Sıcaklar kaygıyı yükseltiyor

Aşırı yüksek hava sıcaklıkları aşırı terleme, su kaybı, konforsuz ve bölünmüş uykular ve aşırı nemin bedenin dengesini bozduğunu belirten uzmanlar, bu durumun kişide stres oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 16.08.2021 - 05:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Strese bal olarak i ve sorumluluklarda gecikme, performans kayb, dikkat azalmas ve tahammülsüzlük yaanabileceini belirten uzmanlar, kaygya bal rahatszlklarn iddetinde art görülebileceini vurguluyor. Psikolog Ömer Bayar, ar scak havalarn psikoloji üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

nsann içinde yaad ekosistem ile etkileim halinde olduunu ve çevresel artlara uyum salamada baarl bir canl olduunu belirten Ömer Bayar, Ancak çevresel artlar zorlayc snrlara yaklatnda uyum salamada güçlükler ortaya çkar. Ar scaklar da zorlayc koullardan bir tanesidir ve insan fiziksel olarak zorlad kadar psikolojik anlamda da olumsuz etkileyebilir. dedi.

AIRI SICAKLAR STRESE YOL AçAR

Scaklarn dorudan psikolojiyi etkilemese dahi dolayl olarak etkileri ortaya çkabileceini kaydeden Bayar, Ar terleme, su kayb, konforsuz ve bölünmü uykular, ar nem veya nemin çok azalmas gibi nedenlerle bedenin dengesi bozulmaya balar ve kii de stres meydana getirir. Strese bal olarak isteksizlik, motivasyon kayb, itahszlk, enerjide düü ve halsizlik yaanabilir. Bundan dolay günlük i ve sorumluluklarda gecikme, performans kayb, azalan dikkatle birlikte artan hatalar kiide öfke, tahammülsüzlük, sabrszlk gibi duygusal tepkilere dönüebilir. Nem ile birlikte nefes kalitesinde düü, kiide boulma hissi ve kaygda arta sebep olabilir. diye konutu.

KAYGIYA HASSAS KLER ETKLYOR

Özellikle kayg bozukluu olan veya kaygya hassas kiilerde panik ataklar sklaabilir, taknt gibi kaygya bal rahatszlklarn iddetinde art gözlenebilir uyarsnda bulunan Ömer Bayar, Uyku düzensizliinden çabuk etkilenen bipolar bozukluk, psikotik bozukluk gibi ruhsal rahatszlklarn ataklar bu dönemlerde sklaabilir. Özellikle düzenli ilaç kullanm olan kiilerin bedenlerindeki su miktarnn çok azalmas elektrolit dengelerini olumsuz etkileyebilir ve yan etkilerin görülmesine/artmasna sebep olabilir. diye konutu.

YANGINLAR TRAVMATK DENEYM OLUTURDU

Bayar, Tüm bu olaan etkilerin yannda bir de yurdumuzda uanda devam etmekte olan ve birçok kiiyi derinden etkileyen yangnlarn travmatik bir deneyim olduu göz önüne alndnda, ar scaklar bu travmatik deneyimleri çartrabilir ve bu kiilerde artan kayg, huzursuzluk, panik, öfke gibi semptomlara yol açabilir. uyarsnda bulundu.

RUHSAL RAHATSIZLIKLARDA KONTROLLE AKSATILMAMALI

Ruhsal açdan etkilenmemek için tavsiyelerde de bulunan Psikolog Ömer Bayar, Scaklardan mümkün olduunca korunmak, uzun süre scaa maruz kalmamak, sv almn arttrarak su kaybn dengelemek ve mevcut ruhsal rahatszlklar için profesyonel destei ve kontrolleri aksatmamak önemlidir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git