Sigara kullanıcıları sonrasında satıcılarına da yasak

Sigara kullanmayı engellemek adına yepyeni yasaklar yolda. Bu kere yasaklar içicilere karşı değil de satıcılara karşı olacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konu ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Haberler 02.06.2017 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sigara kullanmay engellemek adna yepyeni yasaklar yolda. Bu kere yasaklar içicilere kar deil de satclara kar olacak. Salk Bakan Recep Akda, konu ile alakal açklamalarda bulundu.

Sigara kullanmyla ilgili önümüzdeki günlerde ciddi yeni tedbirlerimiz olacak. Sigara kutularnn marketlerde, bakkallarda, raflarda görünmemesini salayacak kanun maddeleri de getireceiz. Sigarnn tek tek satlmasnn da çok büyük cezas var. çocuklara sigara satmann hapis cezas var.

Salk Bakan Recep Akda, TBMM Genel Kurulunda, sözlü sorular yantlad. Floresan lambalarn ba ars, görme bozukluu gibi baz olumsuz etkileri zaman zaman tartmalara yol açsa da bunu gösteren güvenilir delile dayal bir bilginin söz konusu olmadn ifade eden Akda, floresan lambalarn kullanmn kstlayc herhangi bir uygulamann dünya genelinde olmad gibi Dünya salk Örgütü (DSÖ) gibi kurulularn da bu hususta üye ülkelere herhangi bir tavsiyesinin bulunmadn söyledi.

Dizüstü bilgisayarlarn erkeklerde ksrla yol açtna dair iddialarn, bu cihazlarn kullanm sürecinde snmas sebebiyle sl etkilerine bal olarak spermatogenezin bozulmasna dayandrldn aktaran Akda, sl etkinin çounlukla geçici olarak sperm says ya da hareketlilii üzerinde olumsuz etkisi olabilecei yolunda yaynlar bulunduunu ancak kalc bir erkek ksrlna yol açtna dair kanta dayal bilimsel verinin mevcut olmadn anlatt.

Akda, Dile getirilen endieler günümüz itibaryla teorik düzeydedir. Bununla birlikte Bakanlmzn ilgili bilimsel danma kurullar kullanclarn bu cihazlar masa üzerinde ya da bilgisayar altlyla kullanmalarn önermektedir. bilgisini verdi.

DÜZ PAKETE GEçLECEK

Sigaraya mücadelede DSÖnün Türkiyeyi ampiyon ilan ettiini ve üst üste ödüller verdiini belirten Akda, unlar söyledi:

Denetim faaliyetlerimizi yedi gün yirmi dört saat esasna göre sürdürüyoruz. Kapal mekanlarda tütün kullanmyla alakal olarak bugüne kadar 16 milyon denetim yaptk, yaklak 190 milyon Türk liras idari para cezas uyguladk. Bir taraftan sigaray braktrma hattmz 171 var. Bu hususta yardm isteyen bütün vatandalarmz 171 numaral hatt aramallar. Bu hattan aldklar destei bir taraftan da sigaray brakma polikliniklerinde devam ettireceklerdir. Danma hattmza, kurulduu 2010 ylndan bugüne kadar yaklak 25 milyon çar girii olmutur. Sigara brakma polikliniklerimizde de 2 milyon civarnda vatandamza hizmet ettik.

Bütün bunlar 2008 ile 2012 arasnda sigara içme oranlarnda ciddi bir düü salad. Maalesef 2012 ile 2014 arasnda sigara içme oranlar yine yükseldi. TÜKin 2016da yapt yeni aratrmalar unu gösteriyor: 2014 ylndan 2016 ylna kadar geçen iki yllk süre zarfnda yine sigara içme oranlarn düürmeyi baardk. Yani bu husustaki eilim olumluya doru döndü. 2014 ylnda 15 ya ve üzeri tütün kullanm oran yüzde 32,5 iken 2016 ylnda bu yüzde 30,5e dütü, 2 puan aaya indi.

Türkiye, gerçekten sigarann çok fazla içildii bir ülke. Bu hususta önümüzdeki günlerde ciddi yeni tedbirlerimiz olacak. Bir taraftan denetimleri güçlendirirken öbür taraftan düz pakete geçmek için sizlere bir madde getireceiz. Bunlarla beraber sigara kutularnn marketlerde, bakkallarda, raflarda görünmemesini salayacak kanun maddeleri de getireceiz. Bütün bu hususlarda yüce Meclisimizin daha önce olduu gibi bundan sonra da destek vereceinden eminim. Sigarnn tek tek satlmasnn da çok büyük cezas var. Hapis cezas var çocuklara sigara satmann.

Ana Sayfaya Git