Savcının tutuklama talebine mahkemeden ret

Hamdiye Şık ve oğlu Kadir Karaarslan'ın öldürülmesiyle ilgili yargılamada iddia makamının, celse arasında tahliye edilen korucubaşı Mahmut Karaaslan ve oğlu Sidar hakkında tutuklama talebi mahkemece reddedildi.

Haberler 18.01.2022 - 02:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil ilçesine bal krsal Katl Mahallesinde yaayan Karaaslan Ailesi ferdi üvey kardeler arasnda 18 Temmuz 2020de arazi anlamazl nedeniyle çkan kavgada Hamdiye k (61) ve olu Kadir Karaarslann (26) ölümü ve bir ksm aile fertlerinin yaralanmasyla ilgili 4ü tutuklu 7 sann yargland davann 5inci durumas görüldü. Diyarbakr 3üncü Ar Ceza Mahkemesinin bakt dava dosyas, 8. Ar Ceza Mahkemesi Salonunda görüldü.

DURUMAYA SEGBSLE BALANDILAR

Durumaya tutuklu yarglanrken celse arasnda tahliyelerine karar verilen köy Korucusu baba Mahmut ve olu Sidar Karaaslan Bismil Adliyesinden, dier çocuklar Serdar, Serhat, Mazlum ve Zafer Karaslan ise tutuklu bulunduklar Diyarbakr 4 Nolu Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld. Duruma salonunda öldürülen Hamdiye kn çocuklar Sevinç, Sertaç, Ceylan Kalkan ve Dilek Gül de madur ve müteki sfatyla mahkeme salonundaki yerlerini ald.

HEYET DET

Mahkeme heyetinin deitii görülen duruma kimlik tespiti yaplmasyla balad. Durumada yaanan heyet deiiklii nedeniyle önceki zabtlar okundu. Mahkeme heyeti, madur çocuklar A., H., M., L. ile M.B. Karaaslan yönünden haklarnda çocua kar öldürmeye teebbüsten ek iddianame hazrlanan baba ve 5 oluna ek savunma yapp yapmayacaklarn sordu. Sanklar ek savunma talebinde bulunmad.

SAVCININ MÜTALAASI

Sonrasnda söz verilen iddia makam, hazrlad esas hakkndaki mütalaasn mahkemeye sundu. Mütalaada müteki beyanlar, müteki sanklarn beyanlar, kriminal raporlar, otopsi raporlar, görüntü kaytlar, bilirkii raporlar ve dosya kapsamndaki deliller birlikte deerlendirildiinde sanklardan baba Mahmut ile çocuklar Sidar, Serdar, Serhat, Mazlum ve Zafer Karaaalann itirak ve eylem birlii içerisinde Hamdiye k ve Kadir Karaaslan cinayetlerini iledikleri gerekçesiyle kardee ve altsoya kar kasten öldürmek, yine Mehmet, Murat, Bahar, Fatma Karaaslan ile madur çocuklar yönünden karde ve altsoya kar kasten öldürmeye teebbüs suçundan ayr ayr cezalandrlmalar talep edildi. Murat Karaaslann ise üvey kardelerini öldürmeye teebbüsten hapsi istendi.

TUTUKLAMA STED

Yine üzerlerine atl suçun vasf ve mahiyeti gerekçesiyle tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamna karar verilmesini isteyen iddia makam, Mahmut ve olu Sidar Karaaslann da tutuklanmalarn talep etti. Mütalaaya kar söz verilen madur mütekiler, sanklarn savclk mütalaas dorultusunda cezalandrlmalarn istedi.

DI GÜçLER KIZLARIM YÖNLENDRYOR

Mütalaaya kar savunma yapan Mamut Karaaslan hakkndaki suçlamalar karsnda kendisini Sanklarn hepsi evladm. Olan da zaten bana oldu, evim barkm ykld, malm gitti. Olay srasnda olum Sidarla evdeydik. Dier çocuklarm d güçler tarafndan yönlendiriliyor, özellikle de kzlarm sözleriyle savundu. Olu Sidar Karaaslan da savunmasnda aile içerisinde yaanan olayn bandan beri baka yönlere çekilmeye çalldn öne sürdü. Biz kendi aramzda bar salamtk, olay farkl yönlere çekilince dava bu ekilde uzad diye konutu.

Karaaslan, korucu olduu için kendisine iftira atldn ileri sürüp, tahliye ve beraatini istedi. Dier sanklar da haklarndaki suçlamalara kar tahliye ve beraat talebinde bulundu. Sank avukatlar da mahkemeden müvekkilleri hakknda tahliye ve mütalaaya kar savunma yapmak üzere ek süre talebinde bulundu.

REDD HAKM TALEB

Müteki Sevinç Karaaslan müdafisi de savcln sunduu mütalaaya itirak ettiklerini ifade etti. Müteki müdafisi ayrca yaanan olaya dair basnda yer alan haberleri hatrlatarak, yansyan bilgilerin heyetin tarafszlna gölge düürdüünü, bu nedenle mahkeme bakanna ilikin reddi hakim talebinde bulundu.

UTANMADAN BZ SUçLUYORLAR

O anlarda mahkeme salonuna gelen madur Mehmet Karaaslan, babas hakkndaki ikyetinden vazgeçerken, üvey kardeleri hakkndaki ikayetinin sürdüünü dile getirdi. Madur sank Murat Karaaslan ise, Bir olay yaand. Ne de olsa aileyiz, bir hata yapld, belki hatalarnn farkna varmlardr diyerek daha önce ikayetindem vazgeçmitim ama hala utanmadan, sklmadan bizi suçluyorlar. Kamera görüntülerinden her ey ortadadr. Artk en ar ekilde cezalandrlmalarn istiyorum diye konutu.

MAHKEMENN ARA KARARLARI

Savunma ve beyanlarn ardndan durumaya ara veren mahkeme heyeti, açklad ara kararlarnda tutuklu sanklarn tutukluluk hallerinin devamna, Mahmut ve Sidar Karaaslann tutuklanmalar yönündeki taleplerin reddine, mahkeme bakanna dair reddi hakim talebinin ise yarglamay uzatma yönünde olduu deerlendirmesiyle yine reddine karar verdi. Davann bir sonraki durumas 18 ubat tarihine ertelendi.

Ana Sayfaya Git