Şanlıurfalı kadınların "isot" mesaisi

Türkiye'de zengin yemek kültürüyle dikkati çeken Şanlıurfa mutfağının demirbaşlarından isot, hummalı bir çalışma sonucu tüketime hazır hale gelirken, ev kadınlarına da ekmek kapısı oluyor.

Haberler 19.09.2018 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentin simgelerinden isotun üretimini yapan kadnlar, biberin acsna aldrmadan çocuklarnn eitimi ve aile bütçelerine destek için sabah gün doarken baladklar mesailerini güne batana kadar sürdürüyor.

Nisan aynda ekimi yaplan ve austosta hasat edilmeye balanan biber, Haliliye ilçesi Srrn Mahallesinde oluturulan alanda kadnlarn hummal çalmasnn ardndan isot haline getirilerek sofralardaki yerini alyor.

Elleriyle böldükleri biberleri naylonlarn üzerinde kurumaya brakan kadnlar, ürünü rengi koyulatktan sonra makinelerden geçiriyor.

Zeytinyayla harmanlanarak esiz tat ve parlaklk kazanan biberler, tad, rengi ve kokusuyla anlurfa yemeklerinin vazgeçilmezi isota dönüüyor.

Kadnlarn kazançlar, temizledikleri biber miktarna göre deiiyor. Yaz tatili dolaysyla anneleriyle bu ii yapan kz örenciler ise okul harçlklarn çkarmann mutluluunu yayor.

- Kasm ay ortalarna kadar sürüyor

sot üreticisi 65 yandaki Emine Ikay, yaklak 30 yldr isot üretimi yaptklarn söyledi.

Halden aldklar biberleri araçlarla üretim yaptklar alana getirdiklerini ifade eden Ikay, öyle konutu:

Yaz mevsiminde balayp kasm ay ortalarna kadar biber üretiyoruz. Hal pazarndan aldmz biberleri getiriyoruz, burada çalan kadnlar torbasn 6 lira karlnda temizliyorlar, sonra da yere sererek kurumasn salyoruz. Biberler scaklarn etkili olduu aylarda bir haftada, scaklar azaldnda 15 günde kuruyor. Sonra kuruyan biberleri makinelerde çekerek hazr hale getiriyoruz. Biberlerimizi siyah ve krmz olarak iki çeit olarak yapyoruz. Her iin bir zorluu var, bu i de zor ama altmz için artk bize kolay geliyor. Hem kendimize hem de satmak için yapyoruz.

Baz vatandalarn getirdii biberleri ise ücret karlnda hazrlayp teslim ettiklerini anlatan Ikay, Biberin kilogramn 25-30 liradan toptanclara veriyoruz, bize sadece içilik paras kalyor. Kzlarm, oullarm, eim ve ben aile olarak biber üretiminde çalyoruz. çilerle birlikte 20 kii buradan ekmek parasn çkaryor. diye konutu.

- Kilogram 40 lira

sot üretimi yapan Aysel Alkan ise havalarn scaklna ve biberin acsna ramen aile bütçelerine katkda bulunmak için çaltn söyledi.

Sabah erken saatlerde çalmaya baladn anlatan Alkan, Yaklak 4-5 ay içinde elimden geldii kadar biber yapmaya çalyorum. Tabii kolay bir i deil ama çocuklarmn geleceine katkda bulunmak için çaba harcyorum. Yaptmz biberlere anlurfadan ve il dndan talepler var. Kilogramn 40 liraya satyorum. Zorluuna ramen emeimizin karln aldmz için mutlu oluyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git