Sayarken parmağınızı yalamayın!

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, koronavirüsün para ile bulaşabileceğini belirterek, sayarken parmakları tükürüklememek gerektiğini söyledi.

Haberler 01.05.2020 - 22:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, koronavirüsün para ile bulaabileceini belirterek, sayarken parmaklar tükürüklememek gerektiini söyledi.

PARANIN ÜZERNDE KMBLR NELER VAR?

Koronavirüs dnda da büyük zarara neden olabilecek bakteriler tayan para ile ilem yapldktan sonra ellerin mutlaka dezenfekte edilmesinin rutin yaamda bir alkanlk haline getirilmesi gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Pullukçu, Koronavirüs katta biraz daha uzun süre yaayabiliyor. O yüzden paralar her ellediimizde metaller de dahil olmak üzere parayla ilgili ilemler yaptmzda elimizi ya dezenfektanla ya da direkt sabunla ykayarak temizlememiz gerekiyor. Bazen virüs miktar az olabilir enfeksiyon oluturmayabilir ama ayn zamanda çok kirli de olabilir. O yüzden bu virüsleri elimizle yüzümüze, gözümüze dokunarak alabiliriz. Virüsün yüzeylerde ne kadar yaadna dair net bilimsel bir çalma yok. Spekülasyonlar dönüyor. Hatta baz yerlerde bir hafta kadar canl olduu söyleniyor ama o kadar uzun yaadn sanmyorum. 8 saat civarnda canl kalabileceini düünüyorum. 8 saat süre bile olsa para yerinde sabit durmad için çok sayda kiiye ulam olacak. Artk çou iimizi internet üzerinden yapyoruz ama rutinde market gibi yerlerde çok miktarda para dolam oluyor. O paralarn üzerinden kim bilir neler var? Para sadece koronavirüs brakn çok büyük zarar verebilecek bakteriler tayor ifadelerini kulland.

DKKAT EDEN VAR ETMEYEN DE

Alveri yaparken genelde kart kullanmay tercih ettii dile getiren vatandalardan Neclan Eren (62), para kullandnda ise ellerini bol sabunlu suyla ykadn belirtip, Nakit paray nadiren kullanyorum. Kullannca ellerimi mutlaka ykyorum. Dezenfektan kullanyorum. Anahtarlarm ykyorum. çamar suyu kullanyorum dedi. Para ile alveri yapt zaman mutlaka eldiven kullandn dile getiren vatandalardan Abdullah Ay (58), Eve gittiimde de ellerimi mutlaka ykyorum. Srada da sosyal mesafe kuralna dikkat ediyorum derken, alveri yapmak için markete gelen Bayram Demir (51) ise, Ben koronavirüsün bu kadar tehlikeli olduuna inanmyorum. Her gün çeitli sebeplerle zaten çok sayda insan hayatn kaybediyor. Ben maske taktm ama markete girebilmek için. Günlük hayatmda önlem almyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git