Sınav iptaline tarihi karar!

Kol saati ve yüzük nedeniyle KPSS sınavı iptal edilen Diyarbakırlı gençin hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. Sınav iptaline Danıştay "dur" diyerek, hükmü hukuka aykırı buldu.

Haberler 05.12.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda geçen yl Kamu Personeli Seçme Snavna (KPSS) kol saati ve yüzükle girdii gerekçesiyle snav geçersiz saylan kiinin açt davada, adayn snavnn geçersiz saylmas hukuka aykr bulundu.

Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezi Bakanlnca (ÖSYM) 4 Kasm 2018de gerçekletirilen KPSSye giren Veysel Gündoann kol saati ve yüzük takt gerekçesiyle snav geçersiz sayld.

Gündoann avukat Suzan Sert, kararn iptali istemiyle ÖSYM hakknda Ankara 2. dare Mahkemesine bavuruda bulundu.

Sert, müvekkilinin snav psikolojisiyle saatin kolunda olduunu unuttuunu, hakknn ihlal edildiini ve kararn hukuka aykr olduunu ileri sürerek kararn iptal edilmesini talep etti.

Daval ÖSYM ise davacnn snava yasak olmasna ramen kol saati ve yüzükle girdiinin tespit edildii için davann reddine karar verilmesini istedi.

Savunmalar deerlendiren Ankara 2. dare Mahkemesi kararn gerekçesinde, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe giren adaylarn ve snav görevlilerinin binalarna giri koullarna ilikin yönetmeliin 10. maddesini hatrlatt.

Mevzuat hükümleri uyarnca, snava ilikin güvenlik önlemlerini alma hususunda idarenin takdir yetkisine sahip olduu belirtilen kararda, bu yetkinin nihai amacnn snava katlanlarn eit artlarda yarmalarn salamak ve kimsenin hak ettii nottan fazlasn almasna izin vermemek olduu aktarld.

- Ölçülülük ilkesi ile badamamaktadr

Kararda, snava katlanlarn bilgi ve emeklerinin dnda kopya çekmesini engellemek, bu amaca götürecek yol ve yöntemler ile aksine davrann tespit edildii hallerde uygulanacak hukuki yaptrmlarn ölçülü olmas gerektii kaydedildi.

Kararda, unlara yer verildi:

Mevzuatla yasaklanan objelerden herhangi birinin aday tarafndan snav salonuna sokulmamasn salamak idarenin yükümlülüü olup, bina kapsnda yaplan üst aramasndan itibaren snavn balamasna kadar snav gözlemcileri tarafndan bu konuda gerekli uyarlarn yaplmas zorunludur. Bu artlar altnda çada teknolojik gelimelerin bir sonucu olarak genelde kamera ile izlenen ve en az iki snav gözlemcisinin bulunduu bir snfta, kopya çekme eyleminin olup olmadnn somut olarak tespiti mümkündür. Kopya çekildii yönünde bir belirleme yaplmadan, sadece yasaklanan belirli objelerin snav salonuna sokulduunun tespiti üzerine snavn geçersiz saylmas, ölçülülük ilkesi ile badamamaktadr.

- lemde hukuka uyarlk görülmemitir

Kararda, davacnn üzerine bulunan kol saatinin elektronik, bilgisayar özellii ve kopya çekmeye yarayacak bir özelliinin bulunduuna dair herhangi bir tespitin olmadnn anlald vurguland.

Snava ilikin olarak kol saatinden fayda salamasnn mümkün olmad aktarlan kararda, unlar kaydedildi:

Davacnn üzerinde kol saati bulunmu olmasnn, snavnn objektif ekilde deerlendirilmesini engelleyecek bir durum oluturmad görülmektedir. Bilgi depolama, yanstma gibi teknolojik veya kopya saklama gibi bir özellii bulunduu yönünde herhangi bir saptama bulunmayan kol saati ve yüzük ile girmi olmas dnda, kopya çektiine veya snav sonucunun objektif olarak deerlendirilmesini engelleyecek ekilde hal ve hareketler içerisinde olduuna ilikin tespit bulunmayan davacnn snavnn geçersiz saylmasna ilikin ilemde hukuka uyarlk görülmemitir.

- Davann kabulü bakmndan etkili sonuç dourdu

ÖSYM avukat, kararn temyizi için Dantaya itirazda bulundu.

Dosyay inceleyen Dantay 12. Dairesi, kararn usul ve hukuka uygun olduunu, bozulmasn gerektirecek nitelikte görülmedii deerlendirmesinde bulunarak, temyiz isteminin reddine, mahkeme kararnn ise onanmasna karar verdi.

Veysel Gündoann avukat Suzan Sert, müvekkilinin kol saati ve yüzükle snava girdii gerekçesiyle snavnn geçersiz sayldn hatrlatt.

Geçersiz saylan snav için hukuki süreç balattklarn aktaran Sert, unlar kaydetti:

dari ilemin iptali için Ankara 2. dare Mahkemesine dava açtk. Bu davada idari ilemin 5 unsuruna deindik. Yetki, ekil, sebep, konu ve maksat unsurlarnn herhangi birinin sakat olmas durumunda idari ilemin de sakat olacan özellikle belirttik. Snava giren kiinin snava giri esnasnda emniyet görevlilerince aranmas, iki gözetmen ve kamerann bulunmas ve kopya çekilmemesi davann kabulü bakmndan etkili sonuç dourdu. Bu nedenle dava lehimize sonuçland.

- Onanma kararnn ardndan snav sonucu açkland

Dantayn lehlerinde onama karar verdiini aktaran Sert, Kararn onanmasyla müvekkilimin snav sonucu açkland ve tercih hakk dodu. Bu süreçte atanmama durumu söz konusu olduu için tazminat hakk da sakl kald. Dantayn da onad bu karar emsal nitelii tamaktadr. Lehimize verilen bu karar milyonlar ilgilendirmektedir. ifadelerini kulland.

Gündoan, geçen yl gerçekletirilen KPSS snavna girmek için evden çktnda baz aksilikler yaadn söyledi.

Önce snav yerini kartrdn belirten Gündoan, snava 15 dakika kala okula ulatn ifade etti.

Kol saati ve yüzükle girmesi nedeniyle snavnn geçersiz sayldn dile getiren Gündoan, bunun üzerine hakkn hukuki yollardan aramaya karar verdiini aktard.

Gündoan, Snav sonucunun açklanmas için mahkemeye bavurdum. dare Mahkemesinin verdii kararn Dantay tarafndan onanmasndan dolay çok mutlu oldum. Dantay tarafndan onanan karardan sonra snav sonucum açkland. O dönemde tercih hakkm kalmamt. Bu yl yaptm tercihler önümüzdeki günlerde açklanacak. dedi.

Ana Sayfaya Git