Şenobalı Korucu, birlikte Hanke Dağı'na çıktığı şehit Tümgeneral Aydın'ı anlattı

Şırnak'ta helikopter kazasında şehit olan Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın, 1992 yılında üsteğmen rütbesindeyken yazdığı şiirinde söz ettiği Hanke Dağı'na, onunla birlikte çıkan emekli korucu İdris Babat o şiirin hikayesini anlattı.

Haberler 03.06.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta helikopter kazasnda ehit olan Tümgeneral Aydoan Aydnn, 1992 ylnda üstemen rütbesindeyken yazd iirinde söz ettii Hanke Dana, onunla birlikte çkan emekli korucu dris Babat o iirin hikayesini anlatt. Babat, iiri orada yazd. Niye yazdn sorduumda, Lazm olacaktr diye cevap verdi. O gün Hanke Dana 90 kii çkmtk dedi.

enoba Beldesinde meydana gelen helikopter kazasnda ehit olan 23üncü Jandarma Snr Tümen Komutan Tümgeneral Aydoan Aydnn Hanke iirini 1992 ylnda üstemen rütbesindeyken yazd. ehit Tümgeneral Aydnn 1992 ylnda, 90 asker ve güvenlik korucusu ile 12 saat yürüyerek Hanke Dana çkt srada, yannda bulunanlar o günleri anlatt.

HANKE DAI RNN HKAYES

1992 ylnn baharnda ehit Tümgeneral Aydoan Aydn ile birlikte Hanke Dana çkan 90 kiiden biri olan emekli güvenlik korucusu dris Babat, o dönem yaadklarn DHAya anlatt. Hanke Dann enobann üstündeki en hakim tepe olduunu anlatan Babat, Hanke Da burann en yüksek tepesidir. Aydoan Paa, 1992 ylnda buradayd. O zaman üstemendi. Beraber akam saat 18.00 sralarnda enobadan çktk. stikametimiz Ayrm Köyüydü. 90 kii ile birlikte yola çktk. Önce Onbudak bölgesine gittik. Hanke, Onbudakn mezrasdr. Daha sonra tepeye çkt. stikametimiz Hanke Dayd. Hanke Dan geçtikten sonra Ayrm Köyüne gittik. O yolu 12 saat trmanarak geçtik. Yani enobadan oraya 12 saatte gittik. Tepeye çktk ve oturduk. Orada çay yaptk. Komutan da bizimle birlikte çay içti. Komutan orada ate yakmak için odun toplamaya gitti. Ben komutana odunu bizim toplayacamz, kendisinin toplamamasn söyledim. Bana dönerek, Hayr benim, korucumun, askerimin fark yoktur diyerek odunlar kendisi toplad. Bir parkeye oturdu. Postasn çarp, kalem istedi. Orada yaz yazyordu. Bu iiri ite orada yazd. Yazy niye yazyorsun, ne yapacaksn? diye sordum. Bir gün lazm olacaktr. Bu dalar çok merak ettim. Bu dalar çok güzel diye karlk verdi. Daha sonra Ayrm ve Acdereye döndük. 3-4 gün sonra enobaya dönebildik. Yolculuk çok zordu. Aydoan Paa bizimle birlikteydi. Hiç bizden ayrlmyordu. Herkese çok güveniyordu. Öyle bir komutand ki; yemei birlikte yerdik, suyu birlikte içerdik. çay yaptrd bize. 2-3 tane bardak vard. Birlikte ayn barkta çay içiyorduk. Otlu peyniri çok severdi. Konserve yemiyordu dedi.

BR GÜN LAZIM OLACAK

ehit Tümgeneral Aydoan Aydnn Hanke iirini 1992 ylnn baharnda yazdn antan Babat, Olaylar çok fazlayd. Her tarafta olay vard. Bu iiri baka yerden de birletirmi. Ama iiri Hanke Danda yazd. Biz beraberdik, oradaydk. çok deerli bir insand. Sanki komutan deildi. O kadar nazikti ki sanki rütbesi yoktu, normal askerdi. Nerede otursak o hizmet ediyordu. Bu iiri niye yazdn sordum; Bir gün lazm olacak diyordu. Yazp cebine koydu. O zaman telefon yoktu. çantalarmz 15 kilodan fazlayd. Geçen Austos aynda geldii zaman da görütük, oturduk, yemek yedik. O kadar yl geçtikten sonra bizi hatrlad. Zaten tayini buradan çktktan sonra telefonlayorduk diyerek o günleri anlatt.

Hankeye At

Doksan kiiydik biz o gün,

Aç, susuz, uykusuz,

Nasr tutmu ayaklarla

Yürüyorduk Kaygusuz.

Sis, çamur, kanla, terle

Üzerindeydik bulutlarn.

Ayrm Hanke yaylasnda

Yeerirken umutlarm.

Souk namlular elimizde,

Yürüyorken dalara

ehitlerden selam geldi

Savaan tüm salara

Uzaklarm yaknlat,

nancmla, davamla

Uyan Hanke geliyorum

Heybetimle, havamla.

Ana Sayfaya Git