Sosyal medya mahkemeleri!

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, çoğunlukla sahte hesapların arkasına sığınarak yargısal süreçlerle ilgili sosyal medyada yorum yapanları eleştirerek, "Hukuk atmosferini zehirleyen bu yaygın ve güncel problem ciddiye alınmalı ve yapılacak yasal düzenlemelerle çözüme kavuşturulmalıdır." dedi.

Haberler 25.03.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akarca, Yargtay, çukurova Üniversitesi ve Adana Sanayi Odas tarafndan bir otelde düzenlenen Hukuku Adana Bölgesel çtihat Forumunun açlnda, programla ilk derece bölge mahkemeleri kararlarnn Yargtay içtihatlaryla uyumlatrlmasnn amaçlandn söyledi.

hukukunu sosyal düüncelerin de etkilediini belirten Akarca, Bu anlay deiiklii kaçnlmaz olarak i hukukuna devletin müdahalesini gerekli klmaktadr. Dier sosyal alanlar gibi i yaamnn da küresellemenin etkisine maruz kald bir dönemden geçiyoruz. diye konutu.

Kovid-19 sürecinde i yeri tanmnn deitiini aktaran Akarca, öyle devam etti:

Gerçekten de pandemi bize bunu gösterdi. nsanlarn dijital dönemde evden çalmalar gibi bir kavram ortaya çkt. Evde çalan insan ev iini yaparken bir kazaya urarsa bu i kazas mdr? Yoksa gerçekten de kendisinin yapt, neden olduu bir kaza mdr? Bunun ayrmn yapmak son derece güçtür. Yani i hukuku dairemizin ve i hakimlerimizin önünde çok çetrefilli sorunlar bulunmaktadr. hukuku çok dinamik yaayan canl hukuk dallarnn en önemlisidir. hayatn, çalma hayatn, ekonomiyi dorudan etkilemektedir. Küresellemenin sonucunda ekonomik, sosyal ve kültürel deerler ulusal snrlar aarak uluslararas alana hzla yaylm, ülkeler arasnda sürekli bir etkileim ve iletiim meydana getirmitir. Hukukçular olarak küreselleen dünyann deien artlarna uygun ve adil bir hukuk düzeni oluturmalyz. Her türlü sosyal faaliyette olduu gibi ticaret hayat da ancak hukuki güvenlik ortamnda geliir.

REFORMLAR

Akarca, Yargtayn son yllarda gerçekletirdii reformlarn etik, effaflk ve adli kalite olmak üzere üç ana sütun üzerinde yükseldiini ifade etti.

Reformlar hakknda bilgi veren Akarca, öyle konutu:

Yargtay, gerekçeli kararlarn kalitesinin yükseltilmesi için son 1 yl içerisinde kapsaml bir çalma yürüterek gerekçeli karar yazm rehberini gelitirmitir. Bu yl eitimleri tamamlanacak olan gerekçeli karar rehberinin önümüzdeki yldan itibaren tüm Yargtay dairelerince uygulanmasna balanacaktr. Rehbere uygun ekilde yazlacak gerekçeli kararlar 2023 ylnda faaliyete geçecek yapay zeka tabanl Yargtay çtihat Merkezi araclyla da yaygnlatrlacaktr.

YARGIYA GÜVEN

Yargya güven konusuna deinen Akarca, Son yllarda gerçekletirilen reform çalmalarnn bir sonucu olarak yargya güvenin her geçen gün daha da arttn ifade etmek isterim. Bu nedenle halkn, yargya olan güveninin çok az olduuna dair haber ve yorumlarn doru olmad kanaatindeyim. dedi.

Akarca, vatandalar tarafndan mahkemelere açlan milyonlarca davann hakim ve savclarn fedakar çalmalaryla sonuçlandn belirterek, Buradaki en büyük sorunlarmzdan birisi 22 bin 800 hakim ve cumhuriyet savcsnn bulunduu yerde, yüzde 60a yakn meslektamzn 5 yl ve altnda kdeme sahip olmasdr. Bunlar da önümüzdeki günlerde eitim yoluyla ve daha iyi yaplacak reform çalmalaryla bu alandaki boluun da hzla giderileceini göreceiz. ifadesini kulland.

SOSYAL MEDYA MAHKEMELER

Sosyal medyann yargdaki güvene etkisini deerlendiren Akarca, unlar kaydetti:

çounlukla sahte hesaplarn arkasna snan kullanclarn yargsal süreçler hakknda sosyal medyada yorumlar yapmasna ilikin uygulamalara sklkla rastlamaktayz. Buna sosyal medya mahkemeleri deniliyor. Kiinin suçlu olup olmadna, delil durumuna, herhangi bir veriye objektif olarak bakmakszn her önüne gelen bu konuda bir hüküm veriyor ve bu konuda yargy suçluyor. Bunu kabul etmek mümkün deildir. Anayasa ve evrensel hukuk ilkelerine aykr olan ve baz hallerde de suç tekil eden bu durum, ülkemizde kronik bir hale gelmitir. Bilinmelidir ki günlük hayatta suç tekil eden her söz ve davran sosyal medyada da suçtur. u bir gerçektir ki herhangi bir davada, dava dosyasna vakf olan az saydaki yarg mensubu dnda kimsenin bu konuda yeterli bilgiye sahip olduu söylemek mümkün deildir. Dosyann içeriini bilmeden, delillerini görmeden, bunlar okumadan, bunlar anlamadan, özellikle de bu konuda uzmanlk gerektiren bir konuda bakyorsunuz herkes bir yorum yapyor. Televizyonlarda, basnda, sosyal medyada, siyasi alanda, her alanda, toplumun her kesiminde sanki bütün i, güç braklm ve bir tek bu konu üzerinde yargya gereksiz ekilde satamalarda bulunulmaktadr. Kamuoyunun demokratik hak araylarna, duyarllklarna sonuna kadar sayg duyuyoruz ancak hukuk atmosferini zehirleyen bu yaygn ve güncel problem ciddiye alnmal ve yaplacak yasal düzenlemelerle çözüme kavuturulmaldr.

Ana Sayfaya Git