Sel felaketi!

Giresun'daki selde 5 kişi öldü, 11 kişi ise kayıp. Menfezin çökmesi sonucu dereye uçan askeri araçtaki 5 jandarma eri ve 1 iş makinesi operatörü de kayıplar arasında.

Haberler 24.08.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Giresunda önceki gün akam saatlerinde etkili olan ve gece boyu iddetini artran saanak nedeniyle Dereli ilçesi, nehre döndü; park halindeki araçlar, sel sularna kaplarak sürüklendi. Aksu Deresinin baz noktalarda tamas sonucu Giresun- Dereli- Sivas yolu ulama kapand. Saanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bal Durolu beldesi civarnda ve baz bölgelerde tat. Merkeze bal Ülper köyü yaknlarnda kontrol noktas oluturan polis ekipleri, araçlarn geçiine izin vermedi. Espiye ilçesi Gelevera Deresi kenarndaki evler de tedbir amaçl tahliye edildi. Selin vurduu bölgelere AFAD, UMKE, AKUT, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edilirken, bölge illerden de takviye istendi. Giresun Valilii, bünyesinde kriz merkezi oluturdu.

YOL çÖKTÜ, 5 EKPLK JANDARMA ARACI SELE KAPILDI

Giresun ve ilçelerinde etkili olan iddetli yalar sonras 5i jandarma ve 1i i makinesi operatörü olmak üzere 6 kii, Tirebolu- Doankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düerek kayboldu. Afetin ardndan gece saatlerinde bölgeye gelen çileri Bakan Süleyman Soylu, ilk açklamasnda; 1 kiinin hayatn kaybettiini, 5i asker 12 kiinin kaybolduunu açklad. Sel ve heyelanda çökmesi sonucu kapanan ilçe yollarnn ulama açlmas için youn çalmalar sürdürülen bölgede, hasarn boyutu ise gün aarnca ortaya çkt. Bölgede ekipler, yaralarn sarlmas ve kayplarn bulunmas için youn çaba sarf ediyor.

BAKAN SOYLU, GECE SEL BÖLGESNE GELD

çileri Bakan Süleyman Soylu, gece saatlerinde Giresuna giderek, iddetli yalar sonras 5i jandarma ve 1i i makinesi operatörü olmak üzere 6 kiinin Tirebolu- Doankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düerek, kaybolduklar noktada incelemelerde bulundu.

AFAD l Müdürlüünde Hasar Tespit ve Koordinasyon Toplantsna katlan Bakan Soylu, ilk açklamasnda, Kapal olan yollarmz var. Tirebolu- Doankent yolu kapal ve maalesef Tirebolu- Doankent yolu üzerinde Doankente giderken içerisinde 5 jandarmamzn bulunduu araç, bir menfezde sularn içinde gömülü olarak kald. u anda Jandarma Bölge Komutanmz, arama-kurtarma timlerimiz orada. Arac görüyorlar ama ulaamyorlar ve yine orada bir i makinesi ve operatörü kayp. Tirebolu- Doankent yolunda u anda menfezin çökmesi ve o esnada araçlarn geçmesi sonucunda 5 jandarma, 1 de operatörümüzün kayp olduunu söyleyebilirim. Bunun yan sra Tirebolu-Güce yolunda problem yok ama Güceden sonra bugün yayladan dönen l Genel Meclisi üyelerimizin de içerisinde bulunduu toplam 20 kiilik, 8 kiisi bir noktada, dierleri baka bir noktada olmak üzere u anda onlar da mahsurlar ve onlara da ulalamyor. u anda kayp olduunu bildiimiz 6 kii daha var. Tireboluda 1 kii, Merkez çavdarda 3 kii, Tespide 1 kii, Dereli Akkaya köyünde 1 kii olmak üzer toplam 6 kiinin de kayp olduu ihbarn aldk. Toplam 12 kii kayp bilgimiz söz konusu diye konutu.

ACI HABER DUYURDU

Soylu ile Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Dereli ilçesinde incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, Giresundaki sel nedeniyle 1i asker 4 kiinin hayatn kaybettiini duyurdu. Soylu, u anda 133 vatandamz arama- kurtarma marifetiyle kurtarld. Düün salonunda vatandalarmz kurtarlmay bekliyor. Arama- kurtarma ekipleri ve biz bu çalmalar sürdürüyoruz. Bunun yan sra u anda 118 köy yolu kapand. Birçok ilçemiz de bu yamurdan etkilendi. Etkilenmeyen imdi köylerde dahil olmak üzere buradaki hasarn ne olduunu arkadalarmzla hep birlikte deerlendiriyoruz. Sayn bakanmz da özellikle öncelikle hep birlikteyiz. Yani her birimiz bir tarafa bakyoruz, birimiz arama-kurtarma tarafna, dierimiz meselenin nereden kaynaklanp, nasl adm atlaca konusunda. Buradaki vatandamz yalnz brakmayacaz, selden afetlerle kar karya kalan vatandamzn hep yannda olacaz dedi.

BAKAN PAKDEMRL: LK DEFA BÖYLE BÜYÜK DOAL AFET GÖRÜYORUM

Sel bölgesinde incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli ise Giresundaki selde, uzun yllar austos ay ortalamasnn 1,5 mislinin bir günde yadn söyledi. lk kez böyle doal afete tank olduunu belirten Pakdemirli, Devletin bütün kurumlaryla buradayz. Birçok afetin içerisinde hep beraberdik bir aradaydk. Ben de ilk defa böyle büyük bir takn, böyle büyük bir doal afet görüyorum. Gerçekten ehrin seviyesi deimi durumda. Dün itibaryla tahmin ediyorum bulunduumuz seviye 2-3 metre daha aadayd yol tabelalarn görüyoruz, dükkanlar gördük, gerçekten bazlar da seviye neredeyse tavana kadar uzanm ve rüsubatla dolmu. Tabi ki öncelikle can kayplar son derece önemli; üzülerek söylüyorum ki her defasnda meteoroloji olarak ciddi uyarlar yapmamza ramen vatandalarmz Nasl olsa bana bir ey olmaz diye bir düünce içerisine giriyorlar. Elbette biz buras ve zarar gören tüm ilçelerimizdeki yerlerle alakal hem temizlik hem tespit çalmalarn yapyoruz diye konutu.

DERELDE HASARIN BOYUTU, HAVADAN GÖRÜNTÜLEND

Öte yandan balçk, ta ve aaç parçalaryla dolan Dereli ilçesinde afetin boyutu, havadan görüntülendi. lçe merkezinde yer yer 3 metreye ulaan balçk nedeniyle i yerleri ve dükkanlar ar hasar gördü, sürüklenen araçlar ise topraa sapland. Yan iddetinin artmas nedeniyle yol kenarlarnda park halindeki araçlarn sele kaplma anlar da cep telefonu kameralaryla anbean görüntülendi. yerlerinde yaklak 2 metreye kadar su basknlar yaanan ilçe, sel sularnn çekilmesiyle sürüklenen ta ve aaç ynlarna teslim oldu. Hasarn büyük olduu ilçe, balçk, toprak ve ta ynlaryla doldu. Elektrik kesintisi giderilmeye çallan ilçe merkezinde tek katl bo bina ykld. Ara sokakta i yerlerinin bulunduu yol, yklan binann moloz ynyla kapland. Metrekareye yaklak 110 kilogram ya düen Dereli ilçesinde, hasar tespit çalmas balatlrken, esnaf ile bölge halk, ev ve i yerinde temizlik çalmalarn sürdürüyor.

MAHSUR KALANLAR, HELKOPTERLE KURTARILDI

Milli Savunma Bakanl, Hava Kuvvetleri Komutanlna ait 1 helikopteri arama- kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresunda görevlendirdi. Bakanln Twitterdaki hesabndan yaplan açklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlmza ait bir adet helikopter arama-kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresunda görevlendirilmitir. Selde ehit düen askerimize ve hayatn kaybeden vatandalarmza Allahtan rahmet diliyoruz. Tüm Giresunlu hemehrilerimize geçmi olsun denildi. Paylamda, yürütülen çalmalardan fotoraflara da yer verildi.

CUMHURBAKANI, SOYLUDAN BLG ALDI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da bölgenin durumu ve arama- kurtarma çalmalaryla ilgili gece ve gün boyunca Giresunda incelemelerde bulunan çileri Bakan Soyludan bilgi ald. çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum da Erdoann talimatyla Giresuna gitti. Sel ve heyelanda hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet dileyen Cumhurbakan Erdoan, yaralarn sarlmas için devletin tüm imkanlaryla seferber edilmesi ve bu tür olaylarn tekrar yaanmamas için gerekli admlarn atlmas talimatn verdi.

BARIMALAR OLDU, HERKES çOK KORKTU

Selde yaanan anlar anlatan Dereli ilçesi sakini Osman Tüney, yan giderek iddetlendiini söyleyip, Biz çalyorduk, eve erken gitme durumum oldu, Allahtan eve erken gittim. Yayordu, aniden daha da iddetlendi. Ayamz sulara gömüldü. Eve gittim baktm, beik sallanyor, küt diye ses geldi. Dere kenarnda oturuyoruz. Balkona çktm, su balkonla birlemi durumdayd. Evi terk ettik. Kazma kürekle kanal açarak suyun yönünü çevirdik. Yal kadnlar, çevredekilerin yardmyla kurtarld. Odun, araba, her ey sürükleniyordu. Herkes korktu, barmalar oldu, kyamet koptu dedi.

KAYIPLAR ARANIYOR

Afetin yaralarnn sarlmaya çalld bölgede ekiplerin kayplar arama- kurtarma çalmalar sürüyor. Arama çalmalarna AFAD, AKUT ve UMKE ekiplerinin yan sra özel dalgç timleri de elik ediyor. Ekipler, uzman çavuun cansz bedenine ulalan bölgede arama çalmalarna younluk veriyor.

SELN SÜRÜKLED AAç

Eynesil ilçesinde taan dere, aaç ve yataklarna atlan çöpleri Karadenize tad. Karadenizin yüzeyi, aaç ve çöplerle kapland. Sahile vuran aaç dallarn görenler, klk yakacaklar için toplamaya balad. Bölge halk, dalgal denizde kydan toplad odunlar kamyonlarla evlerine tad. Yoldan gelip, geçenler de odun toplayanlar izledi.

KARADENZE çAMUR AKTI

Öte yandan felaketin yaand kentte, sel ve heyelan sonras Karadenize çamur akt. Helikopterle görüntülenen deniz, felaketin boyutunu gözler önüne serdi.

ÖLÜ SAYISI 5E çIKTI

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Giresunda sel felaketinde 5 kiinin hayatn kaybettiini, 12 kayp kiiye ulama çalmalarnn da sürdüünü belirtti.

BAKANLAR KEPçE ÜZERNDE MAHSUR KALANLARA ULATI

Selin vurduu Giresunda incelemelerini sürdüren çileri Bakan Süleyman Soylu, çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum ile Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Dereli ilçesinde bir mahallede mahsur kalan vatandalara i makinesi operatörünün kepçesi üzerinde ulat. Yaklak 30 kiinin bulunduu alana i makinesi kepçesi üzerine ulaan bakanlar, vatandalara geçmi olsun dileklerinde bulundu. Bakanlarn bu anlar, bir vatanda tarafndan cep telefonuyla görüntülendi.

2 LçEDE GENEL HAYATA ETKLLK KARARI

Bakan Soylu, incelemelerinin ardndan, Dereli ve Doankent ilçelerinde Genel Hayata Etkililik karar alnd bildirildi. Bakan Soylu: Gece saat 2den itibaren Giresundayz. Tüm arkadalarmzla sahada olduk. Buraya geldiimizde bu kadar ar bir tablo beklemiyorduk. Ar bir tablo ile karlatk. Öncelikle ben Giresundaki vatandalarmza geçmi olsun dileklerimi iletiyorum, basal dileklerimi iletiyorum. Ayrca kendilerine de minnetlerimi ifade etmek istiyorum. Gösterdikleri sabr, vakar; bizim için ayr bir ders oldu burada. Ekiplerimizle, vatandalarmzla meseleleri hep birlikte deerlendirme çaltk. Birazdan Yaldere ilçemize geçeceiz dedi.

944 PERSONEL SAHADA

Ekiplerin sahada çalmalar sürdüünü kaydeden Bakan Soylu, Geldiimizde 4 ana yol kapalyd. Bunlarn 3ü açld, imdi bir ana yol var kapal olan. Onda u anda çalmalar sürüyor. Ardndan yine 5 vatandamzn hayatn kaybettiini Sayn Cumhurbakanmz ifade etmiti. Yine 153 vatandamz arama-kurtarma çalmalar sonrasnda kurtarld. Yine u anda 11 vatandamz kayp. Son deerlendirme 118 köy yolu kapalyd, 22si açld u anda 98 köy yolu kapal. Ciddi bir tahribat söz konusu. Ama tüm ekipler, elektrik konusunda mücadele içerisindeler. Tüm kurum ve kurululardan 944 personel burada dedi.

Sel kaynakl hastaneye bavuru saysnn 3 olduu ve bu kiilerin salk durumlarnn iyi olduunu da aktaran Bakan Soylu, yaralarn ilçede hzla sarlacan söyledi.

17 YIKIK, 361 AZ HASARLI BNA TESPT EDLD

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum da, selde balatlan hasar tespit çalmalarnn sürdüünü belirterek, Youn ya sebebiyle 7 ilçede sel ve heyelan olaylar meydana geldi, 3 ilçemiz en çok etkilenen ilçeler oldu. Tüm kurumlar seferber durumdayz. Vatandalarmzn yarasn sarmak adna yaplmas gereken tüm çalmalar ayn depremde olduu gibi ayn ekilde tüm ekiplerimizle birlikte yürüteceiz. u an fiilen sahada 45 ekibimiz var. Yaklak 90 kiiden oluan ekibimiz hasar tespit çalmalarn balatm durumda. Bu çerçevede yapm olduumuz 378 binann hasar tespitinde; Doankentte 4 ykk, 200 az hasarl, Derelide 3 ykk 152 az hasarl, yine Yalderede 10 ykk 9 az hasarl olmak üzere toplamda 17 ykk, 361 az hasarl bina u ana kadar tespiti yaptk. Hasar tespit çalmalarmz süratli bir ekilde devam ediyor ifadelerinde bulundu.

Bölgede 20 binann risk nedeniyle tahliye edildiini kaydeden Bakan Kurum, Dereli ve Doankent ilçelerinde toplam 350 yeni konut inas çalmalarna da balandn duyurdu. Bakan Kurum, belediye ve afetzedelere de 2 milyon liralk hibe destei salayacaklarn açklad.

GERçEKTEN KLM DEYOR

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli ise, bölgede ya riskinin sürdüünü ifade ederek, vatandalarn meteoroloji uyarlarn dikkate almasn istedi. Bölgede tarmsal hasarn beklentilerinden az olduunu söyleyen Bakan Pakdemirli, bölgeye Orköy projesi kapsamnda 5 milyonluk destek salayacaklarn bildirdi. Bakan Pakdemirli, Karadeniz harika bir corafya bir yandan da 120 bin tane deresi ile çok da zor, baa çklmas zor bir corafya. En bata tabii ki mümkün mertebe dere yataklarndan, yerleim alanlarnn uzak durmas, bu konuda son derece önemli. Bu konuda bakanlklarmzca Karadeniz ile ilgili Genel master eylem planmz var. Bu yatrmlara bütçe dhilinde devam ediyor olacaz. çünkü gerçekten iklim deiiyor, iklim deitikçe yalarn daha sert, kuraklklarn daha kurak olduunu hep birlikte görüyoruz. Meteorolojik olaylar özellikle günlük hayatmzda çok daha fazla yer almaya balad ve çok daha fazla etkilemeye balad. Bu konuda hem vatanda hem de devlet daha tedbirli olmalyz dedi.

Ana Sayfaya Git