Şiddetle mücadelede 700 bini aşkın kişiye destek verildi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca kadına yönelik şiddetle mücadelede "sıfır tolerans" ilkesiyle faaliyete geçirilen Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) son 7 yılda, 595 bin 182'si kadın, 46 bin 831'i erkek ve 90 bin 41'i çocuk olmak üzere toplam 732 bin 54 kişiye destek sağladı

Haberler 25.11.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca kadna yönelik iddetle mücadelede sfr tolerans ilkesiyle hizmet veren iddeti Önleme ve zleme Merkezleri (ÖNM) son 7 ylda 700 binden fazla kiiye destek salad.

25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü dolaysyla Bakanln çalmalarndan derlenen bilgilere göre, kadna yönelik iddetin önlenmesi, madurlar ve beraberindeki çocuklara sunulacak destek hizmetlerinin tek kap prensibiyle yürütülmesi amacyla 2013te kurulan ÖNMler, son yllarda yaplan çalmalarla 81 ilde yaygnlatrld.

Kadna yönelik iddete kar sfr tolerans ilkesiyle koordinasyon hizmetlerinin yan sra madurlara salk, psikososyal ve hukuki alanda ihtiyaç duyduklar destei sunan, ayn zamanda eitim faaliyetleri bulunan ÖNMler, iddete meyilli kiilere yönelik de öfke kontrolü tedavisi gibi hizmetleri yürütüyor.

Bakanln verilerine göre, ÖNMler araclyla 2013ten bugüne kadar 595 bin 182si kadn, 46 bin 831i erkek ve 90 bin 41i çocuk olmak üzere toplam 732 bin 54 kiiye hizmet verildi.

Bu yl itibaryla 81 ÖNM ve 353 Sosyal Hizmet Merkezinde (SHM) iddetle Mücadele rtibat Noktalar oluturan Bakanlk, ÖNMlerin fiziksel, yönetsel ve mesleki hizmet standartlarnn belirlenmesine yönelik hazrlanan Hizmet Standartlar Rehberini gelecek yl ülke genelinde yaygnlatracak.

- iddete tank olan çocuklar için psikososyal destek projesi balayacak

Bakanlk iddetle mücadelenin en önemli kurulularndan olan ve bugüne kadar kadn ve çocuklarn bulunduu 40 binden fazla madura barnma imkan salayan kadn konukevlerinin sunduu hizmetlerin etkinliini artrmaya yönelik çalmalar da sürdürüyor.

Bu kapsamda, kadn konukevlerinden hizmet alan kadnlar için 10 ilde balatlan KURun Kulübü eitimlerinin ülke genelinde tüm kadn konukevlerinde hayata geçirilmesi salanacak.

Bakanlk, ayrca gelecek yl Kadn Konukevlerinde Anneleri ile Birlikte Kalan iddet Maduru ve iddete Tanklk Etmi çocuklara Yönelik Hizmetlerin Standardizasyonu Projesini balatmay planlyor. Bu proje kapsamnda anneleriyle kadn konukevlerinde bulunan çocuklar için yeni psikososyal destek uygulamalar devreye alnacak.

- Alo 183te iddetle mücadele çarlarna öncelik veriliyor

Bakanln Alo 183 Aile, Kadn, çocuk, Yal ve Engelli Sosyal Destek Hatt kurulduu günden bu yana milyonlarca çarya yant verdi.

Salgn döneminde WhatsApp hbar Hatt araclyla da vatandalara hizmet sunmaya balayan Alo 183 hattnda iddetle mücadele kapsamnda gelen çarlara öncelik veriliyor.

- iddetle mücadele ve müdahalede madura ulama süresi ksald

Öte yandan iddetle mücadelede, kurumlar aras i birlii ve politikalarn daha fazla gelitirilmesi amacyla balatlan çalma sonucunda, Adalet Bakanl ve çileri Bakanl arasndaki veri entegrasyonu haziran aynda tamamland. Böylelikle iddetle mücadele ve müdahalede madura ulama süresinin ksaltlmas saland.

Ayrca, iddet madurlarnn etkin korunmasn salamak üzere sürdürülen teknik yöntemlerle takip uygulamas kapsamnda iddet uygulayan ve yüksek can güvenlii riski olan iddet madurlarnn birlikte takip edildii elektronik kelepçe kullanlan illerinin says da 15e çkarld.

Ana Sayfaya Git