"Saklı cennet'e" kapsamlı temizlik

Halfeti ilçesinde çevre bilinci oluşturmak, deniz ve göl gibi alanların korunmasına dikkati çekmek amacıyla temizlik yapılıyor

Haberler 23.09.2020 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne kavuan anlurfann Halfeti ilçesinde Avrupa Birliinin desteiyle temizlik çalmas balatld.

Güneydou bozkrnn ortasnda olmasna ramen Frat Nehri üzerine yaplan Birecik Baraj nedeniyle bir bölümü sular altnda kalan, sakin ve huzur veren özelliiyle Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesinin 2013 ylnda Sakin ehir ana dahil ettii Halfeti, yerli ve yabanc turistlerce ziyaret ediliyor.

Büyük bölümü sular altnda kalan batk kenti tekne turuyla gezen ziyaretçiler, tur srasnda birçok medeniyete ev sahiplii yapan Rumkale ile su altnda kalan caminin minaresi ve terk edilmi eski yaplarn bulunduu Savaan Mahallesini görme frsat buluyor.

Geçen yl yaklak 1 milyon günübirlik ziyaretçinin gezme frsat bulduu ancak bu yl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ziyaretçi younluunun azald ilçede, doal ortamn korunmas amacyla çeitli çalmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda, anlurfa Ticaret ve Sanayi Odas (UTSO) Avrupa Birlii (AB) Bilgi Merkezi, bütçesinin tamamnn Avrupa Birliinin karlad proje kapsamnda Halfetide Avrupa Birlii ile göl temizleme etkinliini balatt.

Toplumda çevre bilinci konusunda farkndalk oluturmak, deniz ve göl gibi alanlarn korunmasna dikkati çekmek için düzenlenen etkinlikte, Halfetinin sahili, Birecik Baraj Gölü ve çevresinde temizlik yaplyor.

Temizlik çalmalar bölgede hafta boyunca devam edecek.

LK GÜNDE YAKLAIK YÜZ TORBA çÖP TOPLANDI

UTSO Bakan brahim Halil Peltek, AA muhabirine, anlurfann tarm, sanayi ehri olmasnn yannda çok önemli bir turizm kenti de olduunu söyledi.

Halfetinin bölgedeki en önemli turizm merkezlerinin banda geldiini belirten Peltek, Halfeti, yerli ve yabanc ziyaretçilerin youn olarak ziyaret ettii bir yer. dedi.

Peltek, proje kapsamnda Avrupa Birliinin desteiyle ilçenin sahilinde ve su içerisinde temizlik çalmas balattklarn anlatt.

Temizlik çalmasyla ilçeye gelen ziyaretçilere daha güzel bir ortam sunulacan vurgulayan Peltek, unlar kaydetti:

Temizliin ilk gününde yaklak yüz torba çöp topland. nallah temizliin sonunda gölün suyunun daha temiz olmasn salayacaz. Amacmz bu pandemi sürecinde sanayide, tarmda skntl bir dönem yaamamz sebebiyle bacasz sanayi olan turizmimizi ve sakl cennetimiz olan Halfetiyi daha iyi bir seviyeye getirip, bacasz sanayimizi daha iler bir duruma getirmek istiyoruz.

GÖLÜN YÜZEYNDE çET çET çÖPLER TOPLANIYOR

UTSO Avrupa Birlii Bilgi Merkezi Koordinatörü Erol Yüncü de önce sahil kenarnda daha sonra gölün yüzeyinde temizlik çalmas yaptklarn belirtti.

Özellikle gölün yüzeyinde her çeit çöpe rastladklarn ifade eden Yüncü, öyle konutu:

çöplerin içerisinde pet ieler, kat ve plastik bardaklar, terlikten tutun çeit çeit çöpler topland, toplanyor. nallah etkinliin sonunda özellikle göl yüzeyindeki birçok çöpü temizlemi olacaz. Etkinliin sonunda da ilçedeki bir alanda fidan dikimi gerçekletireceiz. Gerek temizlik gerekse fidan dikimiyle Halfetinin turizm alanndaki güzelliine daha fazla güzellik katm olacaz.

Ana Sayfaya Git