Sokak toplayıcılığı için yasal altyapı hazırlanmalı

Atık Kâğıt ve Geri Dönüşümcüler Derneği (AGED) Başkanı Mustafa Saral sokak toplayıcıları için yasal altyapı hazırlanması gerektiğine dikkat çekti ve halihazırda sokak toplayıcılarından hammadde alamadıklarını söyledi. Saral şu açıklamaları yaptı:

Haberler 07.09.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biz geri dönüüm ve toplama sistemlerini irketler olarak kendimiz yürütüyoruz. Kendi firmamz bünyesinde bamsz olarak bu konuya yatrm yapmaya devam ediyor. çünkü hammaddemizi kaynandan toplamak bizim için bir avantaj, temiz ve kaliteli toplamak sektörü için bir avantaj ve bizim çok fazla hammaddeye ihtiyacmz var ve bu konudaki yatrmlarmz da devam ediyor.

Dünyadaki fabrikalara baktmzda ki Avrupada baktmzda onlar kat toplamazlar. Kad sistem toplar, onlar üretirler. Bizde sistemin eksik yanlarndan dolay biz toplama tarafna da yatrm yapyoruz.

SIFIR ATIK PROJES

Bu sfr atk projesi ya da sfr atk kanunu ve sfr atk hedeflerinin Türkiyede toplama oranlarn, geri kazanm oranlarn ciddi ekilde artracana inanyoruz. çünkü hem bir kirleten öder prensibi üzerinden bir bütçe oluacak GEKAP (Geri Kazanm Katlm Pay) dediimiz bir sistemle çevre vakfna aktarlacak kaynaklarla birlikte toplama sistemi birkaç yl içerisinde bana göre ciddi aama kaydedecek ve bu da sektörümüzü ve tüm geri dönüüm sektörlerini rahatlatacaktr.

AGEDin oskak toplayclarna istihdam salama imkan olmadn söyleyen Saral, Yaptklar ürünü alma konusunda biz talibiz, sokak toplayclarndan ürün almak istiyoruz, alabilmek istihdam yaratmak anlamna geliyor. Ben 600 liraya kat alyorum bugün, onlar 200 liraya satyorlarm. Bana satabilme ans olsa o zaman pazarlk ans da artacak, o zaman istihdam da artacak.

SOKAKTAK TOPLAYICI

Sokak toplayclarnn topladklar kat miktar konusunda pek çok rivayet olduunu söyleyen Saral, Toplamda 4.0 milyon ton iliyoruz biz, 3.2 milyon tonun içindeki paylar 700-800 bin ton civarnda, sokaktan gelen toplam, onun dnda gelenlerin hepsi kaynaktan geliyor. Yani ülkedeki yüzde 75i kaynaktan geliyor kadn. Kat konusunda konuuyorum, plastik konusunu bilmiyorum. Plastik de topluyorlar çünkü, ama kat konusunda 700 800 bin ton civarnda bir kat sokaktan geliyor. Yani çöp kutusundan geri dönütürülüyor, bu da doru bir sistem deil zaten. Bunu bir ekilde yasalar da tanmlamam çünkü doru olmad için tanmlanmam. Bir an önce bu kaynaa gidip bu kaynaktan sisteme ürünleri kazandrmak gerekiyor.

YASAL DÜZENLEME ART

Sokak toplayclarnn bugün tanmlanmas önemli çünkü bugün varlar, reel olarak önümüzdeler, görüyoruz. Baz özlük haklar sorunlar var, meslek sahibi deiller. Bize sat yapabilmeleri için lisanslar olmas gerekir, hadi lisanstan vazgeçtik ama bir kimlik bir fi, belge, fatura düzenleyebilecek duruma gelirlerse, bizim tesislerimiz var. Bizim firmalarmzn birçounun tesisleri var, en azndan o bölgelerde biz onlarn ürününü alarak rekabet anslarn artrrz. Bütün Türkiye çapnda bunlar kurarz demek biraz afaki olur ama biz onlar için bulunduumuz bölgelerde alm yaparsak onlarn rekabet ans artar, fiyatlarna da, bugün vermek zorunda olduklar kiilerden bamszlarlarsa fiyatlar da yükselir, 400 450 lira gibi rakamlara gelebilir, çünkü onlar ürünleri kark. Bir de onlar ayrtrmak gerekiyor. Sektörün de ayrtrma tesisleri var zaten, belediyeler sözlemesi var sektör firmalarnn. Bunlar da oldukça bu i oturacaktr. Ama yasal olarak tanmlanmad sürece onlardan bir kilogram bile kat alamyoruz

Ana Sayfaya Git