Şok mangalına yeni davalar

FETÖ'nün "şok mangalı" işkenceci subaylarına yeni davalar yolda

Haberler 23.10.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) mensup olmayan örencilere harp okulunu brakmalar için ikence yapan örgüt mensubu askerlerin yarglanmasn salayacak ilk mahkeme kararnn gerekçesi tamamland.

Ankara 27. Ar Ceza Mahkemesince, silahl terör örgütüne üyelikten 10 yl, 8 harp okulu örencisine yönelik ikence suçundan da 33 yl 4 ay hapis cezasna mahkum edilen eski Kara Harp Okulu takm komutan yüzba Ayhan Yeilkayaya verilen cezann gerekçeli karar taraflara tebli edildi.

FETÖnün ülke yönetimini ele geçirmek adna kamu kurumlarna szmaya çalt, askeri okullara özel önem verdii belirtilen kararda, örgütün kendisinden olmayanlar tasfiye etmek için ikence bata olmak üzere çeitli yöntemler kulland kaydedildi.

Örgütten olmayanlar tasfiye çabalarnn FETÖ mensubu askerlerce askeri okullarda da uyguland ifade edilen kararda, FETÖnün uzun yllar boyunca sistematik bir ekilde kara, deniz ve hava harp okullarnda kendisinden olmayan ve örgüte kazanlamayacan düündüü örencileri tasfiye etmeye çalt anlalmtr. tespiti yapld.

Yeilkayann da FETÖ üyesi olmayan harp okulu örencilerinin okulu brakmalar için fiziki ve manevi ikence yaptna dikkati çekilen kararda, örencileri yldrmak amacyla yapt uygulamalar için tek bana karar almadnn, örgütsel silsilenin söz konusu olduunun alt çizildi.

Sank Yeilkaya ve FETÖ mensubu askerlerin ikence yöntemleri nedeniyle okulu brakmak zorunda kalan binlerce askeri örenci bulunduuna iaret edilen kararda, u deerlendirmelere yer verildi:

ok mangas ad altnda kendilerine ikence suçu ilenen ve saylar binlerle ifade edilen madurlar bulunduu, yine geni bir zaman dilimi içinde çok sayda failden de bahsedilmesi gerektii, tüm bu madur ve faillerin tespiti ile tek dava dosyas üzerinden yarglama yaplmasna olanak bulunmad, daha haklarnda soruturma bile balamayan çok sayda eylem bulunduu, mevcut delil durumuna ve müterek faillik kriterlerine göre her bir fail hakknda kendi yargland dava dosyasnda hareket edilmesi gerektii düünülmütür.

- FETÖ üyelii ve ikenceden cezalandrld

Kararda, sank Yeilkayann eylemlerine de yer verilerek hakknda 8 askeri örencinin ikayetçi olduu ve örencilerin askeri okulda ikence gördüklerini anlattklar ifade edildi.

Örgütün mahrem imamlarnca ankesörlü ve sabit hatlardan baka askeri personelle ardk arand belirtilen Yeilkayann, tank beyanlar da dikkate alndnda FETÖ mensubu olarak kabul edildii bildirildi.

Sann örgütsel emir ve talimatlar yerine getirip Kara Harp Okulunda takm komutan olarak çalt dönemde örgüt ile balants olmayan askeri örencilere yönelik ikence araç suçlarn ilemesinin örgütün hiyerarik yapsnn içine girdiini gösterdii ifade edildi.

Bu kapsamda Yeilkayaya silahl terör örgütüne üyelik suçundan 10 yl, 8 mütekiye yönelik ikence suçundan da 33 yl 4 ay olmak üzere toplam 43 yl 4 ay hapis cezas verildii anlatld.

Ayrca gerekçeli kararda sank ile müterek fail olarak hareket ettikleri belirtilen 3 kii hakknda ikence suçundan gereinin takdir ve ifas için Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunulmasna hükmedildi.

- Yeni suç duyurusunda bulunacaz

Gördükleri ikence sonucunda harp okullarndan ayrlan örencilerin avukatlarndan Ali Iner Hamolu, mahkemenin gerekçeli kararn AA muhabirine deerlendirdi.

Yarglamann FETÖnün Türk Silahl Kuvvetlerindeki ayklama ve temizleme faaliyetini net olarak ortaya koyduunu belirten Hamolu, Örgütün devlet kurumlarnn her birini ele geçirmek için yapt faaliyetler zaman içerisinde görülmekle birlikte özellikle askeri okullarda örgüt dndakileri ve örgütten ayrlmak isteyenleri hedef alan ikencelerin varlna ilikin iddialarn varl bu dava sonucunda sabit hale geldi. dedi.

Anayasa Mahkemesinin daha önce bir örencinin bireysel bavurusu üzerine hak ihlali tespit ettiini ancak ikence fiilinin varlna ilikin karar veremediini ifade eden Hamolu, Bu dava, FETÖnün sistematik ikencesini gözler önüne seriyor. Kendilerine emanet edilen, özellikle askeri lise kökenli çocuklar askerlikten soutan, psikolojilerinde hayatlar boyunca geçmeyecek yaralar brakan örgüt üyelerinin bunu hem sivil hem askeri imamlarndan aldklar emirler dorultusunda yaptklar kararda açkça ortaya konmu oldu. Bununla birlikte yarglamann geniletilerek müterek faillerin de yarglanmasna ilikin taleplerimiz kabul edildi. deerlendirmesinde bulundu.

Hamolu, karar sonras çok daha kapsaml bir iddianamenin hazrlanmas gerektiini savunarak, sözlerini öyle tamamlad:

Biz de gerekli hazrlklar tamamladktan sonra failler hakknda yeni bir suç duyurusunda bulunacaz çünkü görünürde milletin iradesiyle oluan meru hükümete ve aslnda devlete ve devletin tüm kurumlaryla devlet geleneine saldran bu casusluk ve terör ebekesi, tüm fiilleri bakmndan ve tüm üyeleri açsndan hak ettii cezay almaldr. Bu, bundan sonrasnda benzer ilere tevessül edecek herkese en bandan ders olacaktr.

Ana Sayfaya Git