Şiddetleri sorguluyoruz!

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Diyarbakır'da çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.

Haberler 20.10.2021 - 05:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantep-Diyarbakr çalma Ziyaretleri kapsamnda kente gelen Komisyon Bakan, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur çalk ile Sözcüsü AK Parti Sakarya Milletvekili çidem Erdoan Atabek ve üyeleri AK Parti Balkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, AK Parti Kahramanmara Milletvekili Habibe Öçal, AK Parti Konya Milletvekili Hac Ahmet Özdemir, AK Parti Mula Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Aile ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü Konferans Salonunda düzenlenen toplantya katld.

Toplantda, Aile ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüü ile Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan kadnlara yönelik yürütülen çalmalara ilikin bilgi verildi.

DYARBAKIR ZYARETLER

Daha sonra komisyon üyeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler l Müdürlüüne bal iddet Önleme ve zleme Merkezinde (ÖNM) incelemelerde bulundu, çalmalar hakknda bilgi ald.

çalk, incelemelerin ardndan gazetecilere yapt açklamada, komisyon olarak saha ziyaretlerini sürdürdüklerini belirterek, iddetin, tüm dünyann mücadele ettii en önemli sorunlardan biri olduunu söyledi.

Kadna yönelik iddeti ortadan kaldrmak için çok önemli yasal düzenlemeler yaptklarn dile getiren çalk, yasal düzenlemelerin uygulamada devam ettiini, uygulamadan kaynakl eksiklikler varsa tespit etmek için saha ziyaretleri yaptklarn aktard.

çalk, dün Gaziantepte ziyaretler gerçekletirdiklerini anmsatarak, bugün de huzur ehri haline gelen Diyarbakrda bulunduklarn, terör örgütleriyle verilen mücadelenin sonuna gelindiini kaydetti.

Diyarbakrda kurumlar ziyaret ettiklerini, tüm illerde bulunan ÖNMlerde de incelemelerde bulunduklarn dile getiren çalk, kadnlarn iddete maruz kaldktan sonra ilk bavuracaklar yerler konusunda yaplan bilgilendirmeleri yaygnlatrmalar gerektiini bildirdi.

Öznur çalk, iddete maruz kalan kadnlarn kolluk kuvvetlerine yüzde 70 oranla en fazla bavuruyu yaptn anlatarak, ÖNMe ve dier kurumlara bavurularn gerçekletiini belirtti.

DDET MADURLARI

Ziyaretimiz esnasnda iddet maduru bir kadnmz gördük, yaam olduu süreci de kendisinden dinledik. Arkadalarmz hemen bavuru srasnda kolluk kuvvetleriyle temasa geçti. Hukuki destek veriliyor. 2 evlad var. Onlarn eitimiyle ilgili süreç ve konukevindeki süreç takip edilecek. Sonra istihdamla ilgili destek verilecek. Özellikle merkeze gelen kadnlara ilikin süreci sosyologlarmz, psikologlarmz, hukukçularmz ve salkçlar takip ediyor ifadesini kullanan çalk, Diyarbakrda kurumlarn bünyesinde çok önemli hizmetlerin sunulduunu söyledi.

çalk, 6 konukevi ve ilk adm merkezlerinin bulunduuna iaret ederek, merkezleri yerinde görmekten duyduu memnuniyeti dile getirdi.

ÖNMlerin saylarn artrmak ve bu merkezlere kadnlarn bavuru yapmalarn salamak açsndan bu ziyaretleri önemsediklerini anlatan çalk, Sayn Cumhurbakanmzn da Bakanmzn da merkezlerin saylarnn artrlmasna dair kanaatleri var. Sayn Cumhurbakanmzn talimatlar var. Bu merkezleri artrmamz gerekiyor. Bununla ilgili bizler de raporlarmz yazmaya baladk. 4 Kasm itibaryla çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaacaz. dedi.

iddetin her türlüsüne, nereden gelirse gelsin kar olduklarn, gözyann dini, dili, rengi ve rknn olmadn belirten çalk, en çok kadnlarn iddete uradna ve kadnlarn en çok korunakl olduklar alanda iddete maruz kaldklarna dikkati çekti.

DYARBAKIRLI ANNELER

çalk, ailenin kadnlar için en önemli çat olduunu, bu çatnn altnda iddete maruz kalmann çok büyük bir ac olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Diyarbakrda da annelerimizin yaad bir dram var. Hepimizin yüreinin acs. Diyarbakr annelerimizin balatt ve bugüne kadar devam eden yaklak 276 kandrlarak, kaçrlarak daa götürülen evladmz var. 15 yandan küçük, 12 kz çocuumuz var. Anneler, çocuklarnn kokularn duyarlar, hangi kapdan o kokunun geldiini hissederler. te bugün o annelerimizi, iddetin en büyüüne maruz kalm annelerimizi göreceiz. 26, 15 yandan küçük erkek evladmz, 12 de kz çocuumuz var. En büyük iddet alanlarndan biri de terör örgütlerinin, evlatlarn kaçrarak, annelere uyguladklar iddettir. Bütün iddeti komisyonumuz ele alyor. Dün de Gaziantepte göçmen, mülteci, Suriyeli, Afganl kadnlarn yaadklar maduriyetleri, iddeti inceledik. Bugün de özellikle Diyarbakr annelerimizin yaadklar iddeti, evlatlarndan ayrlmann onlara yaatt travmay bir kez daha Türkiyeye komisyon olarak göstermek ve hissettirmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git