"Savaşçı Amazon Kraliçeleri" ile geçmişe yolculuk

Şanlıurfa'da bir projenin temel kazıları sırasında ortaya çıkarılan, milattan sonra 5-6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen Roma sarayının tabanına işlenen "Savaşçı Amazon Kraliçeleri" mozaiklerinin bulunduğu Haleplibahçe Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunuyor.

Haberler 01.08.2017 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada bir projenin temel kazlar srasnda bulunan, Roma dönemine ait sarayn tabanna ilenen Savaç Amazon Kraliçeleri mozaiklerinin bulunduu Haleplibahçe Mozaik Müzesi, ziyaretçilerine farkl bir atmosfer yaatyor.

Türkiyenin en büyük müzesi unvann alan anlurfa Müze Kompleksi, ziyaretçilerine, insanln ilk çalarndan bugüne uzanan serüvenini, tarihi eser, canlandrma ve imitasyonlarla görme imkan sunuyor.

Balklgöl yaknnda 200 dönümlük alana ina edilen komplekste sergilenen eserler, kronolojik düzende, ait olduklar döneme ilikin görsel canlandrmalarla ziyaretçilerinde adeta o dönemde yayormu hissi uyandryor.

Burada, birkaç yl önce bir projenin temel kazlar srasnda ortaya çkarlan, milattan sonra 5-6. yüzyllarda yapld tahmin edilen Roma dönemine ait yönetici saraynn tabanna ilenen Savaç Amazon Kraliçeleri mozaiklerinin yer ald Haleplibahçe Mozaik Müzesi de farkl tasarmyla dikkati çekiyor.

Orpheus Mozaii doduu topraklarda

Kazlarda bulunan eserlerin nakil srasnda zarar görmemesi için ayn bölgede ina edilen müzede, anlurfadan yurt dna kaçrldktan sonra ABDdeki Dallas Sanat Müzesince iade edilen, milattan sonra 194 ylna tarihlenen Orpheus Mozaii de yer alyor.

Kültür ve inanç turizminin önemli kentlerinden anlurfaya gelen yerli ve yabanc turistlerin ilgi gösterdii müzenin, kentin turizmine daha fazla katk sunmas amaçlanyor.

Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, AA muhabirine, bu mozaiklerin Roma ve Grek kültürüne ait olduunu, bunlarn Frat Nehrindeki doal talarla ustaca yapldn söyledi.

Haleplibahçedeki mozaiklerin önemine iaret eden çoban, Müzede savaç amazon kraliçelerinin mozaie resmedilmi dünyadaki ilk örnekleri mevcut. Uzmanlar bunlar, mozaik teknii, sanat ve ebadyla, Frat Nehrinin orijinal talarndan yaplmas ve dier özelliklerinden dolay dünyann en kymetli mozaii olarak tanmlamaktadr. dedi.

Kente gelen yerli ve yabanc turistlerin müzeye ilgi gösterdiini vurgulayan çoban, yaklak 36 yl önce yurt dna kaçrldktan sonra, uzun uralar sonucu ait olduu anlurfaya yeniden kazandrlan Orpheus Mozaiinin de burada sergilenmesinin önemini vurgulad.

çoban, Truvann kahraman savaçs Akhilleusun doumunu, eitimini ve ölümünü anlatan mozaiklerin de çok ilgi gördüünü kaydetti.

Haleplibahçe Mozaik Müzesini gezenlerin buraya hayran kaldn dile getiren çoban, Ayrca buraya gelen ziyaretçiler, bir biletle iki müzeyi gezebilir. diye konutu.

Bu mozaiklerin benzeri yok

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal ise hayattan kesitlerin, film eridi gibi sahne sahne anlatlmasnn Haleplibahçe mozaiklerini özel kldn söyledi.

Dier antik kentlerin hiçbirinde bir figürün hayatndan bu kadar çok sahnenin mozaikle ilenmediine dikkati çeken Önal, unlar kaydetti:

4 Amazon kraliçesinin birlikte ayn sahnede avlandklar baka bir mozaik de bilinmemektedir. Özellikle Penthesileann bindii atn vücut adalelerindeki derinlik, aha kalkm atn hareketli görünümü, yaral aslann ac çeker hali ve mozaik sanatçsnn da vurumculuundaki baars, izleyeni hayran brakmaktadr. Ayrca Melanippenin bindii atn gözlerinin bakana bakar ekilde olmas ve yüzünün gülümsemesi, ziyaretçilere oldukça sevimli görünmektedir. Atn ziyaretçilere bakan gözleri, Zeugma çingene Kznn kendine bakana bakan gözleriyle benzeir.

Akhilleusun bebekliinden Truva Savana gidiine kadar hayatndan sahnelerin göründüü mozaie deinen Önal, Genelde bu bölgede Süryanice yaz kullanlrken, bu mozaikte Yunanca yaznn kullanlm olmas, yöreye yabanc zebra ve Nil sahnelerinin mozaikte yer almas, villann sahibinin ve mozaii yapan ustalarn baka ehirlerden anlurfaya geldiklerini iaret etmektedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git