Sağlık Bakanı Koca: Son bir haftada ülke genelinde artış eğilimi var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mart ayından beri salgını önemli oranda baskıladıklarını, son bir kaç haftadır ülke genelinde yaşanan belirgin düşüşün ardından başta İstanbul ve Bursa olmak üzere ülke genelinde bir artış eğilimi olduğunu gördüklerini söyledi.

Haberler 17.10.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, saat 10.45te özel uçakla Erzurum Havalimanna indi. Bakan Koca, Vali Okay Memi, Büyükehir Belediye Bakan Mehmet Sekmen tarafndan karland. Bakan Koca, Erzurum Valilii ziyaretinde çiçekle karland. Valilik eref defterini imzalayan Bakan Koca, Vali Okay Memiten brifing ald. Bakan Koca, valilik ziyareti sonras yapt açklamada, Erzurumda incelemelerde bulunmak ve bölge illerini deerlendirmek üzere geldiklerini söyledi. Valilik ziyaretinde genel bir durum deerlendirmesi yaptklarn ifade eden Bakan Koca, Gündem balmz koronavirüs salgnnn Erzurumdaki seyri oldu. Bununla birlikte salk yatrmlarmz ele aldk. Hasta saylar, salk hizmetlerimizin durumunu, mevcut ihtiyaçlar, çözümü talep edilen hususlar hakknda bilgi alma istiare etme frsat bulduk. Erzurum bölgenin en önemli merkezlerinden biri. Tarm, ticareti ve dinamik nüfusuyla k turizmiyle bölgenin cazibe merkezi, büyümesi ve geliimi hiç durmayan bir ilimiz. Salk alanndaki ihtiyaçlar gelecek vadede artmaya devam ediyor. Koronavirüs salgnyla birlikte deien ihtiyaçlara, yeni hizmete giren hastanemizin salad kapasitesinin, esnek yaplanmasnn ne kadar fayda saladn gözlemlemi olduk. l merkezimiz ve ilçelerde yaplan yatrmlara ramen Erzurumun ihtiyaç duyduu farkl yatrmlar proje çalmas yaplan salk tesisleri hakknda deerlendirmeleri de yapm olduk. Gün içinde incelemeleri tamamladktan sonra akam açklama olacak. Önce ehir hastanemizi ziyaret ederek daha sonra da toplantlarmz yapm olacaz dedi.

150 ÜLKEYE YARDIM EL UZATTIK

Koronavirüs salgnna kar 7 aydr gecesiz, gündüzsüz bir mücadele verdiklerini ifade eden Bakan Koca, Güçlü salk altyapmz, nitelikli, fedakar salk çalanlarmz, güçlü kamu kaynaklar sayesinde dünyada bir çok ülkenin aksine bu felakete direncimize koruduk. En gelimi ülkelerde bile salk sisteminin kapasitelerinin ve üretimin yeterli gelmediine ahit olduk. Oysa bizler ilk günden beri yerli üreticimizle maskeden koruyucu malzemeye, ilaçtan solunum cihazna kadar her türlü tedarikimizi kendimiz salayabildik. htiyaçlarmz karladmz gibi 150den fazla ülkeye de yardm elimizi uzattk. Salk sistemimiz baarl bir snav verdi. ehir hastaneleri bata olmak üzere yenilenmi ve arttrlm kapasitelerle salgn karladk. Birçok ülkede yaanan üzücü görüntülere bizler hastanelerimizde ahit olmadk. Erzurum ehir Hastanemizi salgnn banda devreye alarak bölgedeki yükü omuzlayabildik diye konutu.

SON BR HAFTADA ARTI YAANIYOR

Mart ayndan beri özellikle son bir ayda salgn önemli oranda baskladklarn söyleyen Bakan Koca, açklamasnda unlar ifade etti:

Birkaç haftadr ülke genelinde belirgin bir düü yaadk. Bir haftadan beri stanbul ve Bursa bata olmak üzere ülke genelinde bir art eilimi olduunu görüyoruz. Yan özellikle son 4-5 haftalk zaman diliminde belirgin bir azal yaadk ama bir haftadan bu yana da artan ve birçok ilimizde de gözlemlediimiz stanbul, Bursa olmak üzere art eilimi içinde olduumuzu söyleyebilirim. Vatandalardan istirhamm düüe güvenerek tedbiri elden brakmayalm, rehavete kaplmayalm, kalabalktan, yakn temastan uzak duralm. Maskelerimizi çkarmayalm, ellerimizi ykamay ihmal etmeyelim. Bu tedbir bizi yalnz koronavirüsten deil, grip ve dier üst solunum yolu hastalklardan da koruyor. Bu tedbirlere uyan illerimizde rakamlarn düzeldiini, tekrar yükselmediini görüyoruz. Salk çalanlarmz ylmadan mücadele ediyor. Tükendi denilen hekimlerimiz hemirelerimiz tüm dier branlardaki salk personelim destek hizmet personelimiz canla bala görevini yapyor, lütfen onlarn bu fedakarl sizin için kurallara uyma noktasnda motivasyon sebebi olsun. Bizler tedbirimizi alalm ki salk çalanlarmz nefes alabilsin.

ERZURUMDA VAKA SAYISI YÜZDE 60 DÜTÜ

Erzurum ve civar illerde özellikle geçen ay yaanan vaka artlarnn gündemlerinde olduunu anlatan Bakan Koca, valiler, il salk müdürleri, bahekimler ve salk ordusuyla yaptklar sk koordinasyonla mücadeleye ara vermeden devam ettiklerini söyledi. Bakan Koca, Austos sonu ve eylül ortasna kadar pik yaayan Erzurumda yaptmz hzl ve etkili müdahalelerle bu art kontrol altna almaya baladk. Erzurumda 1 ay öncesine göre vaka saymzda yaklak yüzde 60 orannda düü söz konusu. Hastane yükümüz yatak doluluk oranlarmz Türkiye ortalamasnn altnda seyrediyor. Etkin ve yaygn tedaviye zatürre oranmzda son bir ayda yar yarya dütü. Bu düüün devam etmesi hasta ve ar hasta saylarmza da yansmas için Erzurumlu hemerilerimizin mücadeleyi brakmamas gerekiyor. Bir hafta 10 gün içinde tedbirlerin devamyla rakamlarn daha da düeceine inanyoruz dedi.

BULAMA ZNCRN KIRMAYI BAARDIK

Koronavirüs bulama zincirini krmay baardklarn açklayan Bakan Koca, basn toplantsnda unlar söyledi:

Alacamz tedbirlerle bölgede salgnn hzn ve hastane yükümüzü azaltmay baaracamza inancmz tam. Salgn yönetiminde filyasyonun önemini her geçen gün daha iyi anlyoruz. Dünyada bu sistemi uygulayabilen nadir ülkelerden biri Türkiye. Filyasyon sayesinde tespit ettiimiz her pozitif vakann hasta olsun, olmasn bakasna bulatrma potansiyelini ortadan kaldryoruz. Bununla da yetinmeyerek semptomsuz yani bulgusu olmayan tayclarn temasllarn dahi izole ederek çemberi geniletiyoruz. Semptomu olsun olmasn bütün pozitif vakalar ve onlarn temasllarn riskli görerek HES sistemine kaydederek sk takibini yapyoruz. Bu sayede bulama zincirini krmay baardk. Erzurumda da youn ekilde sahaya sürdük. Bugünlerde bunun etkisini de görüyoruz. Erzurumda u an 248 her biri 3 kiiden oluan filyasyon ekibimiz sahada hzla çalyor. Türkiye genelinde temasllarn taramasn ortalama 7.6 saat içerisinde yapyoruz. Erzurumda bu süre yaklak 7 saat. Hem ilimizde hem de Türkiye genelinde bu süreyi daha da aa çekmeyi hedefliyoruz.

BÜYÜKLERMZ KORUYAMIYORUZ

Konumasnda Erzurumlular da uyaran Bakan Koca, Erzurumlu hemerilerimize bir önemli uyarm daha olacak. Hastalarmzn ya gruplarna baktmzda büyüklerimizi yeterince koruyamadmz görüyoruz. Erzurumda 60 ya üstü hastalarmzn oran bu ya grubunun nüfusa orannn tam 2 kat. Bu hastaln öncelikle büyüklerimize hasar verdiini biliyoruz. Onlar korumak için daha sk tedbirlerle ve özenle hareket etmemiz gerektii ortada dedi.

8 LN DEERLENDRME TOPLANTISI

Salk Bakan Fahrettin Koca, Erzurumda 8 ilin durum deerlendirmesiyle ilgili toplant yapacaklarn söyledi. Koca, konumasn öyle tamamlad:

Az sonra il salk müdürümüzün, saha koordinatörümüzün ve bahekimlerimizin katlmyla Erzurum il deerlendirme toplantmz gerçekletireceiz. Alnabilecek yeni tedbirleri istiare edeceiz. Daha sonra ise bölge toplants olarak Ar, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Idr, Kars ve Tunceli il salk müdürlerimizin bahekimlerimizin saha koordinatörlerimizin katlmyla bölge deerlendirmesi yapacaz. Böylece bu 8 ilimizdeki genel durumu ihtiyaçlar salk alt yapsn detayl deerlendirmi olacaz. Hastane ziyaretimiz ve 8 ilimizin salk durumuna ilikin toplantmz bittikten sonra da tekrar sizlerin karsna geçip alnan kararlar açklam olacam ve sorularna cevap vermi olacam.

BAKAN KOCA, HASTA çOCUKLARI ZYARET ETT

Salk Bakan Fahrettin Koca, Erzurum ehir Hastanesi çocuk Servisini ziyaret etti. Tedavi gören çocuklarla sohbet eden ve salk durumlaryla ilgili bilgi alan Bakan Koca, geçmi olsun dileklerini iletti. lk olarak diyabet hastas olan bir çocuun yanna giden Bakan Koca, nelere dikkat etmesi gerektii konusunda uyard. çocua insülin tedavisi görüp görmediini soran Bakan Koca, Dikkat edersen diyabet kontrol edilebilir. Tedavisi belli, özellikle beslenmene nasl dikkat etmen gerektii, neyin ekeri yükseltebileceini iyi biliyorsun. Dolaysyla ne kadar dengeli, insülin ihtiyacn azaltrsan yan etkileri o kadar az olur. eker yllar içerisinde etkisini gösterir. çok hissetmezsin. O nedenle bilinçle mücadele etmek lazm dedi.

Hasta ve yaknlarndan talepleri olup olmadn soran Bakan Koca, idrar yolu enfeksiyonuyla hastaneye yat yaplan bebein annesine de anne sütünü ihmal etmemesini önerdi.

Ana Sayfaya Git