Rus uçağını kim düşürdü

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin tutuklanan dönemin 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Kartepe ve 2. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Gürdoğan hakkında açılan davaların görülmesine devam edildi.

Haberler 07.04.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin tutuklanan dönemin 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepe ve 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoann üçer kez arlatrlm müebbet ve 15 yla kadar hapis cezas istemiyle yarglanmalarna devam edildi.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesindeki durumada tutuklu sanklardan Gürdoan hazr bulunurken Darendeli ve Kartepe ile Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla Adana F Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumundan balant kuruldu.

Durumada baka bir FETÖ davas kapsamnda tutuklu bulunduu cezaevinden ifadesine bavurulan Ahmet Özdemir, 181. filo komutan olarak görev yaptn ve 15 Temmuz günü havalanan uçaklardan birinde olduunu söyledi.

Bulunduu uça eski pilot kurmay yüzba Ceyhan Karakurtun kullandn belirten Özdemir, unlar kaydetti:

Biz terörle mücadele kapsamnda kalk yapmtk. Akncya gidiyorduk. Ölen kalkacaktk fakat sonradan iptal oldu. ptal olduu için akama kald. Terörle mücadele kapsamnda yaplan kalklarda direkt gideceimiz yere gitmiyoruz. Önce baka bir üsse gidiyoruz, oradan kalkyoruz. Bize bu ekilde emrediliyor.

Akncya gittiimizde terörle mücadele olmadn anladk

Özdemir, Havalanmadan önce hava sahas kapal, kalkmayn, uçu yasa var. eklinde bilgi verilmediini iddia etti.

Havalandktan sonra Geri dönün eklinde de bilgi gelmediini öne süren Özdemir, unlar dile getirdi:

Biz Akncya gittiimizde iin baka bir boyutu olduunu örendik. Akncya gittiimizde görevin terörle mücadele kapsamnda olmadn anladk. Deniz Kartepe, bize, Oyalanmayn, hemen kalkn, Aknc Üssüne gidin, ne olursa olsun devam edin. eklinde söylemiti ama bunun dnda, ne tür talimat gelirse uymayn, ne olursa olsun emirlere uymayn eklinde bir talimat olmad.

Sönmezate tank olarak dinlendi

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana suikast giriimini planlayan ve yöneten sanklardan eski tugeneral Gökhan ahin Sönmezate, 7 ay boyunca Hava Kuvvetleri stihbarat Daire Bakanlna vekaleten baktn, Hava Kuvvetleri içindeki FETÖ/PDY üyelerinin tespiti hususunda çalma yaptklarn savundu.

Sönmezate, öyle konutu:

Terfi dönemlerine 2-3 ay kala ikayet mektuplar artar. Bu mektuplar da bunlar çeitli vastalarla gelir, e-mail yoluyla, posta yoluyla veya farkl yollarla. Biz de bu mektuplarla ilgili inceleme yaparz ancak Genelkurmaya, MTe ve emniyete mutlaka hepsi tek tek sorulur. MTten ve emniyetten rapor gelir. Eer ki bilgiyi tasdik ediyorlarsa ordudan ayrlma ilemi balatlr.

2014te Kartepe hakknda cemaatçi diye ikayet geldi. Yaplan çalma sonucunda Kartepe temiz çkt.

Durumada FETÖye finansal destek salamak suçlamasyla tutuklu yarglanan Boydak Holding yöneticilerinden ükrü ve Memduh Boydakn ise tutuklu bulunduklar cezaevinden, sanklardan Gürdoan ile aralarnda iddianameye yansyan 6 milyon liralk para transferine ilikin ifadeleri alnd.

Cumhuriyet savcs, mütalaasnda sank Darendeli, Kartepe ve Gürdoann tutuklu yarglanmalar yönünde görü bildirdi.

Düürülen Rus uçayla ilgili suçlama

Durumada üzerine isnat edilen Rus uçan düürdüüne ilikin suçlamayla ilgili savunma yapan Kartepenin, sterseniz size bu uça kimin düürdüünü özel olarak söyleyeyim. sözleri üzerine hakim, Bizde özel bir ey alnmaz, söylemek isterseniz açk bir ekilde söyleyin yoksa siz bilirsiniz. dedi.

Tutuklu sank Darendeli ise hakkndaki suçlamalar reddederek, 35 yldr gururla tad üniformann elinden alnarak tek kiilik hücrede kaldn söyledi.

Sank Gürdoan ise durumalardaki yarglanmalarn nasl yapldn bildiklerini belirterek, sterseniz müebbet verin, idam verin ya da tutuklu yarglayn. Vicdanm rahat. diye konutu.

Sank avukatlar, müvekkillerinin suçsuz olduunu öne sürerek, tahliyeleri yönünde karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Darendeli, Kartepe ve Gürdoann tutuklu yarglanmalarna karar vererek durumay erteledi.

Ayrca, Hava Eitim Komutan Korgeneral Ziya Cemal Kadolunun sanklarla darbe teebbüsüne kar koyma konusunda çalmalar olup olmad konusunda ifadesinin alnmas için nöbetçi zmir Ar Ceza Mahkemesine talimat yazlmasn kararlatrd.

stenilen ceza

ddianamede, dönemin 2. Birletirilmi Hava Harekat Merkezi Komutan tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutan tugeneral Deniz Kartepe, 2. Birletirilmi Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoan hakknda, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya teebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs ve silahl terör örgütüne üye olmak suçlarndan üçer kez arlatrlm müebbet ile 7,5 yldan 15 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git