Seri mahkeme çözüm getirdi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Hukuk sistemimize kazandırdığımız seri muhakeme ve basit yargılama usulleri birer reform olarak kayıtlara geçti. İlk 9 aylık uygulama oldukça başarılı"

Haberler 17.10.2020 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, 1 Ocak 2020de uygulamaya konulan seri muhakeme ve basit yarglama usullerinin birer reform olarak kaytlara geçtiini belirterek ilk 9 aylk uygulamann oldukça baarl olduunu bildirdi.

Adalet Bakanl, yarglamalarn hzlandrlmas ve sadeletirilmesi hedefi dorultusunda hayata geçirilen seri muhakeme ve basit yarglama usullerinin ilk 9 ayna ilikin bilgi paylat.

Açklamada, seri muhakeme usulünün uyguland yln ilk 9 aynda Cumhuriyet Basavclklarndaki 32 bin 178 dosyada üpheliye seri muhakeme teklifi yapld, bu dosyalardan 30 bin 75inde talepname düzenlenerek mahkemeye gönderildii bildirildi.

Basit yarglama usulünün uyguland yln ilk 9 aynda ise 107 bin 94 suçla ilgili basit yarglama usulünün tercih edildii, 37 bin 225 suçla ilgili karar verildii kaydedildi. Yaklak 70 bin suçla ilgili ilemlerin devam ettii belirtildi.

Bu usullerle ilgili düzenleme yürürlüe girmeden önce ceza uyumazlklar dosyalarnda kararlarn kesinlemesinin ortalama iki yl sürdüü vurguland.

NASIL UYGULANIYOR?

Seri muhakeme usulünde üphelinin avukatn yannda teklifi kabul etmesi halinde cumhuriyet savcs, mahkemeye talepname gönderiyor. Mahkemede ayn gün içerisinde hüküm verilerek süreç bir günde tamamlanyor ve çok ksa sürede infaz sürecine geçilmi oluyor.

Basit yarglama usulü ise asliye ceza mahkemesinin görev alanna giren ve üst snr iki yla kadar olan suçlarda uygulanyor. Mahkeme tarafndan basit yarglama usulünün uygulanmasna karar verilen dosyada, taraflara iddianame tebli edilerek beyan ve savunmalarn 15 gün içinde yazl olarak bildirmeleri isteniyor. Sürenin bitiminde, mahkeme duruma açmadan dosya üzerinden karar veriyor.

Bakanln açklamasn Twitter hesabndan paylaan Adalet Bakan Abdulhamit Gül, Hukuk sistemimize kazandrdmz seri muhakeme ve basit yarglama usulleri birer reform olarak kaytlara geçti. lk 9 aylk uygulama oldukça baarl. Tüm yarg mensuplarmza teekkür ediyorum. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git