Salgının korkusunu atıyoruz

Sağlık Bakanı Koca: "Zihinlerimizden salgının korkusunu atıyoruz"

Haberler 28.04.2022 - 02:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulunun dün son toplantsn yaptn belirterek, Zor dönemleri geride brakmann huzurunu yayoruz. Zihinlerimizden salgnn korkusunu atyoruz. Artk güvendeyiz. Amz var, ilacmz var. dedi.

Bakan Koca, Aydn program kapsamnda Vali Hüseyin Aksoyu ziyareti öncesi güncel gelimelere ilikin açklamalarda bulundu.

Koca, 2023 ylnda Aydnn 1300 yatakl ehir hastanesine kavuacan, bu yatrmn kenti bölgenin salk üssü haline getireceini ifade ederek kentteki salk ordusunun 20 ylda 2,5 kat büyüyüp 9 bin 966 kiiye ulatn kaydetti.

Dün son toplantsn yapan Koronavirüs Bilim Kurulunun Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan kabul edildiini hatrlatan Koca, koronavirüs ile 2,5 yldr çok zorlu bir mücadele verildiini, 1 milyon 300 bin kiilik salk ordusu ve milletin her ferdinin önemli fedakarlklar yaptn vurgulad.

Koca, öyle konutu:

Bugün, o zor dönemleri geride brakmann huzurunu yayoruz. Zihinlerimizden salgnn korkusunu atyoruz. Artk güvendeyiz. Amz var, ilacmz var. Bu silahlar elimizde olduu müddetçe hastalk artk büyük bir tehdit olmaktan çkmtr. Bundan sonra kiisel koruyucu tedbirler ve a ile korunup günlük hayatmz sürdürmek istiyoruz. Maske kullanm da ulam ve salk kurulular haricinde gönüllülük esasyla sürdürülecektir. 65 ya üstü ve dier krlgan gruplar korumakla yükümlüyüz. Hatrlatma dozlarn ihmal etmemeliler. Risk gördükleri yerlerde maskeyle kendilerini korumallar. Öte yandan öksürük, burun aknts, halsizlik gibi herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyon belirtisi olan kiiler, maske takarak etrafndakileri korumallar. Vatandalarmza bu noktada hassasiyet göstermelerini tekrar hatrlatmak istiyorum.

BLM KURULUNUN SON TOPLANTISI

Vaka saysnn dün itibaryla 2 bin 500e kadar dütüünü belirten Koca, hayatn kaybeden 14 vatandan da kronik hastalklar bulunan, ileri yata kiiler olduunu aktard.

Bakan Koca, youn bakmlarda koronavirüs hastalarnn azaldn, Kovid-19 servislerinin birer ikier kapandn, Aydnn da youn bakmda hiç hastas olmayan illerden biri olduunu dile getirerek, kentteki günlük vaka saysnn 20lerde seyrettiini, gelecek dönemde sfrlanmasn hedeflediklerini bildirdi.

Gazetecilerin sorularn da yantlayan Salk Bakan Koca, Bilim Kurulu görevini tamamlad m? sorusu üzerine, kurulun dün Cumhurbakan Erdoann kabulüyle son toplantsn yapm olduunu ifade etti.

Sosyal medyada da Bilim Kurulunun son toplants diye belirttiini hatrlatan Koca, Bilim Kurulu bu dönemde 27 ay boyunca olaanüstü performans sergiledi. Gerektiinde her gün bir araya gelen bir kurulumuz oldu. 35 kiiden oluan, alt çalma gruplaryla 110 kiilik bir Bilim Kurulundan bahsediyoruz. Bu süreçte dün itibaryla gelinen noktada Bilim Kurulu en son toplantsn yapm oldu. Bakanln birçok bilim kurullar var. Nadir hastalklar, SMAda olduu gibi... Bu tarz bilim kurulu Halk Sal bünyesinde bu süreci yakndan izliyor olacak. Bilim Kurulu son toplantsn yapm oldu. Gerektiinde her an toplanmak üzere karar verilebilir ama u an böyle bir durumun olmadn, en son toplantnn dün tarihi bir toplant olarak bittiini söylemek istiyorum. ifadelerini kulland.

ENFEKSYON BELRTS VARSA MASKE TAKILMALI

Bakan Koca, Maske kullanm zorunluluunun uçaklar da kapsayp kapsamad sorusu üzerine de sadece toplu tama ve salk kurulularnda vaka says 1000in altna inene kadar olmak üzere maske kullanmnn sürdüünü, onun dnda hiçbir alanda maske kullanm olmayacak eklinde açklama yapldn hatrlatt.

Dolaysyla bunun içine uçaklar da eitim de kapal alanlar olmak üzere tüm kurumlar da girmi olur. diyen Koca, salgnla birlikte maskenin koruyucu olduunun, enfeksiyon bulatrmay önlediinin artk örenildiine dikkati çekti.

nfluenzann maskelerin youn kullanld dönemde görülmediini, bundan sonraki süreçte üst solunum yolu enfeksiyonu belirtisi hissedenlerin mutlaka maskesini takmas gerektiini vurgulayan Koca, öyle devam etti:

Bu bizim alkanlmz olmal. u an en riskli olan ya grubu, ileri ya ve ek hastal olan vatandalarmz. Yani kronik hastal olan, immün yant basklanm olan ileri ya kiilerden bahsediyoruz. u an vefat eden kiilerin ortalama ya 78 oldu. O nedenle ileri ya büyüklerimizi korumak için herhangi bir enfeksiyon belirtimiz varsa mutlaka maskeli olmalyz. Büyüklerimizin de kronik hastal olanlarn, ek hastal olanlarn da kapal, kalabalk, riskli alanlara girdiklerinde mutlaka maskeli olmalarn önemsiyoruz.

Bakan Koca, yurt dndan gelecek turistler için u an Bilim Kurulunun önerdii bir tedbir olmadn kaydederek, PCR testini daha önce kaldrdklarn anmsatt. Bu durumun önlem olmayaca anlamna gelmediinin altn çizen Koca, lgili ülkelerden gelenler belli aralklarla takip ediliyor. Benzer ekilde eer bir risk görürsek herhangi bir ülkeden, bununla ilgili Bakanlk olarak her zaman deerlendirilir. dedi.

Ana Sayfaya Git