Savunma sanayi ihtiyaç ittifakı!

Apus Kablo Güdümlü İstihbarat Gözetleme Keşif Sistemleri, Türk savunma sanayisi ürünleri ASELSAN Atmaca ve Otokar Ural 4x4 ile geliştirilen özgün yazılımların yeteneklerini birleştirerek askeri ve sivil alandaki ihtiyaçları karşılayacak

Haberler 08.02.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisinde farkl alanlarda gelitirilen yetenekler, askeri ve sivil ihtiyaçlarn karlanmas amacyla ayn sistemde kullanld.

EMT Savunma ve Havaclk Genel Müdürü Mehmet Can Küçük, EMT Elektronik markasyla 34 yldr güvenlik güçleri ve yurt dndaki kullanclara çözümler sunduklarn söyledi.

Kazandklar tecrübelerle tasarm, mühendislik, sistem entegrasyonu ve üretim kabiliyetlerini EMT Savunma ve Havaclk ile yeni bir aamaya tadklarn ifade eden Küçük, ilk olarak dünyada yeni gelien teknolojilerden kablolu gözetleme ve haberleme sistemlerine odaklandklarn dile getirdi. Küçük, bu teknolojilerdeki en büyük özelliin kablo güdümüyle enerji ve veri trafii salayp, kablo güdümlü gözetleme ve haberleme aracnn 100 metre irtifada 7 gün 24 saat görev yapmas olduunu bildirdi.

Küçük, sistem için halihazrda en yüksek tama kapasitesine sahip cihaz kullandklarn, bu sayede 11 kilograma kadar yük tanabildiini belirtti. Küçük, böylece çeitli kameralar, haberleme birimleri ve röleleri, anten gruplar gibi farkl faydal yükleri sistemle kullanabildiklerini ifade etti.

Sisteme Apus ismini verdiklerini söyleyen Küçük, Apus, havada en uzun süre duran ebabil kuunun Latince ismi. Amacmz sadece Türkiye pazar deil, yurt d pazarna da açlabilmek için böyle bir isimle geldik. dedi.

Apusun farkl savunma sanayisi irketleri ve sivil doal afetle mücadele birimleri tarafndan denendiini dile getiren Küçük, u bilgileri verdi:

Sistemle kara ve deniz platformlarnda görev yapabiliyoruz. Kara platformlarna yönelik uygulamalarn bir örneini Otokarn Ural aracyla çaltk. Ural bize zor ve tehlikeli saha koullarnda operasyon kabiliyeti salyor. Araç 4x4 kabiliyetiyle jeneratör, akll vinç ve haberleme gözetleme sistemimizin yükünü tayor, müterinin can güvenliini üst seviyeye çkartyor. stenirse tüm bu sistemler sivil bir araç platformuyla da kullanlabilir. Sivil amaçla sabit olarak ya da ticari bir araca monte edilerek görev yapabilir. Kullanm konsepti müteri istekleriyle deiebilmektedir. Deniz platformuyla adalar gözetlenebilir, limanlar gözetlenebilir, göçle mücadelede kullanlabilir.

FARKLI AMAçLARLA KULLANIMI TEST EDLD

Mehmet Can Küçük, sistemin platform, gözetleme ve haberleme sistemi ile tanan faydal yüklerden olutuunu söyledi.

Oluturduklar konfigürasyonda ASELSANn Atmaca elektrooptik gözetleme sistemine yer verdiklerini belirten Küçük, kullancnn operasyon alanna intikal ettikten sonra 1 dakikada 100 metre irtifaya ulap araç içinden çkmadan sistemi kullanlabildiini anlatt. Küçük, bunun hem personel hem de operasyonel güvenlii saladn vurgulad.

Küçük, sistemde kullanlan hava platformunun bir drone olmad için pilotaja gereksinim duyulmadn ve kablo güdümlüyle kara aracnn bir bileeni olarak deerlendirildiini ifade etti.

Apusun askeri ve sivil amaçl olarak kullanlabildiini dile getiren Küçük, askeri alanda üs güvenlii, snr güvenlii, devriye uygulamalar, deniz operasyonlar, sahil güvenlik, liman güvenlii gibi uygulamalar yaplabildiini, sivil alanda ise doal afet, yangn, sel gibi olumsuzluklarla mücadele, arama-kurtarma çalmalarnda görev yapabildiini anlatt. Küçük, ayrca yer sistemlerinin yetersiz kald koullarda haberleme hizmetinin kesintisiz devam edebilmesine yönelik testlerin de baaryla tamamlandn bildirdi.

YANGINLA MÜCADELEYE DESTEK VERD

Küçük, sistemin hareket halindeyken de görev yapabildiini, akll vinç sistemiyle hareketi sönümleyip faydal yüklerin verimli bir ekilde çalmasn saladn söyledi.

Gelitirdikleri kullanc dostu arayüzlerle sistemin sürücü ya da farkl bir personel tarafndan kullanlabildiini dile getiren Küçük, Kullancnn odakland nokta, elektrooptik ya da tad haberleme ünitesinin detaylar. Uçarken uçu parametreleri, cihazn kontrolü ya da pilotajla ilgilenmemektedir. Bu anlamda oyun deitiren bir teknolojidir. diye konutu.

Ankara Nallhandaki yangnda sistemin kapasitesini gösterme frsat bulduklarn belirten Küçük, unlar kaydetti:

Enteresan bir deneyim oldu. Ne kadar zor koullarda çalldn gördük. Bu koullarda operasyon yapmann ne kadar zor olduunu anladk. Sahada bunu tecrübe etmi oldu. Ural arac ve Atmaca kamerasyla yangn tespitinde kullanld. Sistem, yangnn s noktalarn tespit edip oralara odaklanmamz salyor, yangn söndükten sonra ise kalan s merkezlerinin yeni yangnlara yol açmasn engellemek için lokasyon bildiriminde bulunuyor.

Kullancnn durumsal farkndaln gelitirmek üzere özgün bir yazlm gelitirdiklerini vurgulayan Küçük, ortaya çkan sürücü destek modülü sayesinde faydal yüklerden sisli, gece ortamnda alnan görüntü ve verilerin ayn ekran üzerinde sahadaki personel ve ekipman bilgileriyle birletirildiini, operasyonel kabiliyetin artrldn ifade etti.

Küçük, yaklak 2 yldr ürün gelitirme ve sistem entegrasyonuna yönelik çaltklarn, sistemin kolluk kuvvetleri, savunma sanayisi kurulular, doal afetle mücadele, haberleme teknolojileri gibi alanlarda çalan kurulular tarafndan denendiini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git