Silahlanmaya engel olunsun

Umut Vakfından "silahsızlanma" ve "silahlanmaya engel olma" çağrısı

Haberler 28.09.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Umut Vakf, kamuoyuna silahszlanma ve karar alclara silahlanmaya engel olma, bireysel silahlanmann önüne geçecek gerçekçi, ciddi, caydrc düzenlemelerin yaplmas çarsnda bulundu.

Umut Vakfndan 28 Eylül Bireysel Silahszlanma Günü dolaysyla yaplan yazl açklamada, dünyada ve Türkiyede silahlanmann ve buna paralel olarak silahl iddet olaylarnn artna iaret edildi.

Vakfn 1 Ocak-24 Eylül 2020de ülke genelinde 2 bin 61i ateli silahlarla olmak üzere 2 bin 455 olayn basna yansdn açkladna deinilerek, unlar kaydedildi:

SLAHSIZLANMA

Bir önceki yla göre, iddet haberlerinin yansmasnda yüzde 3lük art olduunu belirtirken vakfn ilk istatistiksel çalmay yapp, raporlatrd 2014te ise 24 Eylüle kadar basna 1.481 silahl iddet olaynn yansdna dikkat çekip, aradan geçen 7 ylda bireysel iddetin yüzde 66 artna vurgu yapmtk. Üstelik de salgn hastalk süreci yaanmasna ve aylarca insanlarn evlerde kapal kalmasna ramen demitik. Maalesef ki yüzde 85i ruhsatsz en az 25 milyon silahn olduu ülkemizde hem salgn hastalk devam ediyor hem de bireysel silahlanma ve de silahl iddet artyor. Pervaszca sokaklarda, elencelerde atelenen silahlarla masum insanlar yaralanp, sakat kalrken ya da yaama veda ederken silahl iddeti yaratanlarn adeta cezaszlk uygulanarak serbest kaldklarna ya da çok az cezayla salverildiklerine tank oluyoruz.

Açklamada, 1 Ocak-24 Eylül 2021 döneminde bir önceki yla göre yüzde 6 artla 2 bin 592 silahl iddet olay basna yansd. Bu olaylarda 1470 kii öldü, 2 bin 693 kii de yaraland. 2014 ylyla kyasladmzda son 8 ylda silahl iddetin yüzde 73 artna üzülerek tank oluyoruz. Basna yansyan 2 bin 592 silahl iddet olaynn 208ini direkt, düün, nisan, asker elencesi gibi kutlamalarda ve trafikteki tartmalarda ya da yorgun mermi denilen maganda olaylar oluturuyor. 2 bin 592 olayn 2 bin 185inde ateli silahlar (yüzde 84,3), 407sinde kesici aletler (yüzde 15,7) kullanld. Ateli silahlarla ilenen cinayetlerde 98inin beylik silah tabir edilen polis-asker ve emekli güvenlik mensubu tarafndan ilenen olaylar olduuna da dikkat çekmek isteriz. denildi.

CNAYETLERN LEND

1 Ocak-24 Eylül 2021 döneminde ilenen 376 kadn cinayetinin 163ünde ateli silahlarn kullanld, 97 cinayetin kesici aletlerle ilendii belirtilerek, en fazla kadn cinayetinin yaand üç il stanbul, zmir ve Diyarbakr olarak sraland.

Silahl iddetin azalmadna iaret edilen açklamada, u görülere yer verildi:

11 Eylülde Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren düzenlemeyle tama ruhsat daha fazla güncellenerek var olan tama ruhsat mesleklerine ek meslekler ekleniyor. Kadna yönelik iddette bireysel silahlanma ile ilgili çözüm yok. Son düzenlemeye de bakyoruz ki silah edinim says ile ilgili bir düzenleme yok. Silah ruhsat süresi ksaltlmyor. Açk havada, maganda, serseri kurunla ölümlerle ilgili bir düzenleme yok. Eve silah alrken e rzas, eine sorma düzenlemesi yok. Silah imhas, reklam yasa yok. Pompalya yönelik caydrc ceza artrm yok. Yani silah ruhsatn zorlatrc, silah iddetine yönelik daha ar cezalar yok. Eitime tabi olma yok. Evde denetim sistemi yok. Otomatik ruhsat iptal etme, belli süre el koyma ile ilgili ciddi bir düzenleme de yok.

Kamuoyuna silahszlanma ve karar alclara silahlanmaya engel olma, bireysel silahlanmann önüne geçecek gerçekçi, ciddi, caydrc düzenlemelerin yaplmas çars yapld.

Ana Sayfaya Git