'Selamını eşine iletemedim'

Muş Devlet Hastanesi pandemi servisinde görev yapan ve yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) iki kez yenen pratisyen hekim Işıl Işık ile İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Polater, hastalara nefes olabilmek için çaba gösteriyor.

Haberler 10.10.2020 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ki doktor, zorlu süreçte hastalarnn salklarna kavumalar için gece gündüz ter döküyor. Ik ve Polater, bir yandan taburcu ettikleri hastalarn mutluluunu yaarken dier yandan da kaybettikleri insanlarn yaknlarnn üzüntüsünü paylayor.

Kovid-19u iki kez yenerek hastalarna yardmc olabilmek için görevine dönen doktor Il Ik, süreçte yaadklarn AA muhabirine anlatt.

Ik, Kovid-19 testinin 22 Nisanda pozitif çkmasyla evde kendini izole ettiini belirterek, 14 gün karantinada kaldm. Bu esnada ailemden, arkadalarmdan ve hastalarmdan uzak kaldm. Benim için her alanda zorlu bir süreçti. Bir an önce toparlanmalydm çünkü hastalarmn doktora ihtiyac vard. Kendimi toparlayarak görevimin bana döndüm. Ne yazk ki 2 Eylülde ikinci kez Kovid-19a yakalandm. Yine 14 gün evde kendimi karantinaya aldm ve tekrar hastalarm için göreve baladm. Kovid-19u savaa benzetiyorum. Bu savan en önünde giden askerleriz. diye konutu.

Salgn sürecinde maske, mesafe ve hijyen kurallarna dikkat edenlerin sevdiklerinden uzak kalmayacana dikkati çeken Ik, Dikkat etmezseniz bu süreç youn bakma kadar uzanabilir. Bu durumda birçok hasta görebiliyoruz. Nefesi hissedememek hastalar açsndan çok zor. Entübe olup youn bakmda olmak istemiyorsak maskeleri yüzümüzden eksik etmeyelim. Maske bizim için bir bariyer. Hem karmzdakini hem de bizi koruyor. ifadesini kulland.

O SELAMI VE Y HABER HASTAMA LETEMEDM

Dr. Süleyman Polater ise bazen günlerce hastaneden çkamad için ailesinden uzak kaldn söyledi.

Yeni karlatklar Kovid-19 sürecine kar kendilerini bilimsel olarak tamamlamaya çalrken bir yandan da hastalara modern tbbn gerekli gördüü bütün tedavileri dünyayla birlikte uygulamaya çaltklarn belirten Polater, bu süreçte yaad ac olaylar öyle anlatt:

Hasta yaknlarn youn bakma alamadmz için telefonla bilgi veriyoruz. Özellikle hastalar bilgilendirmek için aradmzda yaknlar mesaj iletmemizi istiyorlar. Bir hastamn ei, kocasna selamn iletmemi, Kovid-19 tedavisinin tamamlandn ve iyiletiini söylememi istedi. Hastann yanna gittiimde kalbi durmutu, müdahale ediliyordu ancak kurtarlamad. O selam ve iyi haberi hastama iletemedim. Benim için çok üzücü bir and. Onu halen üzerimde bir borç olarak hissediyorum.

Youn bakmda çalt için solumum yetmezlii çeken ve çok zor nefes alan hastalarla muhatap olduklarn aktaran Polater, Kovid-19 tedbir alarak önleyebileceimiz bir hastalk. Bu hastalarmzn çou birkaç gün önce aileleriyle çok güzel anlar yayorlard. Birkaç gün sonra aniden hiç bilmedikleri bir yerde hiç kimseyle balant kuramadklar alanda ne yazk ki nefes almaya çalyorlar. Bunlarn hepsi tedbirlerle kolaylkla engellenebilecek durumlar. dedi.

Ana Sayfaya Git