Sahte raporlara ihbar Elazığ'dan

Suç örgütünün, şeker hastası olan bir kişiden aldıkları kanın bulunduğu tüplere hasta olmayan kişilerin bilgilerinin yazılı olduğu barkodları yapıştırdıkları ve bu sayede sağlık kurulunu yanılttıkları belirlendi.

Haberler 14.12.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - Ankarada, usülsüz ekilde engelli raporu çkartlmasn salad belirlenen suç örgütüne yönelik operasyonda gözaltna alnan 106 üpheliden 28i adliyeye sevk edildi.

Ankara Cumhuriyet Basavclnn soruturmas kapsamnda, l Emniyet Müdürlüü Mali Suçlarla Mücadele ubesi ekiplerinin, bir hastanede memur, güvenlikçi, hasta bakc ve kayt personelinin de aralarnda bulunduu zanllarn, hastaneye tedavi amaçl gelen vatandalar sahte epikriz raporlaryla salk kuruluna sokarak, engelli raporu çkartmasyla ilgili çalmalar sürüyor.

Bu çerçevede, hastane personeli ile usülsüz ekilde rapor temin eden vatandalarn da aralarnda bulunduu 106 üpheli, düzenlenen operasyonlarda gözaltna alnd.

Suç örgütünün elebalar hastanenin eski özel güvenlik görevlileri

Öte yandan soruturmaya ilikin baz detaylar da ortaya çkt.

Güvenlik güçlerinden alnan bilgiye göre, suç örgütünü, hastanede güvenlik görevlisi olarak çalrken 2007de iten ayrlan F.C. ile K.H. kurdu.

Örgüt elebalar daha sonra hastanede çalan çou özel güvenlik görevlisi kiileri de örgüte dahil etti.

Hastanede heyet raporlarn veren salk kurulunun sekreterinin de örgüt içerisinde faaliyet yürüttüü tespit edildi.

Suç örgütünün, eker hastas olan bir kiiden aldklar kann bulunduu tüplere hasta olmayan kiilerin bilgilerinin yazl olduu barkodlar yaptrd ve bu sayede salk kurulunu yanltt belirlendi.

Rapor bana 20 bin lira alp 10 milyonluk vurgun yapmlar

Örgütün, bugüne kadar 100 kiiye bu ekilde sahte salk raporu çkarttrdnn belirlendii, ancak bu saynn daha fazla olduunun tahmin edildii örenildi.

Sahte rapor bana ortalama 20 bin lira aldklar örenilen suç örgütünün, bugüne kadar 10 milyon lirann üzerinde haksz kazanç elde ettii deerlendirildi.

çetenin, operasyonlarda gözaltna alnan ve tekrar salk raporu alnmak üzere hastaneye götürülen zanllara, kan deerlerinin yüksek çkmas için baz ilaçlar almalar yönünde bask yapt da anlald.

Bu ekilde kendilerine de sahte salk raporu çkarttrdklar belirlenen örgüt üyelerinden 8inin, itirafç olduu belirtildi.

Sahte raporla ücretsiz ulam kart da almlar

Söz konusu hastane personelinin, gerçekte eker hastas ve kalp hastalarnn kan örneklerini, hasta olmayan kiilerin kan örnekleri gibi gösterdikleri, bu ekilde düzenledikleri sahte epikriz raporlar ile anjiyo veya kalp ameliyat olmu gibi gösterdikleri ve salk kurulunu yanlttklar, sahte salk raporlar ile emekli olarak Sosyal Güvenlik Kurumunu zarara urattklar belirlendi.

Zanllarn, ayrca EGO kart çkartarak, ücretsiz ulamdan faydalandklar kaydedildi. Kuruldan rapor alan üphelilere ikinci kez kurul raporu aldrldnda ise tamamna yaknnn yüzde sfr özür orannda olduklar tespit edildi.

Örgütün deifresine ihbarla baland

Suç örgütünün deifre edilmesini salayan soruturmann ise sahte rapor alan bir kiinin, daha sonra bundan pimanlk duyarak Elaz Cumhuriyet Basavclna durumu ihbar etmesiyle balad örenildi.

hbar üzerine balatlan soruturma kapsamnda polis ekiplerinin 2 yldr suç örgütünü takibe ald ve 10 Aralk itibaryla operasyon için dümeye basld bildirildi.

Gözaltna alnan 106 üpheliden örgüt yönetici ve üyesi olan 28i emniyetteki ilemlerinin ardndan adliyeye sevk edildi.

üpheliler hakknda suç ilemek amacyla örgüt kurma ve yönetme, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kurulularn zarara uratmak için nitelikli dolandrclk suçlarndan ilem yapld örenildi.

Ana Sayfaya Git