Şiddeti önlemede başarı sağlandı!

Polisin kadına yönelik şiddetle mücadelede "önleyici tedbir kararı" sayısı yüzde 72 arttı

Haberler 23.11.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Asayi Daire Bakanl Aile çi ve Kadna Kar iddetle Mücadele ube Müdür Vekili Dr. Sibel Özdemir, kadna yönelik iddetle mücadelede polislerin bu yl ald koruyucu tedbir kararlarnn geçen seneye göre yüzde 45, önleyici tedbir kararlarnn da yüzde 72 arttn söyledi.

25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü kapsamnda açklamalarda bulunan Özdemir, tarihin hemen her döneminde yaanan kadna yönelik ve aile içinde gerçekleen iddetin, tüm dünyada olduu gibi Türkiyede de toplumun kanayan yaras olduunu söyledi.

Bunun mücadele edilmesi ve önlenmesi gereken konularn banda yer aldn belirten Özdemir, Bu amaçla çileri Bakanl koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüü olarak kadna yönelik iddetle mücadelede, iddetin her türlüsünün önlenmesinde her gün etkinliimizi artrarak daha fazla neler yapabiliriz düüncesiyle hareket etmekteyiz. Kadna yönelik iddetin önlenmesi, madur kadnlarn en etkin ekilde korunmas, tekrar eden bir döngü olan iddetle mücadele kapasitesinin artrlmas için youn mesai harcamaktayz. diye konutu.

- 1005 büro amirlii kuruldu, müracaatlar kolaylat

iddet maduru olan ya da olma ihtimali bulunan kiileri bilgilendirmek için yürütülen çalmalara da deinen Özdemir, iddet maduru kadnlarn daha rahat müracaat edebilmeleri amacyla il ve ilçelerde 1005 Aile çi ve Kadna Kar iddetle Mücadele Büro Amirlii kurulduunu ve bürolarda bu alanla ilgili eitim alan uzman personel görevlendirildiini ifade etti.

Madurlara en ksa sürede ulalmas ve korunabilmeleri için ihbar mekanizmasnn hzl ilemesinin öneminden hareketle 24 Mart 2018de Kadn Acil Destek Uygulamasnn (KADES) hayata geçirildiini hatrlatan Özdemir, uygulamayla ilgili unlar kaydetti:

KADESi bugüne kadar 620 bin 829 kii indirerek kayt olmutur. Bugüne kadar iddete urayan ya da urama ihtimali bulunan 48 bin 600 kadn, KADESi kullanarak ihbarda bulunmutur. Uygulamayla ihbar süresi ve ihbara müdahale süresinin minimum seviyeye çekilmesi amaçlanmtr.

KADESin temel mant, iddet tehlikesi annda telefonla arayarak haber verme imkan ve zaman olmayan madurlarn tek tua dokunarak konum bilgisiyle yardm talep edebilmesidir. hbarn dütüü acil çar merkezinin konum bilgisine en yakn ekibi sevk etmesiyle olaya müdahale süresi ksalmaktadr. Ortalama 5 dakikada ekip olay yerine intikal etmektedir. KADESi kullanan kadnlarn, kendilerini daha güvende hissettikleri yönünde geri bildirimler almaktayz.

Kadna yönelik iddetin önlenebilmesi ve tekrarnn önüne geçilebilmesi için 6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamnda, kolluk kuvvetlerinin önleyici ve koruyucu tedbir karar verebilme yetkisi bulunduunu anmsatan Özdemir, sorunla mücadelede bu yetkilerin kullanlmasnn da önemli olduunu vurgulad.

Özdemir, Bu bilinçle verilen koruyucu tedbir kararlarnda geçen seneye göre bu yl yüzde 45, önleyici tedbir kararlarnda ise yüzde 72 orannda art salanm durumdadr. dedi.

iddete urayan kadnlarn her daim yannda olduklarn vurgulayan Özdemir, iddet maduru kadnlarn, KADES veya acil çar hatlar araclyla çekinmeden yardm talep etmesini ve iddet uygulayann cezalandrlarak kendilerinin koruma altna alnacan bilmelerini isterim. ifadelerini kulland.

- Koruyucu ve önleyici tedbir kararlar

Önleyici tedbir karar, kanunda belirtilen merciler tarafndan iddet uygulayan veya uygulama tehlikesi bulunan kii hakknda, koruyucu tedbir karar da korunan kii hakknda olayn nitelii dikkate alnarak hükmedilecek tedbirlere ilikin karar ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git