Savcı; kısıtlama hukuka aykırıdır

Cumhuriyet Savcısı Akbulut, koronavirüs tedbirlerinin "hukuka aykırı" olduğu yönündeki sosyal medyaya yansıyan video paylaşımı yankı bulurken, Valilik inceleme başlattı.

Haberler 19.05.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Viranehir ilçe Cumhuriyet Savcs, pandemi gerekçesiyle alnan tedbir kararlar ve a prosedürünün hukuka aykr olduunu iddia etti. Valilik, sosyal medyada gündem olan Akbulutun videolaryla ilgili idari inceleme balatt.

Viranehir ilçesinde savc olan Eyyüp Akbulut, koronavirüs (Kovid-19) sürecinde atlan admlarna ilikin YouTube hesabndan video paylat. Akbulutun videosu 20 bini akn kii tarafndan izlenirken, sosyal medya kullanclar da #SavcmBiziDSÖdenKurtar hashtagyla destek mesajlar paylat.

TEDBRLER HUKUKSUZ

Videonun banda savc kimliini gösteren Akbulut, koronavirüs salgn boyunca atlan admlarla ilgili dikkat çeken tespitlerde bulundu. Akbulut, salgnda hukuk devletine yakmayan uygulamalar görüldüünü ve bunlarn büyük maduriyetlere neden olduunu dile getirdi.

Sokaa çkma yasa, maske takma zorunluluu, sosyal mesafe kural, seyahat kstlamalarnn hukuka aykr olduunun altn çizen Akbulut, Alnan tedbirlerle ilgili olarak il idaresi kanununu zikrediliyor. lemler 11C ve 66. maddeler uyarnca yaplyor. Fakat bir kanunda Vali gereken tedbirler alr denmesi bu kstlamalar için hiçbir ey ifade etmez. Yoksa vali bizlere aklmzn almayaca eyler de emredebilir. Temel hak ve hürriyetlerin snrlandrlmasnda dar yorum esastr. Kanunilik ilkesi caridir. Bunu bu kanuna istinaden yapamazsnz ifadelerini kulland.

AI BELGES

A kna Timleri tarafndan alanan kiilere onay belgesi imzalatldn anmsatan Akbulut, Benim incelediklerimde biyotp sözlemesi, hasta haklar yönetmelii gibi mevzuatn ön gördüü artlar salayan ibareler o metinlerde yer almyor. Bu metinler hukuken çöp. çünkü pek çok insann tereddütleri varken ve bu tereddütler yetkililer tarafndan giderilmezken, ortada soruturma açlmasn gerektirir pek çok iddia varken aydnlatlm rzann varlndan bahsedilemez dedi.

SORUTURMA BALATTI

Yaanlanlar ile ilgili soruturma balattn aktaran Akbulut, Maskelerin içerii hakkndaki iddialar ile ilgili TCKnin zehirli maddeler katma balkl 185inci maddesi kapsamnda ve alar ile ilgili ayn kanunun 187inci maddesi kiilerin salk hakk bakmndan tehlike oluturabilecek ilaç satmas suç kapsamnda sayld için resen soruturma açyorum. Herkes elindeki delilleri bu soruturmaya göndersin, bunlar çok ciddi iddialar. Ben delil toplamaya baladm diye kaydetti.

LEBALEP KONGRELERE TEPK

Salgn ile ilgili alnan tedbir kararlarnda çelikiler olduuna dikkati çeken Akbulut, Güneydouda tedbirler batdaki kadar sk deil. Burada korkulan neticeler görülmüyor. Ceylanpnarda tedbirler daha gevek, snrn dnda hiç tedbir yok ama korkutulan derecede ölümler olmuyor. Yeterince insanmz intihar etti, iflas etti. Bir takm grafikler ile bunlarn farkl olduu iddia ediliyor. Ben yüzlerce insan dinliyorum. Viranehirde insanlarn ne kadar kötü durumda olduuna ahidim. Bu tedbirler alnmasna ramen lebalep parti kongreleri, binlerce kiinin katld cenaze törenleri yaplyor. Bu tedbirlerin gereksizliini ortaya koyar eklinde konutu.

UYUTURUCU MADDE GÜZERGAHI

Anlatmlarndan kaynakl bama bela gelecek diyen Akbulut, unlar söyledi: Barolarn tavrn anlamak imkan d. çkp cesurca konumak gerek. Ben Viranehirde savclk yapyorum. Buras uyuturucu madde güzergah. Ben aylardr onlarca çocuk dinledim. Birkaç yldr uyuturucu madde kullanyor. Aileleri ile konuuyorum fakat narkotik personeli yetersiz. Teknik donanmmz az. Benim iim 17.00de bitmesine ramen gece yarlar aramalar yapyorum. Uyuturucu ile mücadele eden personel zaten azken eldekiler de maske denetlemesi için görevlendiriliyor. Ben uyuturucu madde engellemeye personel bulamazken maske için personeller görevlendiriliyor. nsanlar maske takmasn, sosyal mesafeyi ihlal etsin ne olacak?

KORKMAYIN

Akbulut, öyle devam etti: Ben iimi titizlik ile yapacam. nsanlar zorla a yapmaya zorlamak zorbalktr. Ben mesleim gerei neyin ne olduunu biliyorum. Hiç kimse bizi kedi köpek gibi alayamaz. Keyfine bak ben alym demek ne demek oluyor? Kimse korkmasn hukuk devletinde yayoruz. Akbulut, son olarak basnn özgür olmasn ve gerçekleri yazmasn istedi.

Ana Sayfaya Git