Sağlam: "İnfaz sisteminde oluşan büyük adaletsizliğin hukuken izahı mümkün değil"

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam; 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurları, 65 yaş üstü, ağır hastalar ile genç yaşta evlilik mağdurlarının infaz indiriminden istisna tutulmasını sert bir dille eleştirdi.

Haberler 21.04.2020 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt haftalk iç gündem deerlendirmesinde; kötüye giden ekonomi sistemi, devletin fitre ve zektlara göz dikmesi ve infaz yasas gibi gündemin öne çkan balklarn masaya yatrd.

FETÖ ve 28 ubat sürecindeki sözde yarglamalar ile 20-25 yldr cezaevinde olan madurlarn infaz indiriminden istisna tutulduunu söyleyen Salam, 65 ya üstü, ar hastalar ve genç yata evlendikleri gerekçesiyle madur edilenler kapsam d braklarak cezaevinde ölüme terk edilmilerdir.

Her geçen gün gerileyerek kötüye giden ekonomi sistemini de eletiren Salam, ekonominin yeniden canlanabilmesi için çarlarda ve önemli tavsiyelerde bulundu.

Devletin fitre ve zektlara göz dikmesinin yanl olduunu, bu yanltan vazgeçilmesi çarsnda bulunan Salam, Müslümanlarn tarihsel bilinç içinde yapageldikleri zekt ibadetinin seyrine müdahale etmek yanltr. dedi.

Ekonomide çarklar acilen dönmelidir

TLdeki düü ve dövizdeki art deerlendiren Salam, TLnin son bir ay içerisindeki deer kayb bütün tahmin ve beklentileri aarak Austos 2018 seviyesini de geçti. Dövizdeki bu art üphesiz fakirlik, enflasyon ve hayat pahall olarak geri dönecek, düük ve orta gelirli insanlar için hayat daha da zorlaacaktr. Hayat pahallnn yan sra isizlik, kapanan iletmeler ve indirilen kepenkler bizi daha kötü günlerin beklediini göstermektedir. Hükümet ve kamuoyu sürecin salk boyutuna odaklanm iken ekonomi maalesef her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. eklinde konutu.

çok daha kapsaml tedbirlere ihtiyaç vardr

Ekonominin canlanmas için önemli tavsiyelerde bulunan Salam, Bugüne kadarki ekonomik paketlerin odak noktas ksa çalma ödenei ve ücretsiz izinler olmutur. Oysa çok daha kapsaml tedbirlere ihtiyaç vardr. imdi üretime odaklanma zamandr. letmelerin çalma artlar kolaylatrlmal, herkes çalmaya ve üretmeye tevik edilmelidir. Devlet, bütün olarak sanki üretimi yavalatmak istemektedir. Niyet bu deilse bile sahadaki durum bunu gösteriyor. Devlet ve özel sektör el ele vermeli, dünyadaki olas gelimeleri de göz önünde tutarak salgnn oluturduu panii bir an önce bitirmeliyiz. Eldiven ve maske tartmalarn artk aarak tedbirlere riayet etmek kaydyla dönemin kayplarn telafiye yönelmeliyiz. Devlet imknlar çiftçinin ve sanayicinin yannda olmaldr. Üretim etkin bir ekilde desteklenmeli, bu küresel musibetin oluturduu korku iklimi mutlaka almaldr. ifadelerini kulland.

Devletin fitre ve zektlara göz dikmesi

Devletin fitre ve zektlara göz dikmesini deerlendiren Salam, Zekt, malvarlklar belirtilen snra ulam Müslümanlarn, mallarnn muayyen bir orannn yine muayyen baz kesimlere verilmesi üzerine ileyen slamn temel müesseselerinden biridir. Bu nedenle kurumlarn rastgele el atabilecekleri bir saha deildir. Müslümanlarn slami bir yönetime sahip olduklar dönemlerde bu vazife, devlet tarafndan görevlendirilen memurlar araclyla icra edilmitir. Bugün ise zektn geleneksellemi bir uygulama ekli vardr. Zengin ile fakir snflar arasnda derin bir uçurumun olutuu günümüzde fakir-fukara, ihtiyaçlarnn önemli bir ksmn sivil toplum kurulular üzerinden ya da bireysel olarak datlan bu zektlar ile karlamaktadrlar. dedi.

Müslümanlarn tarihsel bilinç içinde yapa geldikleri zekt ibadetinin seyrine müdahale etmek yanltr

Devletin fitre ve zektlara göz dikmesinin yanl olduunu, bu yanltan vazgeçilmesi çarsnda bulunan Salam, Devletin görevi vatandalarn dini vecibelerini emniyetli bir ekilde yerine getirmelerini salamaktr. Devlet kurumlarnn vatandalarn dini vecibelerini ekillendirmeye veya yönlendirmeye kalkmas, ibadet özgürlüüne direk bir müdahaledir. Halk arasnda var olan sosyal yardmlama ve dayanmann devlet eliyle engellenmesidir. Müslümanlarn tarihsel bilinç içinde yapa geldikleri zekt ibadetinin seyrine müdahale etmek yanltr. Söz konusu müdahale, zektn Allahn belirledii hak sahiplerine datlp datlmad noktasnda da ciddi üpheler douracaktr. Hülasa; fitre, zekt ve kurban gibi dini vecibelerin ifas, Müslüman halkmzn sahip olduu deneyim ve inanç üzere devam etmeli; devlet kurumlar eliyle bunlara müdahil olma giriimlerinden vazgeçilmelidir. ifadelerine yer verdi.

nfaz yasas

AK Parti ve MHPnin nfaz Yasasn sert bir dille eletiren Salam, Partimizin ve toplumun kahir ekseriyetinin çarlarn yok sayan iktidar ve orta adalet ve vicdan anlayn ar bir ekilde yaralayan infaz düzenlemesini yasalatrmtr. Cumhurbakannn onaylamasyla 14 Nisan 2020 tarihi itibari ile yasa yürürlüe girmi ve tahliyeler balamtr. Sayn Cumhurbakannn defalarca ve hakl olarak devletin vatandaa kar suç ileyenleri affetmesi doru deildir, devlet ancak kendisine kar suç ileyenleri affedebilir açklamalarna ramen bata çetecilik, yama, hrszlk gibi vatandalara kar ilenen suçlar yasa kapsamna alnrken 28 ubat süreci ve Paralel Yarg dönemindeki sözde yarglamalar ile ar cezalar alan ve 20-25 yldr cezaevinde olan madurlar infaz indiriminden istisna tutulmutur. 65 ya üstü yal ve ar hastalar dahi kapsama alnmayarak cezaevinde ölüme terk edilmilerdir. Ayn ekilde genç yata evlendikleri gerekçesiyle cezaevine atlarak madur edilen insanlar da infaz indiriminden istisna tutularak onlarn, elerinin ve çocuklarnn feryatlar duyulmamtr. dedi.

nfaz sisteminde oluan büyük adaletsizlik ve dengesizliin hukuken izah mümkün deil

Yasalaan infaz yasasnn büyük bir hayal krkl oluturduuna dikkat çeken Salam, sözlerini u ifadelerle sonlandrd:

Zulüm ve hakszlklar giderecei yönünde büyük bir beklenti oluturan hükümetin, zulümlerin devamndan yana taknd bu tavr, toplumda büyük bir hayal krkl oluturmutur. Ortaya çkan bu vicdan yaralayc sonucun politik yansmalar bir yana, ahiretteki vebalinin altndan kalklmas mümkün deildir. nfaz sisteminde oluan büyük adaletsizlik ve dengesizliin hukuken izah mümkün deildir.

Ana Sayfaya Git