Seyahat yasakları

Seyahat Genelgesine göre terminallerde ciddi bir değişiklik olmayacak İçişleri Bakanlığı'nın 81 il valiliğine Covid-19 tedbirleri kapsamında gönderdiği "Kısmi Kapanma" konulu genelgesinde yer alan seyahat kısıtlaması hakkında konuşan otobüs firmaları, terminallerde her zaman olduğu gibi seyahat edilebildiğini söyledi.

Haberler 15.04.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceki akam Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda toplanan Kabine Toplantsnda alnan kararlar ve ardndan çileri Bakanlnn 81 il valiliine gönderdii Covid-19 tedbirleri kapsamnda Ksmi Kapanma konulu genelgesine göre otobüsle seyahat edecek olanlar her zamanki gibi HES koduyla yolculuk yapabilecek.

Genelgeye göre sadece 65 ya üstü ve 18 ya altndakilerin çileri Bakanlna ait E-BAVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlklara bavurarak gerekli izinleri almalar gerekiyor.

Özel araçlaryla seyahat edecekler ise toplu ulam araçlaryla veya çileri Bakanlna ait E-BAVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlklara dorudan bavuru yoluyla Seyahat zin Kurullarndan izin almak kaydyla özel araçlaryla seyahat edebilecek.

Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamnda olup olmadklar muhakkak tetkik edilecek ve geçerli bir mazereti/muafiyeti bulunmayan kiilerin ehirleraras seyahatlerine izin verilmeyecek.

Otobüs firma yetkililerinden Yahya Akar, seyahat programnda tek deiikliin 65 ya üstü ve 18 ya alt vatandalarn izne tabi tutulmas olduunu hatrlatarak Bu kiiler 199u arayarak ya da kaymakamlklardan izin alarak seyahat edebilecekler. Dier vatandalar da her zaman olduu gibi rezervasyon ya da HES koduyla seyahat edebilecekler. dedi.

Turizm sezonunu olumsuz etkileyeceinden bayram yasan beklemiyoruz

Alnacak yeni kararlara göre tedbirlerini aldklarn belirten Akar, Servislerimiz her zamanki gibi devam ediyor. Eer önümüzdeki günlerde yeni bir genelge yaynlanrsa biz de ona göre tedbirlerimizi alacaz. Yani daha sk bir kstlamann gelmesi durumunda biz de ona göre servilerimizi ksarz. Açkças biz tam kapanma bekliyorduk. Biz bu durumlara karn tedbirlerimizi alrz. ifadelerini kulland.

Yaymlanan genelgeye göre özel araçlaryla ehirleraras seyahat edecek olanlara da izinsiz gidi-gelilerinin yasaklandn hatrlatan Akar, Ramazan Bayramn da göz önünde bulundurarak unlar söyledi:

Önümüzde bayram var. Bu bayramda terminaller kalabalk olabilir de olmayabilir de. Biz her türlü durumu bekliyoruz. Sonuçta önümüzdeki günlerde salgn süreci daha kötü de olabilir. Ama biz bayram yasan beklemiyoruz, aksi taktirde turizm sezonu olumsuz etkilenir. Her ey 27 Nisana kadar net olarak belli olacak.

Toplu tama araçlar kstlamaya tabi deil

Dün gece açklanan genelge dorultusunda herhangi bir kstlamann söz konusu olmadn belirten Süleyman Yusuf Dakmanc, Gemiler, otobüsler veya uçaklar gibi toplu tama araçlar herhangi bir kstlamaya tabi deildir. Sadece özel araçlarla seyahat eden vatandalarn izin belgelerini almalar lazm. Bunun haricinde otobüslere herhangi bir kstlama gelmedi. eklinde konutu.

Önümüzdeki hafta içerisinde bayram younluunun yaanacan hatrlatan Dakmanc Bayram için de yeni bir genelge gelirse biz de tedbirlerimizi alp ona göre hareket edeceiz. Tabi biz salgn kurallar olan maske ve hijyen gibi durumlara özen gösteriyoruz. diye belirtti.

Daha sk tedbirlerin gelmesi durumunda sefer saylarn düürmek zorunda kalacaklarn belirten Dakmanc, Tabi bu da hizmette biraz eksiklikler yaanmasna yol açyor. Sonuçta firmalarn bünyesinde çalan birçok personel bulunuyor. Yurt içi ve yurt dnda olumsuz etkileniriz. Bayramda da geçmi yllara oranla daha düük bir younluk bekliyoruz. Salgn öncesi ek seferler açarken salgnla birlikte bayram sezonunda sefer kstlamasna gittik ve bu yl da ayn durumun olacan düünüyorum. ifadelerini kulland.

Seyahat edeceklere ne tür ilemlere tabi tutulduunu da ifade eden Dakmanc Terminale gelip bilet kesen yolcularmzn zaten kimlik bilgilerini almak zorundayz. 65 ya üstü ve 18 ya alt olanlarn kaymakamlk izni almalar gerektiini kendilerine bildiriyoruz. Ayrca bu kiiler Salgn süreciyle birlikte otogar içerisinde kaymakamln belirledii izin kuruluna yönlendirip orada izin belgelerini alyorlar ve HES kodunu aldktan sonra seyahat edebiliyorlar. eklinde konutu.

Genelgede sadece özel araçlarla yaplan seyahatler için kstlama var

Seyahat firmalarnn yolcular her konuda mesajla bilgilendirdiini ve yaymlanan son genelgede de onlar ilgilendiren bir durumun olmadn söyleyen Abdurrahman çapan ise, Özel araçlara yönelik seyahat kstlamas olduu konusunda yolcularmza bilgi verdik. Bizler seyahat firmalar olarak yolcular arayarak veya mesaj atarak bilgilendiriyoruz. Genelgede sadece özel araçlarda yaplan kstlamalar vardr. Otobüs firmalaryla yaplan yolculuklarda herhangi bir kstlama yok, ayn ekilde tekrar firmalar araclyla yolculuk yapabilirler. eklinde konutu.

Yolcularn otobüs firmalarnda mesai saatleri içerisinde bilet alabileceklerini ve terminalde gezinmelerinde herhangi bir skntnn olmadn belirten çapan, 65 ya üstü ve 18 ya alt yolcularn seyahat edebilmeleri için gerekli izinleri almal gerektiini söyledi.

Mercilerin ald tedbirlere göre düzen kurduklarn ifade eden çapan, Eer bize kalm olsa yapabileceimiz herhangi bir tedbir olmazd. Uçak firmalarnda herhangi bir kstlama yok, bilet veriliyor. Uçaklarda, 3 yolcu 10 santimetre aralklarla koltuklarda yan yana oturabiliyor. Ama otobüslerde 2+1 koltuklarda yolcu tamamza ramen yine de bizlere baz kstlamalar getirtiliyor. Bu nedenle de sektör olarak çok madur durumdayz. dedi.

Ana Sayfaya Git