Satıcı var alıcı yok!

Yem maliyetiyle beraber artan hayvan fiyatları karşısında Diyarbakırlı besiciler, pazara getirdikleri kurbanlıklara alıcı bulamıyor.

Haberler 13.07.2021 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklaan Kurban Bayram münasebetiyle hayvan pazarlarnda hareketlilik olutu. Son zamanlarda salgn sürecinin etkisiyle artan maliyetlerle beraber hayvan borsasndaki fiyat yükselii, arz ve talep durumunu olumsuz etkiledi.

Geçtiimiz yllara nispeten bu sene gerek küçükba ve gerekse büyükba kurbanlk hayvan alclarnn ciddi oranda düü gösterdiini dile getiren besiciler, artan maliyetlere endeksli olarak kurbanlk fiyatlarn yükseltmemelerine ramen alc bulamadklarndan ikayetçi.

Bu sene hayvancln iyi olmadn dile getiren Mehmet Kerpiç, Diyarbakr hayvan pazar bombo, kimse alveri yapmyor. Yem fiyatlarndaki arttan dolay halk neyi alyorsa zarar ediyor. Hayvan fiyatlar geçen seneyle ayn fakat yem fiyatlar 2 katna çkm durumda. Kurban Bayram geliyor ama pahallktan dolay kimse hayvan alamyor. dedi.

SABAHTAN BER BURADAYIZ FAKAT SATI YAPAMIYORUZ

Yükselen yem fiyatlarnn yan sra hayvan almndaki düüklüün yaplan ithalattan kaynaklandn belirten Abdülaziz Günen, Küçükba hayvanlar bin liradan balayp 2 bin liraya kadar var. Büyükba hayvansa 4 bin liradan balayp 15 bin liraya kadar çkyor. Hayvan pazar top sahasna dönümü, alveri yapan yok. Sabah saat 04.00ten beri buradayz fakat sat yapamyoruz. ifadelerini kulland.

Hayvan alm-satmnda oluan fiyat farkna örnek veren Reat Akbaç, Yaklak 5 ay önce 13 bin TLye aldm hayvann maliyeti 16 bin TLdir ve imdi 14 bin TLye satamyorum. Artan yem fiyatlarndan dolay kimse hayvan almyor. Samann kilosu bir, yemin torbas 80 TL olmu. Bu durum da ben nasl i yapaym? hayvancln bir faydas kalmam, böyle giderse inaat iine gitmek zorunda kalacaz. eklinde konutu.

Kurban Bayramnn yaklamasna ramen halkn hayvan alacak paras olmadna dikkati çeken Akbaç, Geçen sene yine iyiydi fakat bu sene kuraklktan ve pahallktan dolay durum iyi deil. Devletten isteimiz yem fiyatlarnda halka yardmc olsun. Tavuun kilosu 18, krmz et 43 TLdir. Neredeyse tavukla krmz et ayn fiyata gelecek. diye belirtti.

BÖYLE DEVAM EDERSE HAYVANCILIK BTER

Artan maliyetlere ramen hayvan fiyatlarnn geçen yl ile ayn olduuna vurgu yapan Necmeddin Erdoan, Yem geçen yla göre iki kat olmu. Geçen yl yem ve arpann kilosu bir TL 200 kurutu bu yl ise 3 TLye gitti. Kuraklk bahanesiyle her eyin fiyatn 2-3 katna çkarmlar. Yan tenekesi geçen yl 90 TL iken bu sene 260 TLye alyoruz. Bunun kuraklkla ne alakas var. Fiyatlar kendileri yükseltiyorlar. dedi.

Yetkililerden beklentilerinin olduunu dile getiren Erdoan, Hayvanlarda fiyat art olmam. Küçükba hayvanlar geçen yl bin 400 ile bin 500 arasyd, halen de ayndr. Yetkililerden yemi ucuzlatmasn, hayvanclk yapanlara destek olmalarn istiyoruz. Böyle devam ederse hayvanclk biter. ifadelerini kulland.

ARTAN MALYETLER BUDAY VE ARPADAN SONRA HAYVAN FYATLARINA YANSIYOR

Hayvan fiyatlarnn geçen yla oranla biraz daha fazla olduunu söyleyen kurbanlk alclarndan brahim Özen, Adak için hayvan aldm. Pandemi süreci insanlar zor durumda brakt. Bu yl hem pahallk hem insanlarn maddi imkn eksikliinden dolay kurban alacaklar zorlanacak. Aylk 2 bin 500 TL asgari ücretle çalan biri hayvan almak istese çoluk çocuuna ne yedirecek; kira, çocuklarn okul ihtiyac, gidi gelilerini nasl karlayacak? Halkmz fakir, isizlik sorunu zaten had safhada. dedi.

Diyarbakr hayvan pazarnda 16 yldr çalan Aziz Erdoan ise Bu sene yemden dolay fiyatlar çok kötü. Geçen sene bin 400 ile bin 600 TLye aldmz yem bu yl 2 bin 600 TLye kapda satlyor. Yem, torba ve nakliyesiyle beraber 3 bin TLye mal oluyor. Saman masrafyla bu rakam 2 ye katlanyor. Hayvan beslemek u an bizim için eziyet duruma gelmi. Bunun en büyük sebebi mazottur. 2 TLye satlan mazotu devlet 7 TL yapt. Bu da doal olarak buday ve arpadan sonra hayvan fiyatlarna yansyor. eklinde konutu.

Erdoan, Geçen sene Diyarbakr merkezden hayvan pazarna kadar nakliye ücreti 70 TL iken bu yl 150 TL. Devlet, yat ve prlantadan yüzde 1 vergi alrken mazottan yüzde 200 alyor. Bu hakszlktr. Her yl 200 tane hayvan getirirken bu sene 30-40 tane getirmeyi düünüyorum. çünkü i yok, halk çalamyor, kurban kesecek para bulamyor. Geçen sene 294 tane sattm, bu yl 50 tane satabileceime inanmyorum. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git