RTÜK'ten Halk TV ve Habertürk'e ceza

Üst Kurul, CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu'nun konuk olduğu programdaki sözler için için Halk TV'ye idari para cezası ve 5 kez program durdurma, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in katıldığı programda kullanılan ifadeler için de Habertürk'e idari para cezası verdi.

Haberler 08.05.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TVye en üst snrdan idari para cezas ve 5 kez program durdurma, Habertürke üst snrdan idari para cezas verilmesini kararlatrd.

RTÜKten yaplan açklamaya göre Üst Kurul, haftalk olaan toplantsnda, Halk TVde canl yaynlanan Sözüm Var programna konuk olan CHP stanbul l Bakan Canan Kaftancolunun kamuoyunda tepki toplayan sözlerine ilikin uzman raporunu görütü.

Üst Kurul, raporda yer alan, Kaftancolunun programda kulland öyle bir gerçeklik var ki önümüzdeki seçimde, bir erken seçimle veya baka bir ekilde bu ülkenin, gerçekten halkn artk gözü açld... öyle söyleyeyim bir iktidar deiikliine hatta ben size daha ileri bir ey söyleyeyim iktidar deiiklii deil bir sistem deiikliine gidiat görüyorum ve böyle olacan da düünüyorum. imiz kolay deil ama ancak böylesi bir yönetim anlay, iktidar deiimi ve yeniden bir sistem deiiklii ile bu yaralarmz, bu hasarlarmz tedavi edebileceimizi görüyorum cümlelerini detayl olarak inceledi.

RTÜK, Kaftancolunun sözlerini, milli iradeyi yok sayarak demokrasi d yöntemlerle halkn seçtii hükümeti ve yine halkn oylaryla hayata geçirilen yeni yönetim sistemini hedef alan ifadeler olarak deerlendirdi.

Ulusal yayn yapan bir televizyonda, darbeyi ima eden ifadelerin kamusal yaynclk sorumluluu ile badamad kanaatine varan Üst Kurul, sözlere kar program moderatörünün herhangi bir müdahalede bulunmamasnn doru olmad deerlendirmesinde bulundu.

Yaynlardaki demokrasi d ima ve çarmlarn kamu düzenini bozacak, sosyal ve siyasi bir krizin balamasna neden olacak nitelikte olduu, kamuoyu üzerinde korku ve endie kayna olabilecei ve ayn zamanda toplumda kin, dümanlk ve nefret duygularn artrabilecei sonucuna varan RTÜK, ilgili yasann ihlal edildii tespitini yapt.

lgili kanunun Irk dil, din, cinsiyet, snf, bölge ve mezhep fark gözeterek toplumu kin ve dümanla tahrik edemez veya toplumda nefret duygular oluturamaz. hükmünü ihlal ettii gerekçesiyle Halk TV hakknda en üst snrdan idari para cezas ve 5 kez program durdurma cezasna karar verildi.

HABERTÜRKE CEZA

Üst Kurul, ayrca Y Parti Genel Bakan Meral Akenerin yayn konuu olduu Teke Tek programnda kullanlan baz ifadelerin ülkücü camiay hedef ald deerlendirmesinde bulundu.

RTÜK, prime timeda yaynlanan ve her yatan insann ekran banda olabilecei bir saatte it ürür, kervan yürür, itlerle uramyoruz ifadelerinin kullanmasn yanl bularak söz konusu ifadelerin 6112 sayl yasay ihlal ettii gerekçesiyle yaync Habertürke üst snrdan idari para cezas uygulanmasna karar verdi.

HALKI SALIIYLA OYNAYAN KANALLARA CEZA YADI

Öte yandan RTÜK, toplantda salk beyanyla sahte ürün pazarladklar iddia edilen çou uydudan yayn yapan televizyon kanallarn da gündemine ald.

Halk saln hiçe sayarak vatanda dolandrdklar ve böylece haksz kazanç elde ettikleri gerekçesiyle Doruk TV, Yalova TV, Kanal çay, Nisa TV, 1 An TV, Vadim TV, Ber TV ve Süper TV kanallar hakknda yayn durdurma ve en üst snrdan idari para cezas kararlar verildi.

Ana Sayfaya Git