Şırnak Gabar Dağında bin 700 yıllık manastır keşfedildi

Huzur ve Güven ortamın sağlanmasıyla Şırnak Gabar Dağı’nda turizme katkı sağlayacak bir manastır gün yüzüne çıkartıldı.

Haberler 05.08.2021 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

40 Yla akn bölgede devam eden terör saldrlar sonucu yasakl bölge olan Gabar Da, güvenlik güçlerinin baarl operasyonlar sonucu teröristlerden temizlendi. Terörden arndrlan bölgede vatandalarn trekking yap srada bin 700 yllk manastr kefedildi.

rnak Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. brahim Bazn bir grup ile Gabar Dana yaptklar doa yürüyüünde kefedilen yerleim yerinde 50 ev ve devasa bir manastr ile karlatlar.

Doç. Dr. Baz, ülkenin güneydousunda bulunan ama daha çok terörle anlan rnakn esasnda sakl ve derin bir tarihin merkezi olduunu ifade etti. Baz, Sebebi udur Cudi Da ve Gabar Da, Namaz Da gibi büyük dalar etrafnda tarih boyunca birçok inanca sahip, dine sahip çok farkl etnik gruplar yaamlardr. Bir dier konuda Bizans, Sasani, Osmanllar, Persler gibi farkl medeniyetlerinde tam kavak noktas olduu için bir hibrit kültürü vardr. çok farkl kültürlere ait tarihi kalntlar burada bulunmaktadr dedi.

Cudi Da malum Hz. Nuhun gemisinin indii yerdir

Cudi Da malum Hz. Nuhun gemisinin indii yer olduunu aktaran Baz, Cudi Da kadar mehur bir yer daha var olduunu söyledi. Baz, rnak il snrlar içinde bulunan Gabar Da, hikayesi ve tarih ve tantm ile alakal çok fazla kaynak elimizde yok. Ancak Keldaniler, Süryaniler ve Nasturiler açsndan buras çok önemli bir da. Manastrlar da olarak adlandrdklar bir yerdir. u an Manastrlar Da olarak bilinen Gabar Danda bir köydeyiz. Burasnn ad yukar Dera ve bir Süryani köyüdür. Buras milattan sonra 300 ylda kurulmutur. Kadim bir köy yani ilk Hristiyanlk ehirlerinden köylerinden bir tanesidir. Burada bir manastr var, bu manastrn hem kilisesi var. Hem de burada örenciler Hristiyanlk üzerine ders almlardr. Yaklak bin 700 yllk bir tarihi olmasna ramen 1988 ylndan itibaren maalesef terör örgütünün bölgede yapm olduu hakimiyet kurma çabalarndan dolay bu köy boaltlm durumdadr. Bugün bizde bu köyü gezmeye görmeye buralar tarihi kaynaklardan tanrken görmeye geldik. Gördük ki bunu yaklak 40-50 civarnda ev var. Bu evlerin tam ortasnda bir tane manastr var. Manastrn hala bir ksm duruyor. Üzerinde haç iaretleri yaplm durumdadr. steimiz ve dileimiz udur. Bir gün buradan terör tamamen bittii zaman, devletimizin buralar ile alakal güçlü bir ekilde yatrmlar devam ediyor ve bunun artmasdr. Türkiyede özellikle da sporlarnn, trekking, dini alandaki turizm açsndan baktmz zaman Gabar Da Türkiyede çok güzel üç yerden bir tanesidir. nallah bu güvenlik ortam salanr. Hangi dinden hangi inançtan olursa olsun, bu dalarda önceden yaanm veya dacla ve inanç turizmine merak salm insanlar gelirler ve bu Gabar Dan güzel tarafn görme imkanna kavuurlar. Bu manastr Mor Aho denilen bir ahs tarafndan kurulmutur. Süryaniler arasnda Mor Aho olarak anlan bir manastrdr. Gabar Da manastr da olarak bilinirken, bu Mor Aho Gabar Danda ilk kurulan manastr. Gabar Da üzerinde kurulan ilk köydür, ondan sonra da çok sayda köy ve manastr kurulmutur dedi.

Ziyaretçilerden Akif Özek ise hiç görmedikleri ve rotas bile belli olmayan bu manastra kendi imkanlaryla vadi boyunca trmanarak geldiklerini kaydetti. Özbek, Yukar Dera, diye bir manastrn olduunu söylediler. Tabi geldikten sonra baya kefettikten sonra daha önce burada yaayan halkn dan etrafnda bir patika yoldan geldiini gördük. Oradaki rotadan geri dönü saladk. Geldiimiz zaman da muazzam bir manastr ile karlatk. Böyle bir manastr beklemiyorduk. Aslnda yüzyllardr burada kurulan bir manastrn hala kolonlarnn duvarnn çemberlerin hepsinin ayakta olduunu gözlemledik diye konutu.

Ana Sayfaya Git