'Saadet zinciri' yöneticileri birbirlerini suçladı

1 ilde düzenlenen ve 60 milyon lira haksız kazanç elde edildiği ortaya çıkarılan saadet zinciri operasyonunda, tutuklanan CEO ve 4 yöneticinin ifadeleri ortaya çıktı.

Haberler 25.11.2021 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

zmir Cumhuriyet Basavclnn balatt soruturma kapsamnda, zmir merkezli 21 ilde 89 üpheli hakknda saadet zinciri kurarak, çok sayda kiiyi dolandrdklar gerekçesiyle gözalt karar verildi. zmir Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerince 17 Kasm sabah üphelilere yönelik balatlan operasyonda 83 kii gözaltna alnd. üphelilerin, hiyerarik yap oluturarak, örgüt disiplini ve dayanmas içinde hareket ettikleri, madurlara sosyal medya, dergi ve toplantlarla ulatklar, kurduklar firmalar üzerinden çeitli unvanlarla üyelik paketleri sattklar, elde ettikleri gelirleri baka alanlara ve kiilere aktararak akladklar belirlendi. Yaplan çalmalarda u ana kadar 3 bin 200 kiinin madur edildii tespit edilirken, dolandrclarn elde ettii haksz kazanç miktarnn da yaklak 60 milyon TL olduu belirlendi.

üphelilerin ayrca Fons irketler Grubu ismiyle çeitli sektörlerde faaliyet gösteren Fons Danmanlk Proje Gayrimenkul naat ve Ticaret A.., A Kazanç Plus Danmanlk ve A Pazarlama, Fons Enerji ve Elektrik Sanayi, Fons Gda Tarm ve Hayvanclk, Fons Hologo Reklam ve Organizasyon, Fons Proje Gayrimenkul Sanayi irketlerini kurduklar zmir, stanbul, Antalya gibi ehirlerdeki rezidanslardan kiraladklar dairelerde ubeler açtklar ve vatanda etkilemek için lüks araçlara bindikleri de belirlendi. Mali Suçlarla Mücadele ube Müdürlüünde sorgulanan 67 üpheli ifadelerinin ardndan serbest braklrken, 16 üpheli ise adliyeye sevk edildi. üphelilerden lider ve CEO T.B. ile yöneticiler S.O, A.E.G, H.E. ve A.Ö. tutukland, 1ine konutunu terk etmeme, 10una ise karakola düzenli imza verme adli kontrol art getirildi. Yöneticilerden A.Y.ç.nin ise yurt dnda olduu tespit edildi.

LDERLER BRBRLERN SUçLADI

Saadet zincirinin kendi içindeki hiyeraride T.B. ve S.O.nun para hareketleriyle ilgilendikleri, dier yöneticilerin ise WhatsApp gruplar, katlmc salayc bulma, arsa, arazi sorumlusu irket adna tanmaz bulma, reklam ve sosyal medya gibi ilerle ilgilendikleri örenildi. Yöneticilerin WhatsApp gruplarnda, üyeleri motive ettikleri, daha fazla üye getirmeleri durumunda zincirde yukar basamaklara yükselip lider konumuna çkacaklarn söyledikleri belirtildi. T.B.nin lüks otellerde düzenlenen lansmanlarda konumalar yapan kii ve saadet zincirinin yüzü olduu belirtildi. Savclktaki ifadesinde T.B.nin, toplanan paralarn S.O. tarafndan harcandn ve üzerine de bir ey olmadn söyledii örenildi. S.O.nun benzer bir ekilde kendisine yöneltilen suçlamalar kabul etmedii, toplanan paralar kendisinin harcamadn T.B.nin harcadn söyledii belirtildi. fadeleri alnan yöneticilerin ise para ileriyle T.B. ve S.O.nun ilgilendiini, para hesaplarn hiç görmediklerini söyledikleri kaydedildi.

Bu arada, irketin 2018 ylnda Ankarann Bala ilçesinde FONS Gda, Tarm ve Hayvanclk ad altnda bir yer almay, orada çiftlik Bank gibi proje uygulamay planladklar, ancak çiftlik Bank dolandrclnn ortaya çkmasyla bu projenin hayata geçmedii de ortaya çkt.

DOLANDIRILDIKLARINDAN HABERLER YOK

Yaklak 3 bin 200 madurun olduu bilinen saadet zincirinde, baz madurlarn henüz dolandrldklarndan haberleri olmadklar belirtildi. Saadet zincirinin bandakilerin, insanlar bu zincire dahil etmek için lüks otellerde birçok kez lansman ve seminer yaptklar, saadet zincirine vatandalarn referans yoluyla alnd, dolandrclarn bunu güven telakki etmek ve kurumsal havas vermek için kullandklar da ortaya çkt. Dolandrclarn sosyal medyada saadet zincirini Türkiyenin en yatrm karl modeli olarak tanttklar, kaybetme olanann olmad eklinde reklamlar yaptklar ifade edildi. Oluumun 2017 ylnda kurulup 2018de güçlendii belirtilirken, ayn yl emniyet tarafndan takibe alndklar, MASAK raporlaryla da vurgunun çok daha fazla olduunun ortaya çkt aktarld.

Ana Sayfaya Git