RTÜK'ten bazı dizi ve televizyon programlarına ceza

Üst Kurul, "Sadakatsiz", "Ramo" ve "Öğretmen" dizileri ile "MasterChef Türkiye", "Gündem Özel", "Derin Futbol" programlarını yayınlayan kanallara para cezası uyguladı

Haberler 07.11.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Sadakatsiz, Ramo ve Öretmen dizileri ile MasterChef Türkiye, Gündem Özel, Derin Futbol programlarn yaynlayan kanallara para cezas kesti.

RTÜK, Bakan Ebubekir ahin bakanlndaki haftalk olaan toplantsnda zleme ve Deerlendirme Dairesi uzmanlarnca hazrlanan raporlar görütü.

AA muhabirinin edindii bilgiye göre, Üst Kurul, evlilik d ilikileri normal gibi gösteren, çocuk ve gençleri olumsuz yönde etkileyebilecek rol modeller oluturan Sadakatsiz dizisinin yaynland Kanal Dye, iddet ve ikence görüntüleri içeren sahnelerinden dolay Ramo dizisini izleyiciyle buluturan Show TV ile öretmenlik mesleinin itibarn zedeledii kanaatine varlan Öretmen dizisini ekranlara tayan FOX TVye idari para cezas uygulanmasn kararlatrd.

- Emniyet Tekilatna ve Türk ordusuna yönelik ifadelere göz yumulmad

TELE 1 ekranlarnda izleyicileriyle buluan Gün Balyor programnda sunucunun, yaynda küfür içeren ve polis tekilatn hiçbir kanta, bilgi ve belgeye dayanmayacak ekilde zan altnda brakan sözlerini tespit etti. RTÜK, yaync kurulu hakknda 6112 sayl Kanunun 8. maddesi uyarnca nsan onuruna ve özel hayatn gizliliine saygl olma ilkesine aykr olamaz, kii ya da kurulular eletiri snrlar ötesinde küçük düürücü, aalayc veya iftira niteliinde ifadeler içeremez. ilkesinin ihlali nedeniyle yayncya idari para cezas uygulanmasna hükmetti.

Üst Kurul, Halk TVde yaynlanan Gündem Özel programnda konuklarnn Türk ordusunu aalayan ifadelerini inceledi.

Toplantda, yayn konuu Veysi Dündarn devletin sac ayaklar ile oynarsanz devlete zarar verirsiniz. Ordu, emniyet u an nerdeyse tasfiye edilmi durumda çok güçlü bir devletimiz yok. Halihazrda u an bizde kara savanda bulunabilecek ne ordu kald ne emniyet kald. SHA ve HAlar çkardnz zaman devletin hani sahada reaksiyon verecek ordusu kalmad. Orduyla oynarsanz olaca bu, yargyla oynarsanz olaca bu. ifadeleri ile programn dier konuu Miyase lknurun Milli Savunma Üniversitesi hakkndaki sözleri deerlendirildi.

Program konuklarnn sözlerinin iç ve d güvenlii salayan kurumlarn moral üstünlüünü zafiyete uratabilecek nitelikte olduunu deerlendiren RTÜK, kanunda yer alan Yayn hizmetleri, insan onuruna ve özel hayatn gizliliine saygl olma ilkesine aykr olamaz, kii ya da kurulular eletiri snrlar ötesinde küçük düürücü, aalayc veya iftira niteliinde ifadeler içeremez. ilkesinin ihlali nedeniyle Halk TVye idari para cezas uygulad.

- MasterChef RTÜK gündemindeydi

RTÜK, TV 8in MasterChef Türkiye programn da masaya yatrd.

Programda bir yarmacy alatarak, stüdyodan çkmasna sebebiyet verebilecek derecede yüksek ses tonu ile sarf edilen ifadeler ve yarmacya barlmasnn insan onurunu zedeledii hükmüyle yaync kurulua idari para cezas verilmesi kararlatrld.

Derin Futbol isimli spor programnda küfür içerikli ifadeler de yaync Beyaz TVye ceza getirdi.

Yaynda dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanmna yer verildii uzman raporu ile tespit edilerek Beyaz TVye 6112 sayl Kanunun ihlali nedeniyle idari para cezas verildi.

Her hafta rutin olarak gündeme alnan vatandalar kandran yaynlara ilikin raporlar neticesinde, salk beyanyla sahte ürün ve ilaç pazarlamas yaplan Anadolu TV, Nehir, Süper TV ve Dolunay INT televizyonlarna ise ar yaptrmlar uyguland.

Ana Sayfaya Git