Sakarya gaz keşfi, 11,6 milyar metreküplük kontrat fırsatı oluşturacak

Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi raporuna göre, Türkiye'nin 2021 itibarıyla uzun dönemli alım kontratlarının bir kısmı sona erecek ve toplam 11,6 milyar metreküplük alım kontratları yeniden görüşülecek.

Haberler 31.08.2020 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin Karadenizde yapt dev doal gaz kefi, ülkenin 2021 itibaryla sona erecek toplam 11,6 milyar metreküplük uzun dönemli doal gaz alm kontratlarnn yenileme görümelerinde avantaj salayacak.

AA muhabirinin Bilkent Enerji Politikalar Aratrma Merkezi tarafndan hazrlanan Türkiyenin Karadenizdeki Doal Gaz Kefi: Ksa Tarihçe ve Etkileri adl rapordan derledii bilgilere göre, söz konusu kefin Türkiyeye salayaca önemli avantajlar olacak.

Bu avantajlarn en banda Sakarya Gaz Sahasndaki üretime bal olarak gaz ithalatnn azalacak olmas geliyor. Örnein üretilecek yllk 10 milyar metreküplük doal gaz ülkenin gaz talebinin yüzde 20sini karlayabilecek. Rapora göre, doal gaz ihtiyacnn yüzde 99unu ithal eden bir ülke için bu pay ne küçük ne de göz ard edilebilir.

Raporda, kefedilen gazn iç talebi karlamak için kullanlmas durumunda ithalatn azalmasyla ülke ekonomisine de fayda salanaca belirtilerek, boru hatt ve Sakarya sahasyla ilgili çalmalar nedeniyle birçok Türk irketine frsatlar doaca dolaysyla i imkanlarnn da salanaca vurguland.

Söz konusu kefin en önemli etkilerinden birinin de doal gaz alm kontratlaryla ilgili olaca belirtilen raporda unlar kaydedildi:

Türkiyenin 2021 itibaryla uzun dönemli alm kontratlarnn bir ksm sona erecek. Toplam 11,6 milyar metreküplük alm kontratlar yeniden görüülecek. 2026da daha büyük miktarlarn buna eklenmesi bekleniyor. Sakarya gaz sahas ve olas gelecek keifler gelecek yllarda gerçekleecek görümelerde Türk irketlerinin elini hem fiyat hem de kontrat artlar hakknda kuvvetlendirecektir.

BOTAn 2020 Eylülde Katarla 2,1 milyar metreküplük LNG alm anlamas sona erecek. 2021de yine BOTAn Gazpromdan Trans Balkan üzerinden ald 4 milyar metreküplük anlama ve Nijeryadan ald 1,3 milyar metreküplük LNG alm sözlemesi sona erecek.

Avrasya Gaz ve Bosphorus Gazn Rusya ile olan irket bana 750 milyon metreküp olmak üzere toplam 1,5 milyar metreküplük gaz anlamasnn 2021de sona ermesi bekleniyor. Ayrca Enerco Enerjinin 2,5 milyar metreküp ve Shell Enerjinin 250 milyon metreküplük sözlemeleri de 2021de sona erecek.

Böylece toplamda 11,6 milyar metreküplük doal gaz alm anlamas için görümeler 2021de yeniden yaplacak.

Sakarya kefinin Türkiyenin hidrokarbon arama faaliyetlerinde yeni bir sayfa açaca ifade edilen raporda, Gelecekteki olas keifler ve üretim faaliyetleri, Türkiyenin derin deniz hidrokarbonlar konusunda bilgi, deneyim ve uzmanlk biriktirmesine olanak salayacak. Bu faaliyetlerin gerçekleecei tesisler Türkiyedeki genç profesyoneller için bir eitim yeri olacaktr. deerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiyenin enerji politikasnda yeni bir sayfa

Söz konusu keifle birlikte, Türkiyenin bölgesel bir doal gaz güç merkezi olmak için yeterli esneklik ve çeitlilie sahip olacana deinilen raporda, hali hazrda bulunan LNG, FSRU tesisleri ve depolama imkanlaryla bölgesel gaz güvenliinin de artaca belirtildi.

Fiyatlandrma anlamnda da Sakarya Gaz Sahasnn bölgesel piyasalar etkileme potansiyeline deinilerek, fiyatlama anlamnda EPAn rolünün çok önemli olduunun alt çizildi.

çalmada, Anlalan o ki Türkiyenin enerji politikasnda yeni bir sayfa açld. Zorluklar öncekinden az deil ancak ödül daha büyük. ifadesi kullanld.

2023 hedefi gerçekçi mi?

Raporda, Türkiyenin Sakarya Gaz Sahasndan ilk gaz 2023te üretme hedefine dair eletiriler konusunda Msrn Zohr sahasndaki kefine deinilerek, söz konusu sahada sondajn 3 Temmuz 2015te balad ve 2 ay sonra 30 Austos 2015te kefin duyurulduu hatrlatld.

Zohr sahasndan gaz aknn Aralk 2017de balad anmsatlan raporda, Sahada hzl bir çalma ve Msr hükümetiyle talyan EN irketinin mükemmel i birlii baary getirdi. Zohr sahas kolay bir saha olmamasna ramen keiften sadece 28 ay sonra üretime baland. Bu perspektifle bakldnda 2023 hedefi, muhtemelen 29 Ekim 2023, imkansz deil. ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git