Sınav yasakları

LGS'nin yapılacağı 20 Haziran günü 09.00-15.00 saatlerinde istisnalar hariç 81 ilde vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak. Fırın ve marketler açık olacak, şehirler arası seyhat bileti olanlar yasaktan muaf tutulacak.

Haberler 19.06.2020 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, 81 il valiliine LGS ve YKS tedbirleri konulu genelge gönderdi. Genelge ile Liselere Geçi Snavnn (LGS) yaplaca 20 Haziran Cumartesi günü saat 09.00 ile 15.00, Yükseköretim Kurumlar Snavnn (YKS) yaplaca 27 Haziranda 09.30-15.00, 28 Haziranda ise 09.30-18.30 saatleri arasnda istisnalar hariç 81 ilde sokaa çkma kstlamas uygulanacak.

Genelgede, yeni tip koronavirüs salgnnn görüldüü andan itibaren, Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatlar dorultusunda salgnn toplum sal ve kamu düzeni açsndan oluturduu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yaylm hzn kontrol altnda tutma amacyla birçok tedbir karar alnarak uygulamaya geçirildii belirtildi. Bu çerçevede LGS ve YKSnn halk sal açsndan en uygun koullarda gerçekletirilmesi amacyla baz tedbirlerin alnmas gerektiine dikkat çekildi.

Genelgeye göre; LGSnin yaplaca 20 Haziran 2020 Cumartesi günü 09.00 ile 15.00 saatleri arasnda istisnalar hariç olmak üzere 81 ilde vatandalar sokaa çkmalar kstland. An ekilde 27 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasnda ve 28 Haziran 2020 Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasnda istisnalar hariç 81 ilde bulunan vatandalarn sokaa çkmalar kstland.

EHRLERARASI BLET ALANLAR STSNA

Gerek LGS gerekse YKSye girecek adaylarn snav binasna ulamlarnn toplu tama ile salanmas halinde kendilerinin yan sra bir yakn, özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakn sokaa çkma kstlamasna tabi olmayacak. LGS ve YKS snavlarnn yaplaca günlerde bata snava girecek adaylar ve yaknlar ile snav görevlilerinin ehir içi toplu ulamlarnda herhangi bir aksama olmamas için belediyelerce gerekli tedbirler alnacak ve ihtiyaca göre sefer saylar artrlacak. ehirleraras toplu ulam araçlarndan (uçak, otobüs, tren, vapur, feribot vs.) biletleme yapm olanlar sokaa çkma kstlamasna tabi olmayacak.

AçIK OLACAK YER, LETME VE KURUMLAR

Genelgeye göre; sokaa çkma kstlamas uygulanacak gün ve saatlerde; ekmek üretiminin yapld frn ve/veya unlu mamul ruhsatl i yerleri ile bu i yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiçi ile tatl üretiminin yapld/satld i yerleri açk olacak. Vatandalar, ikametlerine en yakn frn, unlu mamul ruhsatl i yerleri, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemiçi ile tatlclara gidip gelebilecek. laç, tbbi cihaz, tbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satna ilikin faaliyetleri yürüten i yerleri, kamu ve özel salk kurum ve kurulular, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesini salayacak kamu kurum ve kurulular ile iletmeler, belirlenecek akaryakt istasyonlar, lastik tamircisi, doalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve iletmeler, oteller ve konaklama yerleri, gda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj salayan üretim tesisleri açk olacak.

KARARA UYMAYANLAR CEZALANDIRILACAK

Alnan kararlara uymayan vatandalara Umumi Hfzsshha Kanununun 282nci maddesi gereince idari para cezas verilecei vurgulanan genelgede, aykrln durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereince ilem yaplaca, konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195inci maddesi kapsamnda gerekli adli ilemlerin balatlaca kaydedildi.

Ana Sayfaya Git