Sağ değilse de cansız bedeni

Tunceli'de 5 Ocak 2020’den bu yana ulaşılamayan, Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku soruşturmasından 1,5 yıldır sonuç alınamadı. 543 gündür kardeşinin akıbetini öğrenmek için mücadele eden Aygül Doku, "Yaşamıyorsa cansız bedenini istiyoruz. 21 yaşında gencecik kızımız yok. Hayat bize kabus oldu" dedi. Doku’nun ablası Aygül Doku hakkında açılan tazminat davasının duruşması ertelenirken, ailenin Ordu’ya başlattığı yürüyüşte anne Bedriye Doku baygınlık geçirdi.

Haberler 02.07.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Munzur Üniversitesi çocuk Geliimi Bölümü 2nci snf örencisi Gülistan Dokudan, 5 Ocak 2020de kald yurttan ayrldktan sonra haber alnamad. Diyarbakrda yaayan ailesi, Gülistann kaybolduu gün Tunceliye gelerek, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Ailenin ihbar üzerine arama çalmalar balatld. Yaplan aratrmalar sonunda, Gülistan Dokunun cep telefonunun, en son Uzunçayr Baraj gölü üzerindeki Sarsaltuk Viyadüünde sinyal verdii belirlendi.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA çIKTI

Viyadük üzerinden geçen aracn kamerasna da yansyan Dokunun son görüldüü bölgede; AFAD Bakanl, Deniz Kuvvetleri Komutanl, Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Ankara, Denizli, Diyarbakr, stanbul, zmir, Konya, Malatya, Manisa ve Kahramanmara Büyükehir Belediyeleri ile sivil toplum kurulular, üniversiteler ve gönüllülerinden oluan 542 kiilik personel, 88 araç, 38 bot, 10 ROV cihaz, 6 dron, 4 sonar ve 3 arama köpeiyle yaplan arama çalmalarna ramen Gülistana ait ize rastlanlmad.

TAZMNAT DAVASI GÖRÜLDÜ

Dersimde, 5 Ocak 2020den bu yana kayp olan Munzur Üniversitesi örencisi Gülistan Dokunun ablas Aygül Doku hakknda açlan tazminat davasnn ilk durumas dün görüldü. 7 Mart 2020de, Dokunun kaybolmasndan sorumlu tutulan ba üpheli Zeynal Abarakovun polis olan üvey babas Engin Yücel, evini tamak istedi. Soruturmann tamamlanmadan ve evlerinde kriminal inceleme yaplmadan Yücelin evini tanmasn engelleyen Dokunun ablas Aygül Doku hakknda 22 Kasm 2020de Yücelin ikayeti üzerine mala zarar vermek gerekçesiyle açlan dava Tunceli 2nci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Durumaya, Dokunun annesi Bedriye ve babas Halit Doku katld. Görevden alnan polis Engin Yücel ise durumaya katlmad. Pandemi gerekçe gösterilerek, Dersim Kadn Platformu üyeleri ve gazeteciler durumaya alnmad. Mahkeme, zararlarn tespiti ve Engin Yücelin ifadesinin alnmas için durumay 14 Ekime erteledi.

EVDE NCELEME YAPILMADI

Durumadan sonra Doku ailesi Tunceli Adliyesi önünde açklama yapt. Abla Doku, Engin Yücelin evinde kriminal inceleme yaplmadna dair valilie ve savcla defalarca bavurduunu hatrlatarak, Zeynal Abarakovun da incelenmek üzere eyalarna el konulmadn dile getirdi. Abla Doku, Bu aile, kz kardeimi darp etmi, zorla araca bindirmeye çalm. Gündüz ortasnda kz kardeim srra kadem bast. Dün gece çok kötü bir eyler oldu diyen Zeynal, Gülistana ne olduunu bilmez mi, gözaltna alnmaz m, evinde kriminal inceleme yaplmaz m? Biz o evde kriminal inceleme yaplmad dediimiz için, eyalarn tamalarna engel olduumuz için mahkeme mahkeme dolayoruz. Ancak o mahkeme salonuna eski polis Engin Yücel gelmiyor dedi.

SORUMLU YETKLLERDR

Gülistan Doku bulunmadan, katilleri yarglanmadan davann peini brakmayacaklarn dile getiren abla Doku, Bu hukuksuzluu da bata Adalet Bakan Abdülhamit Gül ve toplumun vicdanna brakyorum. Biz buradan Orduya gideceiz. Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Sizin kznz intihar etti, sizin kznzn bedeni barajda, iki çocuumun üzerine yemin ederim, erefim ve namusum üzerine yemin ederim ki size Gülistann bedenini vereceim demiti. Baraj arayan dalgçlar bir hafta sonra Gülistan burada yok dediler. Annem, babam tansiyon hastas. Orduya varr myz, varmaz myz bilmiyorum. Bu yolda benim ailemin bana bir ey gelirse bunun sorumlular, ilk bata Tuncay Sonel ve Gülistan Doku nerededir sorusunun cevabn veremeyen yetkililer olacak eklinde konutu.

ANNE DOKU BAYILDI

Açklamann ardndan Doku ailesi, Gülistan Doku nerede sloganyla Orduya yürüyü balatt. Yürüyü balarken Kzm nerede, Gülistan nerede, kzm bulun, kemiklerini bana verin diyen anne Bedriye Doku fenalaarak bayld. Anne Doku, kadnlar tarafndan ambulansa tanrken, abla Doku ise, annesinin kendisine gelmesinden sonra yürüyüe devam edip etmeyeceklerini kararlatracaklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git