Sağlık Platformu: Yasağa rağmen hastalardan ücret alınıyor

Dicle Üniversitesi’nde mesai saatleri içinde yasak olmasına rağmen muayene ve ameliyatlar için ücret alınarak hastaların mağdur edildiğini açıklayan Diyarbakır Sağlık Platformu, hastaların öğretim üyelerine ücretsiz muayene olamadığını belirtti.

Haberler 27.03.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinin 10 milyonu akn nüfusa hizmet verdiini kaydeden Güldiken, Kamu hastanesi statüsünde bulunmasna ramen sunulan salk hizmeti özel hastane ileyiinden farksz deildir. Dicle üniversitesi hastanesindeki öretim üyelerinin yüzde 90ndan fazlas ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat etmemektedir dedi.

MDÖ LE PARA ALIMI MERULATI

Hastalarn ameliyat için aylarca bekletildiine dikkati çeken Güldiken, Ancak MDÖ ad altnda ödeme yaptklar takdirde hem öretim görevlisine muayene olabilmekte, hem de bir hafta içerisinde ameliyat ve giriimleri yaplabilmektedirler. Mesai saatleri içinde hastalarn muayenesi ve ameliyatlar için ücret alnmas kanunen yasak olmasna ramen, ilemleri ücretli yapmaya devam etmektedirler eklinde konutu.

Güldiken, hastanede yaanlan sorunlar u ekilde sralad:

* Hastalar öretim üyelerine ücretsiz muayene olamamaktadrlar.

* Mesai saati dnda yaplmas gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapldndan ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ay bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.

* Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eitim ar aksak ilemekte, Aratrma görevlileri(asistan hekim) kendi çabalaryla akademik süreçlerini tamamlamaktadrlar.

* MDÖ uygulamasndan ötürü salk çalanlarnn i yükü artmaktadr. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasn isteyen salk çalanlar mobinge ve tehditlere maruz kalmaktadr. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasna tam biat edenlere, sorumluluk ve çeitli yetkiler vermesi ile liyakati ortadan kaldrmtr.

* Bakanlk, CMER ve hastane yönetiminin olanlardan haberdar olmasna ramen bu ileyi hala devam ettirilmekte ve herhangi bir tedbir alnmamaktadr.

* Bizler; halkmzn paras kadar salk hizmeti ald bir salk sistemini kabul etmiyoruz.

Ana Sayfaya Git