Silahla vurulan gence soruşturma

Batman'da GBT kontrolüne karşı çıktığı için polislerce Suat Şahin’in vurulmasına tepki gösteren İHD Şube Başkanı Devran Yıldız, Şahin hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” suçundan soruşturma açıldığını söyledi.

Haberler 01.10.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Dernei (HD) Batman ubesi, polisin açt ate sonucu yaralanan Suat ahine ilikin ailesiyle beraber dernek binasnda açklama yapt. ahinin köpei ile sokaktan geçerken kolluk kuvvetlerince durdurulup kendisine GBT ilemi yaplmaya çalldn kaydeden Yldz, ahinin GBT uygulamasn reddetmek istemesi ve GBT yaplmasn istememesi üzerine kolluk kuvvetleri tarafndan ateli silahla saldrya maruz kald iddias tarafmza ulamtr. Elimize ulaan görüntülerden anlald üzere Suat ahin ateli silahla yaralandktan sonra ters kelepçelenerek araca bindirilip hastaneye kaldrlmtr. ahin halen hastanede ve hayati tehlikesi devam etmektedir diye konutu.

AHN HAKKINDA SORUTURMA

Batman Cumhuriyet Basavcl tarafndan olaya ilikin soruturma balatldn kaydeden Yldz, Ancak devletin kolluunu koruma mekanizmas devreye girmi ve sadece Suat ahin isimli vatanda hakknda görevi yaptrmamak için direnme suçundan soruturma açlmtr dedi.

KEYF ORANTISIZ DDET

Türkiyede yurttalarn neredeyse her gün kolluk kuvvetlerinin keyfi ve orantsz iddetiyle karlatn belirten Yldz, Faillerinin kolluk kuvvetleri olduu vakalarn artmasnn temel sebebi iddetin cezasz braklmas ve devletin cezaszlk politikasdr. Hatta kimi zaman sanklara ödül gibi cezalarn verilmesidir. Ama maalesef yarg bu konuda etkin ve effaf bir soruturma yürütememekte ya da çileri Bakanl kendi personelini koruyarak soruturma izni vermemektedir diye konutu.

Türkiyenin de imzacs olduu uluslararas sözlemeler ve belgelerde dile getirilen kurallar ile Anayasaya uyulmas hukuk devletinin gerei olduunu dile getiren Yldz, öyle konutu: çünkü bu kurallara uymak bir tercih deil zorunluluktur ve Anayasann 90. maddesi de bunu vaaz eder. hlalleri ve iddeti önlemek, insan haklarn korumak için Ulusal Önleme Mekanizmas olarak oluturulan THEK, Kamu Denetçilii gibi nsan Haklar Kurumlarn bamszlatrlmas ve etkin hale getirilmesi gerekmektedir. Attnz her admda insan haklar bak açsnn devlete yol gösterici rehber olmas gerekmektedir.

SUç DUYURUSUNDA BULUNACAIZ

HD olarak yaralanan ahinin yaam ve güvenlik hakk için kayg duyduklarn kaydeden Yldz, Olayn aydnlatlmas için Batman Cumhuriyet Basavclnn seri, effaf ve tarafsz bir soruturma ile maddi gerçei ortaya çkarmas ve üpheli kamu personelleri hakknda da Batman Valilii tarafndan gerekli idari soruturmann yürütülmesi çarsnda bulunuyoruz dedi.

Yldz, Suat ahin ile görütükten sonra suç duyurusunda bulunacaklarn söyledi.

BABA AHN: MÜCADELE EDECEM

Yldzn ardndan ksa bir konuma yapan baba Ylmaz ahin ise oluna ate edenlerin faillerinin yarglanmas için her alanda mücadele yürüteceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git