Siirt'te "14 Eylül Şeref Günü"nün 105. yıl dönümü

Atatürk'ün Doğu Cephesi Kolordu Müfettişi olarak 14 Eylül 1916'da Siirt'i ziyaret etmesinin 105. yıl dönümü dolayısıyla "Siirt'in Şeref Günü" töreni düzenlendi.

Haberler 15.09.2021 - 06:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Cumhuriyet Meydannda düzenlenen törende, Vali Vekili Samet Öztürkün Atatürk Antna çelenk sundu, sayg duruunda bulunuldu, stiklal Mar okundu.

Siirt Anadolu mam Hatip Lisesi Edebiyat Öretmeni Emirhan Ylmaz, günün anlam ve önemine ilikin yapt konumada, 14 Eylülün Siirt için büyük bir anlam içerdiini söyledi.

Bundan 105 yl önce saldrya urayan memleketin yekvücut dümana kar koyduunu belirten Ylmaz, Allaha binlerce ükür Siirt ehri istilaya uramamt. Bundan kaynakl bir kurtulu günü yoktur ancak ehrimizin tarihinde önemli günler olmutur. 14 Eylül günü de o günlerden biridir. dedi.

Savan devam ettii dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürkün bir sonbahar gününde Siirti terif ederek burada 3 gün kaldn dile getiren Ylmaz, öyle devam etti:

Bunu hem tarihi belgelerden hem de o dönemde olaya bizzat ahit olanlardan öreniyoruz. Atatürkün Siirtte bulunduu süreçte Siirtteki toplum önderleriyle ayaa kalkan halkmz, Pervari ve irvan üzerinden harekete geçerek Bitlis önlerine varm ve Bitlisin düman igalinden kurtarlmasnda önemli rol oynamtr. Bundan kaynakl Siirtli vatandalarmzn memleketimizin müdafaasnda katks büyüktür.

Törene, Siirt Cumhuriyet Basavcs Muhammed Yasin Babay, 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Gaffar Gören, kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git