"Sorumluluk" vurgusu

Türkiye genelindeki camilerde Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan "Mümin Sorumluluk Sahibidir" konulu cuma hutbesi okundu.

Haberler 07.11.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlnca hazrlanan cuma hutbesinde, Depreme engel olmak elbette mümkün deildir. Ancak unutmayalm ki, tedbir almak ve doal afetlerin yol açaca tahribat en aza indirmek mümince bir sorumluluun gereidir. ifadelerine yer verildi.

Mümin Sorumluluk Sahibidir konulu cuma hutbesi, Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Hutbede Allahn insan akll, saygdeer ve sorumluluk sahibi bir varlk olarak yaratt belirtildi.

Allahn slamn ilkeleri arasnda, her insan için doutan kazand haklar ve üstlenmesi gereken sorumluluklar belirledii aktarlan hutbede, imanla balayan bu sorumluluklara riayet edenlerin, dünya ve ahiret mutluluuyla müjdelendii kaydedildi.

SORUMLULUK VURGUSU

Hutbede, Mümin olarak bizler, öncelikle kendisine bütün varlmz borçlu olduumuz Yüce Rabbimiz karsnda sorumluluk tarz. Ona gönülden inanmak, sevgiyle balanmak, itaat etmek, emir ve yasaklarna titizlikle riayet etmek müminler olarak en önemli görevimizdir. Sonra kendimize ve çevremize kar sorumluluklarmz yerine getiririz. Helal, güzel, doru, iyi olan ne varsa hayatmza dahil eder, haramdan, çirkinlikten, yanl ya da kötü olan her türlü iten uzak durmaya çalrz. Biliriz ki Rabbimizin rzas da Onun bize emanet ettii her bir cann huzuru da bizim sorumluluk duygumuzda sakldr. ifadeleri kullanld.

nsan, kendisinin babo braklacan m zanneder? ayeti kerimesine yer verilen hutbede, Demek ki, sorumsuz, savruk, ilkesiz, idealsiz bir hayat, insana yakmaz. Her davrann, bu dünyada bir sonucu, ahirette de Allah tarafndan verilecek bir karl vardr. Namaz klmak gibi, merhametli olmak da müminin sorumluluudur. Oruç tutmak gibi, dara düene el uzatmak da insani ve slami bir görevdir. Zekat vermek gibi, her ii dürüst ve hilesiz yapmak da bizim kulluk vazifemizdir. denildi.

MERHAMET VE EFKAT

Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve efkat göstermede, tpk bir bedene benzer. Öyle bir beden ki, bir uzvu rahatszlandnda dier uzuvlar da uykusuzluk ve yüksek atele bu acya ortak olur. hadisinin paylald hutbede, unlar kaydedildi:

Geçen hafta, güzel zmirimizi vuran depremle hepimiz sarsldk. Yüreklerimizde ac, dillerimizde dua, içimizde umutla hepimiz enkazn banda bekletik. Rabbimizin inayeti ve devletimizin desteiyle, milletçe yaralarmz sarmak için seferber olduk. Depreme engel olmak elbette mümkün deildir. Ancak unutmayalm ki, tedbir almak ve doal afetlerin yol açaca tahribat en aza indirmek mümince bir sorumluluun gereidir. Allah aziz milletimizi her türlü felaketten muhafaza buyursun. Vefat eden kardelerimize rahmet eylesin. Kederli ailelerine sabrlar, yarallarmza acil ifalar ihsan eylesin.

- Fidan dikimi etkinliine çar

Hutbenin sonunda 11 Kasm çaramba günü Gelecee Nefes, Dünyaya Nefes temasyla ülkenin dört bir köesinde belirlenen alanlarda fidan dikimi gerçekletirilecei, ayrca yaad ortam güzelletirmek isteyen her vatandaa Orman letme Müdürlükleri ve Orman letme efliklerince bedelsiz fidan verilecei bildirildi. Bu vesileyle yediden yetmie herkes, fidan dikimi etkinliine davet edildi.

Ana Sayfaya Git