Sağlıkta şiddet!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikasının (Sağlık-Sen) Eylül 2020'de yaşanan sağlıkta şiddet olaylarına ilişkin raporunda, 69 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı bildirildi.

Haberler 08.10.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sendikann hazrlad Eylül ay Salkta iddet Raporunda, salk çalanlarnn aln teri aktarak insanlara her zaman el uzatt, gösterdikleri fedakarlklarn da salgn sürecinde zirve yapt hatrlatld.

Hastalara can suyu olmak için gayret eden salk çalanlarnn sorunlarna iddetin de eklendii kaydedilen raporda, iddet nedeniyle zaman zaman meslein gereini yapamaz hale geldiklerine dikkat çekildi.

Yaplan tüm uyarlara, caydrc cezai ilemlere ve kamuoyu basksna ramen salk birimlerinde iddetin önüne geçilemedii ifade edilen raporda, yaplmas gerekenin sfr tolerans temelli, çok yönlü, kapsaml politika deiikliine gitmek olduu vurguland.

Raporda, yürütülecek politikann içinde eitim kurumlarndan medya organlarna, sivil toplum kurulularndan yarg mekanizmalarna kadar her kuruma ve kiiye çok büyük sorumluluk yüklenmesi gerektii aktarld.

Kamuoyuna yansyan olaylar baz alnarak hazrlanan raporda, u bilgilere yer verildi:

Eylül aynda 23 iddet olaynn kamuoyuna yansdn, bu olaylarda yer alan 191 saldrgann 69 salk çalann madur ettiini görüyoruz. 23 olayn 6s fiili, 10u hem sözlü hem fiili, 7si ise sözlü olarak gerçeklemitir. Yaanan 23 olayn 14ünde hasta yaknlar yer alrken, 9unda ise bizzat hastalar dehet saçmtr. Saldrganlara kar uygulanan adli ilemlere baktmzda ise 40 saldrgann ifadeleri alndktan sonra serbest brakldklarn görüyoruz. Buna karn 20 saldrgan tutuklanrken, 131 kii hakknda da hiçbir ilem yaplmamtr. Yaanan olaylarda iddetin yine mekan ayrt etmediini görüyoruz. 16 vaka hastanelerde, 4 vaka sahada, 3 vaka ise aile sal merkezlerinde vuku bulmutur. Olaylarda adres ayrt etmeyen iddetin kimlik ayrm yapmad gerçeiyle Eylül aynda da karlayoruz. 11 hemire, 8 doktor, 5 112 çalan, 4 güvenlik görevlisi ve farkl branlardaki 41 salk çalan yine iddetin kurban olmutur. iddet olaylar esnasnda 4 polis, bir de sivil vatanda çeitli yerlerinden yaralanmlardr.

stanbul Tp Fakültesi Hastanesinde maske takmas için uyarlan saldrgann bir salk çalannn gözünü kaybetmesine neden olduu vaka, raporda, Eylül aynn en trajik olay eklinde nitelendirildi.

Keçiören Eitim ve Aratrma Hastanesinde yaanan olaya ilikin ise raporda, hasta yaknlarnn kalabalk gruplar halinde hastaneyi basarak terör estirdikleri bu tür iddet olaylarnn neden olduu korku ve zararn, bireysel saldrlardakilerden kat be kat önde olduu deerlendirmesi yapld.

Salk-Sen Genel Bakan Semih Durmu da her türlü zorlukla ve sorunla mücadele ederek ifa datan salk çalanlarnn, çalma esnasnda nereden geldiini kestiremedikleri bir kör iddetle mücadele ettiklerini belirterek, Salk çalanlarn iddet belasndan kurtarmak lazm. Yasalar iddeti tam manasyla ortadan kaldrmaz. iddete bavuran kiiler toplumdan da dlanarak cezalandrlmal. Bata kamu olmak üzere herkese bu hususta büyük sorumluluk ve görevler dümektedir. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git