Sağlam: "Polisin tehdit haline gelmesi önlenmelidir"

Adana'da yaşanan olay ve Nusaybin'de polisin çocuklara müdahale şeklinin infiale neden olduğunu kaydeden HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, polisin tehdit haline gelmesinin önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 12.05.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan shak Salam, yapt haftalk iç gündem deerlendirmesinde; Türkiyedeki ötekiletirici politikalar, polisin tehdit haline gelmesi, enerji fiyatlar ve da baml ekonomi, Anadolu Masallar projesi ve stanbul Sözlemesi gibi gündemin öne çkan balklarn deerlendirdi.

Farkl etnik kimliklerin youn olarak yaad bir corafyann dalarna, Ne Mutlu Türküm Diyene yazlmasnn ötekiletirici bir davran olduuna iaret eden Salam, bu memleketin etnik kimlikler üstü bir birliktelie ve anlaya ihtiyac olduuna dikkat çekti.

Enerji fiyatlar ve da baml ekonomi sistemine ilikin yapt deerlendirmede Salam, d ticaret aç kapanmadan ekonominin düzlüe çkmasnn mümkün olmadn söyledi.

Anadolu Masallar Projesindeki tercih edilen kiiler üzerindeki endielerini dile getiren Salam, projesinin bu haliyle toplumumuzun hassasiyetleriyle çelitiini söyleyerek ya durdurulmas ya da revize edilmesi çarsnda bulundu.

TÜRKYEDE ÖTEKLETRC POLTKALAR BTMELDR

Ulusalc-milliyetçi-rkç anlayn halen devam ettiini söyleyen Salam, Osmanlnn yklna sebep olan ve koca bir slam corafyasn parçalayp küçük devletçikler haline getiren ulusalc-milliyetçi-rkç anlayn halen devam ediyor olmas üzüntü vericidir. Farkl etnik kimliklerin youn olarak yaad bir corafyann dalarna Ne Mutlu Türküm Diyene yazlmas, toplumu etnik kimlik üzerinden ayrtrp ötekiletiren bir anlay temsil etmektedir. Geçmite inkr ve asimilasyon politikalarnn taycs olan bir sözü srarla tekrar edip daa-taa kazmak, bu ülkenin birliine, beraberliine ve kardeliine fayda vermez. Aksine çok etnik kimlikli toplumlarda etnisite üzerinden gelitirilen politikalarn merkeze alnmas birliin bozulmasna ve aidiyet duygusunun zayflamasna sebep olmaktadr. dedi.

BU MEMLEKETN ETNK KMLKLER ÜSTÜ BR BRLKTELE VE ANLAYIA HTYACI VARDIR

Irkçln olduu yerlerde adaletin ve kardeliin olamayacana iaret eden Salam, Bu memleketin etnik kimlikler üstü bir birliktelie ve anlaya ihtiyac vardr. Kiinin kendi halkn, yurdunu ve dilini sevmesi en tabii ve insani bir durumdur. Ancak bu sevgi, hiç kimseye dier rklar, kavimleri ve dilleri küçümseyerek inkr etme hakk vermez. Bunun ad asabiyet veya rkçlktr. Kavim asabiyetinin olduu memleketlerde adalet ve kardelikten söz edilemez. Türkiyedeki sorunlarn temelinde bu politikadan vazgeçilmemesi hususu yatmaktadr. Bugün dahi bu politikann, toplumsal ayrmay tetikleyecek önemli bir potansiyele sahip olduu unutulmamaldr. Dolaysyla devletin ve hükümetin, hakkaniyete aykr olan, toplumsal bütünlüü bozan ulusalc-milliyetçi söylemleri bitirme hususunda tarihi ve vicdani bir sorumluluk tadn hatrlatmakta fayda görüyoruz. ifadelerini kulland.

POLSN TEHDT HALNE GELMES ÖNLENMELDR

Adanada yaanan olay ve Nusaybinde polisin çocuklara müdahale eklinin infiale neden olduuna dikkat çeken Salam, Site bahçesinde bulunan çocuklarn silahla kovalanmas ve havaya ate edilmesi amacn aan, sokaa çkma yasann amac ile izah edilmesi mümkün olmayan bir müdahale eklidir. Engelli bir çocuun eli silahl bir polis tarafndan yaka paça polis aracna götürülüp azarlanmas, görevi halkn emniyet ve güvenini temin etmek olan polis tekilat açsndan vahim bir durumdur. 27 Nisan 2020 tarihinde Adanann Seyhan ilçesinde dur ihtarna uymayan Suriyeli 17 yanda bir gencin polis tarafndan kalbinden vurularak öldürülmesi olayndan sonra Nusaybinde yaanan bu olay, polise verilen yetkinin çerçevesinin bir daha deerlendirilmesi gerektiini ortaya koymutur. tespitinde bulundu.

Bu tür olaylarn bir daha yaanmamas için yetkilileri göreve çaran Salam, Görevi kötüye kullanma ve amacn aan müdahale ekilleri hakknda balatlan soruturmalarn formaliteler ile snrl kalmamas, kamu vicdann tatmin etmesi ve sonuçlarnn kamuoyu ile paylalmas gerekir. Özellikle halkn can güvenliini tehdit eden ar suiistimal durumlarna kar etkin müeyyideler uygulanmas gerekir. Aksi halde bu tür olaylarn önünün alnmas mümkün deildir. diye hükümeti uyard.

ENERJ FYATLARI VE DIA BAIMLI EKONOM

Enerji fiyatlarndaki arta da deinen Salam, Avrupa statistik Kurumu verilerine göre 2018in ikinci çeyrei ile 2019un ikinci çeyrei arasndaki dönemde Avrupada enerji fiyatlarndaki en yüksek art doalgazda yüzde 24.5, elektrikte ise yüzde 20.2 ile Türkiyede gerçekleti. Coronavirus salgn, zaten var olan krizin büyüyerek bütün sektörleri kuatmasna neden olmu, böylece toplumsal bir boyuta dönütürmütür. Ekonomik krizin bitmesi ve normalleme sürecinin bu enerji fiyatlar ile balamas mümkün deildir. Üretim ve sanayinin tekrar canlanabilmesi ve dolaysyla da istihdamn yükselmesi için maliyetlerin minimize edilmesi gerekir. Bu nedenle enerji fiyatlarna el atlarak makul bir seviyeye çekilmelidir. dedi.

DI TCARET AçII KAPANMADAN EKONOMNN DÜZLÜE çIKMASI MÜMKÜN DELDR

Türkiyenin da baml ekonomik sistemini de eletiren Salam, Son 2 ayda döviz fiyatlarndaki art, Austos 2018 ylndaki seviyeyi de geride brakmtr. Dövizin bu denli yükseliini küresel kriz ile izah etmek tatmin edici deildir. Dolarn bütün zamanlarn rekorunu krd bu dönemde etkin tedbirler devreye sokulmaldr. Yllardan beri iç ve d borcun eritilmesi yönünde etkili bir irade ortaya konulmad. Her geçen yl, borçlar katlanarak büyüdü. Ekonomi idaresinin baarszl, devletteki israfç zihniyet, büyük yatrmlardaki hesapsz sözleme modelleri ile da bamllk, ekonomideki kara deliklerdir. Türkiyenin da baml ekonomik sistemi, kur artlarndan büyük oranda etkilenmektedir. Kur artlarnn ekonomi üzerindeki etkisinin krlmasnn tek yolu da bamllktan kurtulmu, yerli dinamikler üzerinde kaim ekonomi sistemine geçitir. D ticaret aç kapanmadan ekonominin düzlüe çkmas mümkün deildir. ifadelerini kulland.

ANADOLU MASALLARI PROJESNN BU HALYLE TOPLUMUMUZUN HASSASYETLERYLE çELT AçIKTIR

Anadolu Masallar Projesine dair endielerini dile getiren Salam, Öretmen Yetitirme ve Gelitirme Genel Müdürlüü ve UNESCO Türkiye Komisyonu i birliinde yürütülen Anadolu Masallar Projesi kapsamnda, çocuklarn evde kald dönemi verimli geçirmeleri için yeni bir çalma balatld. Proje EBA TV ekranlarnda ve Anadolu Masallar Youtube Kanalnda uygulamaya geçti. Masal gibi anlatlarn çocuklarn ruhsal ve pedagojik eitimlerine katks elbette büyüktür. Ancak bu tür projeler yaplr ve yürütülürken dil, üslup, kiilik ve deer olarak halkn kültürü ile uyumuna dikkat edilmelidir. Bu kapsamda tercih edilen kiilerin çounun toplumun ahlaki deerleri, inanc ve kültürü ile alenen sorun yaayanlardan tercih edilmesi, projenin amacn sorgular hale getirmitir. eklinde konutu.

ANADOLU MASALLARI PROJESNN YA DURDURULMASI YA DA REVZE EDLMES GEREKR

Tercih edilen ahslardan dolay projenin revize edilmesi çarsnda bulunan Salam, Tercih edilen bu ahslardan bazlarnn yaantlar, davranlar, meslekleri ve de fikirleri ile iyi bir örnek tekil etmedikleri halde çocuklarmza rol model olarak sunulmalarnn pedagojik, psikolojik ve de ahlaki olarak ciddi tahribatlara neden olaca aikrdr. Toplumumuzun gelecei olan çocuklarmzn yine toplumsal gerçekliimize uygun bir ekilde yetimeleri, üzerinde hassasiyetle durulmas gereken bir konudur. Anadolu Masallar Projesinin bu haliyle toplumumuzun hassasiyetleriyle çelitii açktr. Bu nedenle projenin ya durdurulmas ya da revize edilmesi gerekir. diye tavsiyede bulundu.

STANBUL SÖZLEMESNE NEDEN DOKUNULAMIYOR?

Salam, son olarak hükümetin, stanbul Sözlemesine kar taknd duyarszl u sözleriyle eletirdi:

stanbul Sözlemesi ve Aileyi Koruma Kanunu toplumda ciddi olarak konuulmaya devam etmektedir. Toplumda yeteri kadar tartlmadan, partilerin merkezi dayatmalar ile oldubittiye getirilerek meclisten geçirilen bu kanunlar, sebep olduklar ykm nedeniyle bugün kamu vicdann kanatmaya devam etmektedir. Mevzuatn kayna toplumsal deer, ilke ve ahlaki yap olmaldr. Müslüman toplumumuzun deer ve ilkelerine aykrlk tekil eden ve toplumumuzun en temel hassasiyetlerini ortadan kaldran bu tür kanunlarn sonuçlar ortadadr. Kaldrlmalar veya deitirilmeleri yönünde toplumun kahir bir ekseriyetinin mutabakatna, aikr zararlarna ve bütün tepkilere ramen hükümetin meseleye eilmemesini, hükümete yakn çevrelerin bu konunun gündeme gelmesinden dahi rahatsz olmalarn anlamak mümkün deildir. Hükümet, stanbul Sözlemesi ile 6284 sayl yasaya giydirdii bu dokunulmazlk zrhnn nedenini topluma izah etmek zorundadr. Bu anlamda hükümet aileyi ve en önemlisi geleceimizin garantisi olan nesili korumak adna ivedilikle harekete geçmelidir.

Ana Sayfaya Git