Sağlık çalışanlarının yüzde 67'si en az bir kere şiddete maruz kaldı

Öz Sağlık-İş Sendikasının, yaptığı araştırmada, sağlık çalışanlarının yüzde 67'sinin görevi esnasında en az bir kez şiddete maruz kaldığı sonucu çıktı.

Haberler 15.02.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn finanse ettii Sosyal Hizmetler ve Salk Sektöründe yeri iddetinin Aratrlmas ve Önlenmesi Projesi kapsamnda, Öz Salk- Sendikas tarafndan Türkiye genelinden salkta iddet aratrmas yapld.

Türkiye genelinden 8 bin 1 salk çalannn katlmyla austos-ekim 2020 arasnda yaplan aratrmada, salk çalanlarnn iddete maruz kalma sklna dair önemli sonuçlara ulald.

Bu sonuçlara göre, aratrmaya katlanlarn yüzde 67si görevi esnasnda en az bir kez iddetin bir türüne urad. Bunlar arasnda sözel iddet ilk srada gelirken, bunu psikolojik iddet, fiziksel iddet ve cinsel iddet izledi.

DDET GÖRENLERN YÜZDE 84Ü ENDE VE KORKU YAIYOR

Fiziksel iddete maruz kaldn beyan eden salk çalanlarnn yüzde 76,6s bu iddeti hasta yaknndan gördüünü ifade etti.

En fazla iddete urayan salk çalanlar, acil tp teknisyenleri, tbbi sekreterler, hasta bakm elemanlar, tbbi dokümantasyon görevlileri, güvenlik görevlileri, hemireler ve ambulans oförleri olarak sraland.

iddet gördüünü dile getirenlerin büyük bölümü iddete pazartesi günü maruz kaldn beyan etti, gece saatlerinde de iddet olaylarnn artt sonucuna ulald.

Aratrmaya katlanlarn yüzde 69,7si salkta iddet olaylarn artk olaan karlamaya baladklarn ifade ederken, yüzde 30,3ü hiçbir koulda olaan bulmadklarn belirtti.

iddet gören salk çalanlarnn yüzde 84ü sürekli endie, korku ve tetikte olma durumu yaadklarn, bunun da i verimlerini olumsuz etkilediini kaydetti.

Katlmclarn yüzde 87,5i salk çalanlarna iddetin engellenebilecei görüünde.

YETKLLERDEN BU ARATIRMAYI DKKATE ALMALARINI STYORUZ

Öz Salk- Sendikas Genel Bakan Devlet Sert, AA muhabirine yapt açklamada, aratrmann, salk çalanlarna yönelik iddete dair durum tespiti yapmak, i yerlerinin kendi iddet politikalarn oluturmasna katk salamak ve akademik çalmalarla mevzuata k tutmak amacyla yapldn söyledi.

Salk çalanlarna yönelik iddette içi-memur ayrmnn bulunmadn, iddetin tüm salk çalanlar ve salk i yeri çalanlarnn ortak sorunu olduunu belirten Sert, öyle konutu:

iddet, salk kurumlarnda içi ya da memur kadrosu fark etmeden tüm çalanlarn can güvenliini tehlikeye sokan ve çalma verimini düüren önemli bir sorun. Bu sorunun çözümü için detayl bir aratrmaya ihtiyaç vard. Yaptmz Salk çalanlarna Yönelik iddet Aratrmas bugüne kadar bu konuda yaplan en büyük aratrmalardan biri oldu. ILO tarafndan 2019da kabul edilen 190 sayl yerlerinde iddet ve Tacizin Ortadan Kaldrlmas sözlemesinin kabul edilmesinin alt yaps da aratrmamzla salanacaktr. Yetkililerden salk çalanlarna yönelik iddetin vahametini ortaya koyan bu aratrmay dikkate almalarn istiyoruz. Sendika olarak bizim önceliimiz, üyelerimizin ve tüm salk i yeri çalanlarnn can güvenliine ve uygun çalma koullarna sahip olmas.

Ana Sayfaya Git