SON DAKİKA! Enes Berberoğlu'na MİT TIR'ları cezası 25 yıl

MİT TIR'ları davasında CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında son dakika tutukluluk kararı geldiği açıklandı. MİT TIR'larının yayınlanması davasında uzunca süredir devam eden duruşmalarda CHP milletvekili Enis Berberoğlu'na 25 yıl hapis cezası verildi.

Haberler 14.06.2017 - 17:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MT TIRlar davasnda CHP milletvekili Enis Berberolu hakknda son dakika tutukluluk karar geldii açkland. MT TIRlarnn yaynlanmas davasnda uzunca süredir devam eden durumalarda CHP milletvekili Enis Berberoluna 25 yl hapis cezas verildi.

Mahkumiyet karar Enis Beberolunun Devletin gizli kalmas gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadiyla açklamak suçunu iledii gerekçesiyle verildi. Bugünkü durumada kararn açklayan stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi önce Mübbet hapis cezasna hükmetti. Mahkeme cezann failin gelecei üzerindeki olas etkileri gözönüne alarak cezada indirim takdirini kulland. Cezay 25 yla indirdi. Öte yandan Berberoluyla ayn davada yarglanan Can Dündar ve Erdem Gülün dosyalar ayrld.

BERBEROLU ADLYEDEK POLS MERKEZNE GÖTÜRÜLDÜ

Hüküm açklanrken çevik kuvvet polisleri de durumada hazr bulundu. Tutuklanmasna karar verilirken Berberolu ile birlikte durumay izleyen çok saydaki CHPli vekilin yaad aknlk yüz ifadelerine yansd. Daha sonra mahkeme bakan duruma salonunun boaltmasna karar verdi. Ardndan Enis Berberolu, polis tarafndan tutuklama ilemlerinin yaplmas için adliye binasnda bulunan polis merkezine götürüldü. CHPli milletvekilleri de polis merkezine gitti.

CUMHURYET HALK PARTSNE YÖNELK BR DEVLET ZORBALIIDIR

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay, çalayanda bulunan stanbul Adalet Saray önünde, Enis Berberolunun tutuklanmas sonrasnda açklama yapt. Altay, Bir yerde adliyenin olmas orada adaletin olduu anlamna gelmez. Bugün Türkiyede yargnn tefessüh ettiini, yürütme organ tasallutu, tahakkümü ve emri altna bütünüyle girdiinin ac bir örnei ile kar karyayz. Bir ülkede yargçlar verecekleri kararlar bakmnda diktatörü nasl honut ederim, vereceim karar diktatörün bana nasl sempatiyle bakmasn salar, beni nerelere yükseltir diye düünerek karar veriliyorsa, böyle adalete, böyle yargya lanet olsun dedi.

Engin Altay, Bu karar muhalefete gözda karardr ayn zamanda. Bu karar Adalet ve Kalknma Partisinden honut olmayan, antidemokratik uygulamasndan rahatsz olan, müteki olan herkese kar bir gözda karardr. Ayn zamanda bu karar son yaplan mühürsüz seçimde hayr tercihinde bulunan demokrasi yaasn, yürüsün diyen bütün topluma da bir gözdadr. Cumhuriyet Halk Partisine yönelik bir devlet zorbaldr. En açk faist diktatörlüklerde bile olsa olsa ana muhalefet partisine kar yaplabilecek bir uygulama ile kar karyayz. Ama unutulmamald gerek CHP, gerek diktatör kartlar, Türkiyede bu güzel ülkenin diktatörün çiftlii olmasna müsaade etmeyeceklerdir. Ne yaplmas gerekiyorsa bunu yapacamzdan herkesin emin olmasn istiyorum diye konutu.

Altay, Bugün görüülen bu dosya Recep Tayyip Erdoann uluslararas mahkemelerde sava suçlusu olarak yarglanmasnn ana zeminini oluturun bir dosyadr ayn zamanda. Gün gelecek, bugün milletvekilimizi tutuklama karar olarak ilem yaplan bu evraklar, bu dosyalar nedeniyle Recep Tayyip Erdoan uluslararas mahkemelerde sava suçlusu olarak yarglanacaktr. Bu haber ilk yapldnda Recep Tayyip Erdoan ben onu öyle brakmam demiti hatrlarsanz. imdi, Recep Tayyip Erdoann o gün söyledii gerçek oldu. Ama Erdoan unutmasn, bu millet ve CHP onun yaptklarn yanna brakmayacaktr. Bundan herkesin emin olmasn istiyorum dedi.

BU TUZUN KOKTUU YERDR

Engin Altay, Türkiye dünyada 180 ülke arasnda basn özgürlüü noktasnda 155. sralara kadar inmiken, demokrasinin zerresi ortada kalmamken Adalet ve Kalknma Partisinin bu tarz antidemokratik uygulamalar, OHAL uygulamalar, yargy siyasallatrmak sureti ile bir korku imparatorluu oluturma çabalar beyhudedir, nafiledir. Önünde daha istinaf mahkemesi süreci varken, Yargtay süreci varken ve geçmite çok örnekler olduu halde Kadri Enis Berberolu TBMM üyesi olmasna ramen bugün bu adliyede, yürütmenin emrindeki, yürütmenin gladyösü eklinde karar veren hakim tarafndan tutuklanyorsa bu tuzun koktuu yerdir. Türkiyede artk herkesin Adalet ve Kalknma Partisinin bu uygulamalarnn i ve eylemlerinin Türkiyeye ne kadar büyük bir zarar verdiini bu olaydan daha açk bir göstergesini kimse bulamaz eklinde konutu.

DEMOKRASYE ZOR VE GÜç ARTLARDA YAATMAK KONUSUNDAK KARARLILIIMIZI DA YÜCE MLLETMZE BEYAN VE TAAHHÜT EDYORUM

Altay, Silivride Ergenekon davalar görülürken, orada kurulan mahkeme için çadr mahkemesi demitik. imdi stanbul Adliye Saraynn da bir çadra, bir sirke dönütüü, soytarlarn krala irin görünmek için yargç kisvesi altnda bu tarz hukuk d hiçbir hukuk normuyla badamayan kararlar vermesini kamu vicdannn takdirine brakyorum. Mahkeme kararlarnn meruluu kamu vicdanndaki karlkla doru orantldr. Bu mahkeme kararn aziz milletimizin vicdanna havale ederken CHP olarak TBMM grubumuzla, parti genel merkezimizle, CHPnin bütün üyeleriyle birlikte direneceimizi, yargnn siyasallamasna boyun emeyeceimiz, demokrasiye zor ve güç artlarda yaatmak konusundaki kararllmz da yüce milletimize beyan ve taahhüt ediyorum dedi.

Enis Berberolunun einden açklama

ENS Berberolunun ei adliye önünde açklama yapt. Adliyedeki polis merkezinde einin yanndan çkan Oya Berberolu yapt açklama, Morali gayet iyi. Zaten Türkiyede hukukun hsi yok. Protesto ediyorum çok büyük hakszlk. Enis içeriye giriyor ancak burada CHP tutuklanmtr dedi.

ENS BERBEROLUNUN AVUKATINDAN ADLYE ÖNÜNDE AçIKLAMA

Tutuklama karar sonras Enis Berberolunun avukat Murat Ergün adliye önüne açklama yapt. Avukat Murat Ergün, Az önce mahkeme tarafndan müebbet hapis cezasna çarptrlan CHP stanbul Milletvekili Enis Berberolu hakszla, hukuksuzlua uramtr. Ben yllarca Silivride FETÖ ile mücadele etmi bir avukat olarak ve müvekkilim görevini yaparken FETÖ ile mücadele etmi bir basn mensubu olarak, bugün burada FETÖcülükle suçlanp mahkum olmaktan utanç duyuyoruz. Unatcmzn kayna bizim yaptmz eylemler deil hukuk adna bize yaplandr. Hukuk adna utanyoruz. Enis Berberolunun avukat olmaktan onur duyuyorum; çünkü hiçbir zaman hukuksuzlua teslim olmad. Hep dorular söyledi. Ayrlmadan önce söyledii son söz: Eer memleket için hayrl olacaksa bir kere deil 10 kere müebbet yemeye hazrm. Bu hukuka ve demokrasiye doru gidiin bir balangc olsun.Sabit ikametgah var denen damatlarn serbest brakld, iyi uyuyamyor uykusu kaçyor denilen damatlarn serbest brakld yerde; her durumaya gelen, öle yemeinde u arkadaki kafede tost yiyip tekrar durumaya gelen stanbul Milletvekili Enis Berberolu kaçma üphesiyle tutukland. Ben mahkemelerin verdii karara sayg duyuyorum, sayg duymak zorunday ama kabul etmiyorum, reddediyorum. Özellikle bu gerekçeyi, tutuklamay iddetle reddediyorum. Bu tutuklamann benim vicdanmda, aklmda, hukuk bilgimde yeri yoktur. Bu yaplan hukuksuzluu Türk Milletine ikayet ediyorum. Biz hukukçular olarak hukuk mercilerinin neresi olduunu biliyoruz, itirazmz da yapacaz. Ama burada hukuksuzlua urayan milletin vekilidir dedi.

GAZETECL CEZALANDIRMA GRMDR

Erdem Gül ise, Ülkede gazetecilik yaplmasn engellemeye yönelik bir davadr. Gazetecilik açsndan hakikaten vahim durumdayz. Dosyadaki iki haber dnda ortaya konulmu hiçbir delil bulunmamaktadr. Kopkoyu bir hukuksuzluun ortasndayz. Üzüntülüyüz. Gazetecilii cezalandrma giriimidir diye konutu.

Ana Sayfaya Git