Sözleşmeler mağdur ediyor

İnsanların günlük hayatında yapmış olduğu çeşitli işlemlerle ilgili imzalamak ve onaylamak zorunda olduğu sözleşme metinleri çeşitli mağduriyetleri de beraberinde getiriyor.

Haberler 19.01.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bazen onlarca sayfay bulan sözleme metinleri okumadan imzalamak zorunda kalan bireyler, ileride okumadan imzaladklar sözlemeler yüzünden zor duruma düebiliyor.

Sözleme metinlerini okuyan bireyler bile sözlemede geçen baz kelimelerin ne anlama geldiini bilmedii için nasl bir yükümlülük altna girdiinin farknda olmuyor.

Özellikle GSM operatörleri arasnda telefon görümeleri srasnda onaylatlan tarife deiiklikleri, belirli bir süreyi kapsadndan dolay bireyler, tarifelerini iptal edemiyor, iptal ettikleri zaman ise ceza ödemek zorunda kalyor.

Vatandalar internetten indirilen uygulama sözlemeleri, telefon hatt/kart sözlemeleri, banka sözlemeleri, gelen mesaj içerikleri, web sitelerinde veya garanti artlarnda yazlan sözlemeler ile ilgili konutu.

VATANDA SÖZLEMELER OKUMADAN MZALIYOR

Kiilerin, günlük hayatta imzalamak zorunda olduklar sözlemeleri okumadan imzalamamas gerektiini belirten Adem Urfal, Bir personel gidip çalan hesab açmak istiyor, sözleme önüne geliyor 10 sayfa Bavuru yapan kiinin okumaya zaman yok. Bu sözleme maddelerinin sadeletirilmesi gerekir. Sözlemeyi 5 madde ile snrlandrabilirler. Bankalar ne yapyor, vatandalarn aleyhinde olan maddeleri gizlemeye çalyor. Vatandan da bu sözleme maddelerini okumaya zaman olmad için sözlemeyi okumadan imzalyor. Zaten bankalarda anne-baba günü gibi kalabalk. Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( BDDK) sözleme maddelerini vatanda madur etmeyecek ekilde düzenlemesi gerekir. Yine vatandan okuma-yazma seviyesi düükse ona yardmc olan bir kiinin elik etmesi gerekir. Vatandalarn okumad sözlemeye imza atmamas gerekir. Banka ve notere gittikleri zaman kendilerine uzatlan sözlemeyi imzalamak zorunda deiller. Sözlemeyi eve götürerek iyice okuduktan sonra kuruma vermeleri gerekir. eklinde konutu.

SÖZLEMELER; GÜNCEL, EFFAF VE OKUNABLR OLMALI

Kurumlarn imzalatt sözlemelerle ilgili yasal bir düzenleme yaplmas gerektiine deinen Ömer Dodanl, Geçmi dönemde yaplan sözlemelerin güncellenmesi gerekir. Özellikle bankalarn birçok sözlemesine okumadan imza atyoruz. nsanlar bankalarda birçok sözleme imza atarken neye imza attn bilmiyor. Sözlemelerin daha güncel, effaf ve okunabilirlii özet eklinde olmas gerekir. nsanlarn sözlemenin sayfalarn okumaya zaman yok. Zaman olmad için o an sözlemeyi mecburi imzalamak zorunda kalyor. Elektrik kurumu, banka, GSM irketleri gibi birçok noktada sözlemeler önümüze çkyor. Bu sözlemelerin içeriindeki cümleler deiik geliyor ve insanlar yanl alglayabiliyor. Bu durumlarn önüne geçilebilmesi için devletin ve mecliste milletvekillerinin karar almas gerekiyor. ifadelerini kulland.

MÜTERLER, BANKALARIN SUNMU OLDUU SÖZLEMEY BANKALARLA GÖRÜÜP SONRA KABUL ETMELDR

Kurumlarn müterilerine imzalatm olduu sözlemelerle ilgili müterilere, bankalara ve devlete sorumluluklar dütüünü vurgulayan Nazif Rastgeldi, nsanlar okumaya üendii için kendilerine uzatlan sözlemeleri okumuyorlar. Okumadklar içinde bilmedikleri ya da bilseler onaylayamacaklar maddelere onay vermi oluyorlar. Öncelikle halkmzn okuma bilincini artrmas, ksacas okumaya üenmemesi gerekir. Kendisine imzalatlmak istenen bilgiler ahsi bilgiler olduu için bu sözlemeyi okumas, anlamas ve onay vermesi gerekir. Müterilerin bankalarn sunmu olduu sözlemedeki artlar bankalarla görüüp bir istiareden sonra kabul etmesi gerekir. Bankalarn da sözleme metinlerini daha açk bir ekilde düzenlemesi gerekir. Devlette, bankalara bu tür sözlemeleri daha açk ve insanlarn anlayaca ekilde düzenlenmesini salamaldr. diye konutu.

KRED KARTI ALIRKEN MZALADIIM SÖZLEMEDEN DOLAYI MADURYET YAADIM

Okumadan imzalad sözlemeden dolay madur olduunu ifade eden Mahmut Baytak, Bankadan bize herhangi bir kredi kart geldii zaman habire imza atyoruz. Gerçekten de imzaladmz sözlemenin maddelerine bakmyoruz. Kredi kart alrken imzaladm sözlemeden dolay maduriyet yaadm, bana sonradan bir borç çkardlar. O borcu ödemek zorunda kaldm sonradan da o paray alamadm. Kurumlar, sözlemeleri daha açk bir hale getirebilir. Sözlemeler sadeletirildii zaman bu gibi sorunlarla karlamayz. dedi.

Ana Sayfaya Git