SON DAKİKA Bursa'da deprem olacak mı? Marmara ve Bursa için deprem uyarısı veridi mi?

Bursa'da deprem olacak mı? Sosyal medya da bir anda ortalığı velveleye veren Bursa'da deprem olacak mı iddiaları doğrulandı mı? Marmara Bölgesini sarsacak olan büyük deprem için tarih verildi mi? ne zaman?

Haberler 01.04.2016 - 21:27 Son Güncelleme : 01.04.2016 - 21:27

Bursada deprem olacak mı? Sosyal medya da bir anda ortalığı velveleye veren Bursada deprem olacak mı iddiaları doğrulandı mı? Marmara Bölgesini sarsacak olan büyük deprem için tarih verildi mi? ne zaman?

Jeofizik Mühendisi Gündoğdu, Marmara Denizinde meydana gelen son depremlere dikkat çekti. Gündoğdu ayrıca 1855 yılındaki Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin arttığını belirtti

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizinde son gerçekleşen depremlerin hoş olmayan ve algılanması zor işaretler verdiğini belirtti, 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı,kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depreminden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil diye konuştu.

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları Proje Sorumlusu Fuat Agalday, Bursanın merkez Nilüfer Belediye Başkanı CHPli Mustafa Bozbey ile bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Halk Evinde gerçekleşen buluşmada proje çalışmaları ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizinde son gerçekleşen depremleri değerlendi. Yeni hareketlenme ihtimalinin giderek arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti:

Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Önce iki kez kuzeyde 3.7 şiddetinde yaptı. Bu depremler faya değişik açı yaparak sıkışmayı ifade eden tarzda oluştu. Arkasından Adalar açığında 4.2 şiddetinde düşey tarzda bir deprem oldu ve açılmayı bize gösterdi. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depreminden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil. Hemen deprem olacak demiyoruz ama değişik, algılanması zor işaretler görüyoruz. Deprem olmadan gerekenleri söylüyoruz. Deprem olduktan sonra bunları konuşmanın faydası yok. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara kulak vermesi ve gerekeni yapması gerekir.

BURSADA DA RİSK ARTIYOR

Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlemelerin, 1855 sonrası Bursada tekrar bir hareketlenme ihtimalini arttırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Nilüfer Belediyesi ile yapılan çalışmalar sonucu bugün Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları sayısında 22ye ulaştık. Parametre ve değişkenleri ölçüyoruz. Şu ana kadar büyük deprem izlerine rastlamadık. Bu proje geliştirmeye açık ve sürdürülebilirliğe açık. Bu projeyi Marmara ve Bursada geliştirmek istiyoruz. Bursayı kontrol edebilmek için Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin de desteği olsaydı bugün 1855 Bursa Depreminin olduğu alüvyonun altını kontrol etmiş olacaktık diye konuştu.

Asıl hedefin depremi önceden belirlemek olması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Diğer amacımız fayın tam yönünü ve hareketlerini izleyebilmektir. Bugün ülkemizde bunu tespit edebilecek akademisyen ve araç gereç mevcut. Fayın yerini bilirsek ne kadar risk oluşturduğunu söyleyebileceğiz. Bursa giderek gelişiyor, büyüyor ve risk giderek artıyor. Doğalgaz geldi yangın riski var. Büyük deprem Bursada 1855 yılında olmuş. Gözlemlerimiz ve tarihsel bilgiler bunun 150 yılda bir tekrarlanma ihtimalinin fazla olduğunu gösteriyor. Fayın nerde ve ne kadar boyu olduğunu bilmek gerekir dedi.

Bursadaki diğer belediyelerin de elini taşın altına koyması gerktiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Buradaki tehlikeyi en aza indirecek planlamaları tüm kurumlar ortak akılla yapmalı. Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi olmadan yapılamaz ama onlarda kendi kafasına göre kentsel dönüşüm yapmamalı. Nilüfer Belediyesi yıllardır bize destek oluyor. Bu araştırmalar sanıldığı kadar büyük paralar tutmuyor. Japonlara ve yabancı araştırmalara verilen paralarla bizim teknik adamlarımız çok iyi çalışmalar yapar diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DEPREM YAPACAK

Kentsel dönüşümün Türkiyede istenildiği gibi yapılmadığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Kent kültürünü geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak, güvenliği sağlamak kentsel dönüşümün amacıdır. Şu anda Türkiyede kentsel dönüşüme örnek verilecek bir yer yok. Kentsel dönüşümü halkla birlikte yapacaksın. Binaları değil insanı yenilemek gerekir. Kentsel dönüşümü yaparken depremi göz ardı edemezsiniz. Afet öncesi ve sonrasını düşünmelisiniz. Her zaman söylerim kentsel dönüşümü deprem yapacak dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, mevsim değişikliği ve aşırı sıcakların depremi tetikleme rolü olmadığını da belirterek, kurulacak sistemlerle hava ve yeraltındaki farklı parametre değişikliklerini izlemek gerektiğini vurguladı.

DHA

Ana Sayfaya Git