Sağlık Bakanlığı: Aşılar, özel depolarda muhafaza edilecek

Sağlık Bakanlığı'nca Çin'den getirilen Covid-19 aşılarından alınan numunelerin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları'nda en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulacağı belirtilerek, "Bu süre zarfında aşılar, 2-8 derecelik ısıda tutulacak olan özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde aşılar kullanıma sunulacak" açıklaması yapıldı.

Haberler 31.12.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan açklamada, sabah saatlerinde Ankara Esenboa Havalimanna getirilen Covid-19 alarnn, Salk Bakanl Halk Sal Genel Müdürlüü A ve laç Deposuna nakledildii hatrlatld. Sinovac firmasna ait Covid-19 alarnn, depolarda güvenilirlik ve etkinlik açsndan bir dizi ilemden geçirildii belirtilerek, Öncelikle souk zincir konusunda eitimli salk personelince paletler açlyor. Bu aamada her palette bulunan scaklk kayt cihazlar okunuyor. Her kolideki elektronik donma göstergeleri ile s maruziyetini gösteren s monitör kartlar kontrol ediliyor. Alar, uygun tama kurallarna göre teslim edildiinden emin olunduktan sonra depodaki yerlerine yerletiriliyor. Ardndan ayr bir komisyon eliyle temel kalite evraklar incelenip analizler için rastgele numuneler alnyor denildi.

EN AZ 2 HAFTA SÜRECEK ANALZ SÜREçLERNE TAB TUTULACAK

Alardan alnan numunelerin, Türkiye laç ve Tbbi Cihaz Kurumu (TTCK) Laboratuvarlarnda en az 2 hafta sürecek analiz süreçlerine tabi tutulaca belirtilerek, unlar kaydedildi:

Bu süre zarfnda alar, 2-8 derecelik sda tutulacak olan özel depolarda muhafaza edilecek. Analiz sonucunda uygun görülmesi halinde alar kullanma sunulacak. Alarn muhafaza edilecei Halk Sal Ana Depolarnda scaklk kontrol sistemi, jeneratörler ve yedek sistemler bulunuyor. Alar, gerekli analizlerin yaplmasndan sonra iklimlendirme özelliine sahip özel tasarlanm araçlarla il depolarna datlacak.

TÜRKYE, AI KONUSUNDA TECRÜBEL ÜLKE

Yllardr baaryla uygulanan program ve yüzde 97lere varan alama oranyla Türkiyenin, alama konusunda büyük tecrübeye sahip olduu vurgulanan açklamada öyle denildi:

Ülkemizde ilk defa yerli imkanlarla 2014 ylnda uygulanmaya balanan A Takip Sistemi (ATS) ile 24 saat canl takip yaplabiliyor. ATS, hali hazrda bu amaçla kullanlan dünyadaki yegane merkezi otomasyon sistemi. Fikri mülkiyeti Salk Bakanlna ait olan ATS ile alarn bulunduu her depo, araç ve dolapta, 12 binden fazla noktada 24 saat souk zincir ve stok durumu izlenebiliyor. ATS ile -80den +50 dereceye kadar hassas bir ekilde s ölçümü yaplabiliyor. Türkiye a depolama kapasitesinde dünyada ilk 3 içinde yer alyor. Nüfus ve uygulanan a says ile oranlandnda da en yüksek kapasiteye sahip ülke olduu görülüyor. Türkiye, gerek alt yap ve lojistii gerekse iyi yetimi insan kayna ile a uygulama konusunda dünyann örnek ald bir konumda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git