Salgında "ruhsal türbülans" uyarısı

Prof. Dr. Rüstem Aşkın, "Kovid-19 vakası artışları devam ederse öncelikle ruhsal bir türbülans başlayabilir. Artış devam edecek gibi de görünüyor. Ekonomik sıkıntı bu türbülansı daha da artırabilir. İnsanlar dışarda bir şeyler yiyip içmeyi, alış verişi kesiyorlar." dedi.

Haberler 22.09.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Rüstem Akn, özellikle kamuoyunca tannm insanlarn da hastalandklar haberlerinin insanlarda tedirginlii arttrdn söyledi.

Vaka saylar arttkça eve kapanma ve endienin da arttn anlatan Akn, Salk Bakanmz öteden beri sürekli uyaryordu ama rakamlar düük çkyor diye uyarlar ciddiye alnmad. Biraz da onun bedelini ödüyoruz. dedi.

Vaka artnn insanlarn ruhsal durumunu da olumsuz etkilediini kaydeden Akn, unlar kaydetti:

Kovid-19 vakas artlar devam ederse öncelikle ruhsal türbülanslar balayabilir. Art devam edecek gibi de görünüyor. Ekonomik sknt bu türbülans daha da artrabilir. nsanlar darda bir eyler yiyip içmeyi, al verii kesiyorlar. Önemli bir salk sorunu da insanlar hasta bile olsa hastanelere gitmekten kaçnyorlar. Younluk nedeniyle kamu hastaneleri yerine özel kurulular tercih eden hastalar için kimi hastanelerin bu korkuyu frsata dönütürdüünü, endieli insanlara onbinlerce liralk fatura çkardn belirtmek zorundaym.

Akn, bu tür durumlarla karlamamak ve tedaviden de mahrum kalmamak için salk sorunlar olan vatandalara öncelikle aile hekimlerine danmalarn ve tedavisiz kalmamalarn önerdi.

Artan vakalarn insanlarda gerginlie yol açtna vurgu yapan Akn, Bu yaanan ortam da gerginletiriyor. Sevdiklerimizle korkumuzu paylamak hem yattrc hem de yaknlatrc olacaktr. Ne var ki sürekli bir arada bulunmann erken dönemde sürtünme katsaysn da artracan kestirebiliriz. Ancak gitgide her olgun insan üzerine düenleri daha iyi icra edecek, sabr, tahammülü, dayanmay örenecektir. ifadelerini kulland.

- Sürekli salgn haberlerine odaklanmamal

Bütün bu olumsuzluklara ramen insanlarn ruh salklarn korumas gerektiini anlatan Akn, u tavsiyelerde bulundu:

Stres, zorlanma karsnda normal insan reaksiyonudur, uzamas, younlamas salmz olumsuz etkileyebilir. Bu dönemde ar olmadkça korku, kayg ve gerginlik, her zamankinden daha çabuk yorulma doal tepkilerdir. Sürekli salgn haberlerine odaklanmamal. Hem medya/sosyal medya hem de arkadalarnz içinde kötü haber tayclaryla fazla temas kurmamal. Yeterli ve doru bilgi sahibi olunmal. Sevdiklerinizle iletiim halinde olun, ilikilerinizi scak tutun, onlara destek olun, korkularnz, kayglarnz paylan, dertlein. Uykunuza ve salkl beslenmeye özen gösterin, alkol ve madde kullanmndan uzak durun. Bedensel egzersizi ihmal etmeyin. yeri ya da evdeki çalma sürenize ve younluuna dikkat edin. Size iyi gelen uralara, manevi yönden destek olacak etkinliklere zaman ayrn. Ssevdiiniz bir eyler dinlemek, sevdiklerinizle zaman geçirmek, kitap okumak, darda, doada yürüyü yapmak, çiçeklerle ilgilenmek, hobilere zaman ayrmak, komak, dua/ ibadet etmek, meditasyon yapmak gibi. Korku ve endienin etkisiyle, üzerinde yeterince düünülmemi ani kararlar, hayatnz etkileyebilecek önemli kararlar verirken dikkatli olun. Uzun vadeli düünün. Arkadalarnza, einize, ailenize dann.

Akn, teknolojinin de sosyallemeye önemli katklarnn olduunu anmsatarak, görüntülü görüme veya toplu görüntülü sohbetlerinin önceden garipsendii ama artk toplumun gitgide buna altn ve evin rahat oturma düzeninde olmas dolaysyla bu bulumalarn daha da keyifli olabileceini kaydetti.

Ruh sal sorunlar online görümelerle büyük ölçüde çözülebilir diyen Akn, teknolojik imkanlar kullanarak vatandalarn ruh sal üzerine çalan uzmanlara rahatlkla ulaabileceine dikkati çekti.

Akn, düün, nian, akraba ziyaretlerinin insanlarn sosyallemesi için önemli etkinlikler olduunu ancak bu süreçte saln bu tür etkinlere katlmaktan daha önemli olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git