Servis esnafı dar boğazda

Covid-19'dan dolayı okullarda yüz yüze eğitimin olmaması dolayısıyla iş yapamaz duruma gelen servisçi esnafı, Diyarbakır'daki güzergâh ve uygunluk bedelinin yüksek olmasının yanı sıra son zamanlarda artan korsanlarla zor günler geçiriyor.

Haberler 13.10.2020 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticari faaliyetlerini devam ettirmek üzere araçlarn banka kredileriyle satn alan servisçiler, mart aynda Türkiyede Covid-19 vakalarnn görülmesi üzerine okullarn kapanmasyla borçlarn ödeyemiyor. Kredi borçlar içerisinde bocalayan servisçilerin yaklak 7-8 aydr kontak kapatmak zorunda kaldklar belirtiliyor.

Esnaflarn çektikleri skntlar aktaran Diyarbakr Servis Araçlar Esnaf Odas Bakan Mahmut Kaya, genel olarak servisçilerin pandemi sürecinden olumsuz etkilenmelerinin yan sra birçok Büyükehir Belediyesinde olmayan güzergh ve uygunluk bedelinin Diyarbakrda limitini koruduunu, buna mukabil belirtilen örenci servis ücretinin yetersiz kaldn dile getirdi.

Diyarbakrdaki servis esnafnn genel durumu hakknda bilgi veren Kaya, öyle devam etti:

Diyarbakrda 999 servis esnafmz var. Bunlarn içerisinde 250 tanesi personel, geri kalan ise örenci ve personel aracdr. u anda örenci servisi yapan esnafmz, 7-8 aydan bu yana Covid-19 sebebiyle okullarn kapal olmasndan dolay kontak kapatm durumdalar ve yapacak ileri de yok. Esnafmzn yüzde 70i kredilidir ve bu araçlarn ödemeleri vardr, ne yapacaklarn armlar.

KRED BORCUNU ÖDEYEMEYEN ESNAFIMIZ ARACINI SATMAK MECBURYETNDE KALMI

Biriken borçlardan dolay servisçi esnafnn yüzde 50sinin araçlarn satmak mecburiyetinde kaldn belirten Kaya, Bunu da plaka devir teslim ilemlerinden görüyoruz. Gelip plakalarn satyorlar. Adam kredisini ödeyemeyip evini geçindiremeyince mecburen aracn, plakasn ve maln satmak zorunda kalyor. Servisçi esnafmz Covid-19 salgnndan dolay çok madur durumdadr. ifadelerini kulland.

Türkiyenin birçok Büyükehir Belediyesinde servisçi esnafna gösterilen kolayln Diyarbakrda da uygulanmas gerektiinin altn çizen Kaya, Elimizdeki mevcut belgelerden örnek verecek olursak Diyarbakrda u ana kadar bir örenci en yakn mesafeye 85 liraya götürülüyorken dier illerde ise en yakn mesafeye örenci servisleri 250 liraya götürüyor. eklinde konutu.

Kaya, konumasna öyle devam etti:

Türkiye nüfusunun 3te birini barndran stanbulda Ulam Koordinasyon Merkezine ödenen güzergh ve uygunluk bedeli 110, en yakn mesafede örenci servis ücreti 250 liradr.

Ayn ekilde Mersinde 250, Ankarada 530 lira iken Covid-19dan dolay Meclisin alm olduu karar ile yar fiyatna indirilmi, Gaziantep 330 lira iken Covid-19 salgnndan dolay ücret alnmyor, Mula ve Adanada böyle bir ücret söz konusu bile deil, zmirde de sadece krtasiye ücreti olarak 20 lira alnyor. Diyarbakrda ise minibüslerden 840, nitelii otobüs olan araçlardan ise bin lira ücret alnmaktadr.

UYGUNLUK VE GÜZERGH ÜCRETLERNDE BR KOLAYLIK TANINSIN

Söz konusu fiyatlarn Büyükehir Belediyesinin alm olduu karar olduunu dile getiren Kaya, bu konuyla alakal ilgili yerlere defalarca müracaat etmesine ramen müspet cevap alamadn söyledi.

Oluan maduriyetten dolay servis esnafnn tepkisine dikkati çeken Kaya, Ya araçlarn yakacaklar ya da yollar kapatacaklar. Kendilerinin bana olan sayglarndan dolay bugüne kadar servis esnafmz duruyor. Bu konuda bata Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekilinden ricamz bu uygunluk ve güzergh ücretlerinde bir kolayln yaplmasdr. dedi.

Korsan servisçilerin oluturduu maduriyetlere vurgu yapan Kaya, Korsan sistem Diyarbakrn deil, Türkiyenin genel sorunudur. Her yerde korsan var ama Diyarbakrda haddinden fazladr. Korsan araçlar, servis esnafmzn haklarn resmen çalyorlar ve bu konuda emniyet tekilatnn çalmalarn yetersiz görüyorum. ifadelerini kulland.

KORSANLARA KARI LGL BRMLER, DENETMLER SIKLATIRMALI

Kaya, Bu korsan çalanlarla ilgili önerim; trafik, jandarma ve zabta birimleri çalmalarn sklatrmaldr. Özelikle korsan araçlarn çalt güzergahlar Diyarbakr organize sanayi bölgesi ve 500 evler tarafnda bulunan metal fabrikalarn olduu alanlardr. eklinde konutu.

ehir içerisinde servis iletmecilii yapmak isteyen araçlar için ayrlan S plaka uygulamas konusunda da korsan iletmeciliin olduunu iddia eden Kaya, 2006da Diyarbakr Büyükehir Belediyesi S Plakalarn çkarrken Belediyelerde dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kurulularn S plakal araçlarn dnda kesinlikle servis yapmalar yasaktr deniliyor ve bu UKOMEnn karardr. UKOME kararlar balayc ve kesin olmakla beraber ancak cumhuriyet savclnn kararyla bozulabilir. denildii halde u anda Diyarbakrdaki birçok belediye de korsan araç çaltrmaktr. dedi.

PLAKA çEKME SÜRES OLAN 4 AY, BR YILA çIKARILSIN

Diyarbakr Büyükehir Belediyesine çarda bulunan Kaya, Esnaf servisçilerimizin rahatlamas için Büyükehir Belediyesi UKOME Daire Bakanlna yaptmz müracaat neticesinde servis bedelini 85 liradan 120 liraya çkardlar. Bizim aslnda Büyükehir Belediyesinden istediimiz güzergh ve uygunluk bedelinin alnmamasdr. Belki belediyemizin imkanlar olmayabilir. En azndan dier iller gibi 200-250 lira olsun. ifadelerini kulland.

Plaka çekme süreleri ve oluan masraflara da deinen Kaya, son olarak unlar söyledi:

Bu yl biliyorsunuz Coronavirusten dolay esnafmzn çou çalmamaktadr. Meclisimizin ald karar dorultusunda plaka çekme süreleri 4 aydr. Nitekim plakay deitirmek için ruhsat ve devir ilemleri derken büyük bir külfet oluuyor, bunu esnafmza yük etmeyelim. Bu yla mahsusen 4 aylk olan sürenin bir seneye çkartlmas için belediyeye 2 kez dilekçe verdim ama hiçbirinde de cevap alamadm. Yani bu sürenin de uzatlmasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git