Sıcak enerjide rekor kırdırdı!

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan aşırı sıcak hava sebebiyle elektrik tüketimi son 5 yılın en üst seviyesine ulaşarak 2 milyar 550 milyon saati buldu.

Haberler 30.08.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEDA anlurfa l Müdürü Hondu Bölgedeki 6 il olarak 1 ayda 2 milyar 550 milyon kilovat saat enerji çekmiiz. Atatürk Barajnn 6 aylk üretiminden daha fazlasn sadece 6 il bir ayda tüketmi durumdadr

Güneydou Anadolu Bölgesinde ortalamas 45 dereceyi bulan scak hava nedeniyle ihtiyaç duyulan tarmsal sulamann yannda vatandan serinlemek amacyla da kulland elektrik enerjisinde, son 5 yln tüketim rekoru krld bildirildi.

Dicle Elektrik Datm A (DEDA) verilerinden derlenen bilgiye göre, anlurfa bata olmak üzere srasyla Mardin, Diyarbakr, Batman, rnak ve Siirt illerine ait elektrik tüketim istatistikleri belirlendi.

Buna göre yaz aylarnda havalarn oldukça scak olmas nedeniyle tarmsal sulamann yannda vatandalar serinleme ihtiyacn gidermek için gece uykuda olunan vakit de dahil olmak üzere klima kullanmn skça tercih ediyor.

Bölgenin en scak günlerinin görüldüü bu dönemde elektrik tüketimi de son 5 yln en üst seviyesine ulat. Öyle ki dünyann sayl, Türkiyenin en büyüü olan Atatürk Barajnda 2017 ylnn ilk 6 aynda üretilen elektrik, bölgenin sadece 6 ilinin bir aylk tüketimini karlamaya yetmedi.

Bölgedeki 5 ilin bir ayda kulland enerjiyi ise scakln doruk noktaya ulat anlurfann ise hemen hemen tek bana kullanmas dikkati çekti.

- Atatürk Barajnn 6 aylk üretimine eit

DEDA anlurfa l Müdürü Osman Hondu, scakln artna parelel olarak enerji tüketiminin de arttn söyledi.

Bölgedeki 6 ilin nüfusunun neredeyse stanbulun nüfusunun 3te biri orannda olduunu ifade eden Hondu, bölgedeki 6 ilin hemen hemen stanbul kadar da elektrik tükettiini vurgulad.

Bölgedeki tüketimin her geçen yl artna iaret eden Hondu, Atatürk Barajnn 2017 ylnn ilk 6 ayndaki üretimi 2 milyar 334 milyon kilovatsaattir. Biz bölgedeki 6 il olarak 1 ayda 2 milyar 550 milyon kilovatsaat enerji çekmiiz. Atatürk Barajnn 6 aylk üretiminden daha fazlasn sadece 6 il bir ayda tüketmi durumdadr. anlurfada bu iller içerisinde geçen ay 1 milyar 64 milyon kilovatsaat ile bütün zamanlarn en yüksek tüketim tutarna ulamtr. Anadoludaki 3 ilin bir ylda çektii elektrik tüketimini Atatürk Baraj tek bana 6 ayda üretiyor biz ise onu DEDA olarak 1 ayda tüketiyoruz. diye konutu.

Enerji tüketimi konusunda Türkiyenin en önde gelen kentlerinin bölgede bulunduunu aktaran Hondu, Türkiyedeki 21 elektrik datm irketi arasnda en fazla tüketim gerçekletiren ikinci datm irketiyiz. Austos aynda da günde 38 milyon kilovat saat ile de yeni bir rekor krdk. anlurfa yeni bir rekor krd. Elektrik tüketiminin fazla oluunda scaklk dolaysyla ar tarmsal sulama ile hat safhada olan klima kullanm en etkin rolü oynuyor. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git