STK’lar tepkili!

"Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi" adı altında meclise sunulan ve içeriğinde STK'lar için ciddi sıkıntılar barındıran yasa teklifine tepkiler sürüyor.

Haberler 26.12.2020 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilerek Genel Kurul gündemine giren Kitle mha Silahlarnn Yaylmasnn Finansmannn Önlenmesine likin Kanun Teklifi ile ilgili endielerini dile getiren STKlar, dernek ve vakflarn toplum içerisinde dezavantajl durumda olan insanlara ulamak için birer köprü görevini gördüünü belirterek söz konusu yasa teklifinin yabanc güçlerin oyunu olduuna dikkati çektiler.

Türkiyede saylar binleri bulan sivil toplum kuruluunun olduuna dikkat çeken kra Eitim-Der Genel Bakan Murat Arslan, Dernek ve vakflar toplumda dezavantajl durumda olan birçok insana ulama imkn buluyor. Devletin sahip olmu olduu imkanlar ölçüsünde ulaamad binlerce insan var. Sivil toplum kurulular, özellikle yardm faaliyetleri yürüten dernek ve vakflar, toplum içerisinde dezavantajl durumda olan insanlara ulamak için birer köprü görevi görüyor. Neticede fakir, muhtaç, yetim veya yardma muhtaç binlerce insann ihtiyaçlarnn karlanmas, devletin mevcut imkanlar ile salanamadndan bu boluu sivil toplum kurulular doldurmaktadr. diye belirtti.

Gönüllülük esasna dayal olan yaplara müeyyide içerikli yasalar söz konusu olmamal

Sivil toplum kurulularnn yapsnn gönüllülük ilkesine dayal olduunu hatrlatan Arslan, Gönüllülük ilkesine binaen, gönüllü bireylerin yaptklar faaliyetler neticesinde bu iler yürütülmektedir. Getirilmek istenen yasa tasarsnda, sivil toplum kurulular ve yardm faaliyetlerinin daha sk bir denetime tabi tutulmas gibi maddeler yer alyor. Ayrca mevcut yasa tasarsnda, bilgi ve belge paylamayan STK yönetici ve üyelerine yönelik hapis ve para cezas gibi durumlar söz konusu. dedi.

Söz konusu yasa tasarsnn STK bünyesinde yaplan çalmalar engelleyeceine vurgu yapan Arslan Neticede gönüllülerce Allah rzas için insanlara ulama, yardm etme ve ihtiyaçlarn karlamaya yönelik binlerce faaliyet yaplyor. imdi daha sk, denetim ad altnda hapis ve para cezas ya da kayyum atama, faaliyet durdurma gibi maddeler ekleyerek insanlarn STK bünyesinde çalmalarna engel olunacak. ifadelerini kulland.

Arslan, Sivil toplum kurulularnn yapm olduu faaliyetler, toplumda huzur ve istikrarn olmasnda büyük katklar sunmaktadr. Sivil toplum kurulular daha rahat bir ekilde çalmalarn yapamazlarsa, dezavantajl grup diye tabir ettiimiz binlerce insann ihtiyaçlar karlanamayacaktr. Neticede toplumdaki bireyler kendilerini daha özgür ve rahat hissettikleri kurum ya da kurulularda görev almak istiyorlar. Sk tedbirler ad altnda insanlarn fakir, muhtaç ve yetimlere yardm etme gibi hedef ve amaçlarnn önüne bu tarz kstlayc engeller getirerek o insanlar bu faaliyetlerden soutmu oluyorsunuz. eklinde konutu.

Asl amaç denetim mekanizmas oluturup insanlar dar bir çerçeveye sdrmak

STKlarn valilik bünyesinde bulunan birimlerce denetlenebilmekle beraber istenen bilgi ve belgelere her ekilde ulalabildiinin altn çizen Arslan, faaliyet durdurma, kayyum atama, para ve hapis cezas gibi yaptrmlarn insanlarda bir güvensizlik ortam oluturacan belirterek bu yasa tasarsnn bir an önce çekilmesi ve sivil toplum kurulularnn kendilerini daha rahat ifade edip çalabilecei yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiini söyledi.

Arslan, STKlar yapmak istedikleri faaliyetlerde gönüllü insan bulamayacaklar. çünkü para cezas ve hapis cezas gibi müeyyideleri önüne getirirseniz, bir yerlere yaplan faaliyetleri iltisak etmeye çalrsanz insanlar bu faaliyetlerde görev alamayacaktr. Ayrca bu faaliyetleri yürüten STKlarn projelerine destek veremeyeceklerdir. Bu yasa tasarsn kim getirmek istiyorsa uçan kutan haberdar olmak istiyor. Kendilerinden habersiz hiçbir iin olmamas mant ile hareket ediliyor. Ama sk bir denetim mekanizmas oluturup insanlar dar bir çerçeveye sdrmaya çalrsanz kimse hiçbir faaliyet yapamayacaktr. diye belirtti.

Derneklerin, ilgili kanunlar ile Dernekler Müdürlüü bünyesinde denetlemeye açk olduunu ve her türlü faaliyette de gerekli izinleri alp faaliyet yürüttüklerini belirten Anadolu Gençlik Dernei Diyarbakr ube Bakan Abdurrahman Ergin ise söz konusu yasa teklifinin dernekleri etkisiz klmak için hazrlanan bir plan olduunu belirtti. Ergin, özellikle Müslüman ülke idarecilerinin uluslararas emperyalist ve siyonist kurululara kar uyank olmas gerektiini söyledi.

Söz konusu yasa teklifi dernekleri etkisiz klmak için hazrlanan bir plandr

Ergin, Kitle imha silahlarnn yaylmas ve finansmannn önlenmesine ilikin kanun teklifi, içerisinde dernekler ve yardm toplama kanununda deiiklii öngörmektedir. Bu deiiklii içerisinde barndran maddelerde, sivil toplum kurulularnn faaliyetlerine yönelik kstlamalar getirilerek dernekleri etkisiz klmak için denetimleri daha fazla arttran ve gerekli analizler ya da soruturmalar sonuçlanmadan yaptrmlarn uygulanabilecei yer almaktadr. dedi.

Söz konusu yasann özgürlüklerin kstlanmas anlamna geldiini ifade eden Ergin, Derneklerin sesinin kslmas, ifade özgürlüklerinin engellenmesi ve sivil toplum kurulular olarak örgütlenme haklarnn da yok edilmesi anlamna gelen bu teklifin mutlak surette çok daha detayl bir ekilde incelenmesi ve konunun muhataplarnn mutlaka dinlenilmesi gerekir. Bu konunun toplumsal tartma ortamndan geçirilip insanlarn bu konu hakknda düünceleri ile birlikte olumlu ve olumsuz yönlerinin neler olabileceinin gündeme gelmesi gerekir. diye konutu.

Bu kanun, ülkemizin lehine deil aleyhinedir

Ergin, Bu kanun teklifinin, uluslararas bir örgüt niteliinde olan Mali Eylem Görev Gücü isminde uluslararas bir organizasyonun tavsiyeleri neticesinde verildiine dair duyumlar kamuoyunda dolamaktadr. Bu kanun, ülkemizin lehine deil aleyhinedir. dedi.

Söz konusu kanunun oluturabilecei faaliyet kstlamalarna deinen Ergin, Bu yasa teklifiyle, bir dernek yöneticisinin basit bir soruturmadan veya iftira sonucu hakknda açlan mahkemeden suçsuzluu ispatlansa bile derneinin faaliyetleri tamamen engellenebilecek. Bu durum son derece haksz ve hukuksuz sonuçlar dourmakla birlikte çok ciddi maduriyetler oluturacaktr. Ayrca birçok yardm faaliyetinin de önüne geçecektir. Dolaysyla mutlaka tekrardan düünülüp deerlendirilmesi ve olumlu bir ekilde düzeltilerek tekrardan gündeme gelmesi gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Ergin, Bu kanun, STK faaliyetlerinin kstlanmas ve etkisiz kalmas anlamna gelir. STKlar bir konu hakknda bir fikir beyan edecei zaman tereddüt yaayacaktr. Örnein, bir konu hakknda olumsuz bir durum var ve bir STK bu olumsuz durumu düzeltmek için açklama yapacak. Ama bu açklama, farkl bir yorumla onun aleyhine deerlendirilmesi halinde o STKnn faaliyetleri engellenebilecek. Bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak derneklerin böyle bir hakszla uramasna sebebiyet verecek yasann düzeltilmesi gerekir diye düünüyoruz. eklinde konutu.

Hükümet, STKlarn ifade özgürlüünü ve faaliyet alanlarn geniletmeli

STKlarn önemine binaen hükümetlerin doru kararlar vermesi gerektiini söyleyen Ergin, Sivil toplum kurulular, bir ülkenin en önemli yap talarndan birisidir. Hükümetler, yeri gelir bir konu hakknda farknda olarak veya olmayarak yanl karar alabilirler. Bunu düzeltmeyi salayacak siyasi partiler, sivil toplum kurulular gibi uyarc kurum ve kurulular vardr. Hükümetlerin bu kurum ve kurulularn ifade özgürlüünü ve faaliyet alanlarn daha fazla geni tutmalar gerekir ki attklar admlar daha doru bir ekilde sonuçlandrabilsinler. ifadelerini kulland.

Sivil toplum kurulularnn toplumun sorunlarn en iyi gören yaplar olduunu hatrlatan Ergin, çünkü halkla iç içe faaliyet yürüttükleri için onlarn eksiklerini, problemlerini, skntlarn bilirler ve düzeltilmesi için de gayret gösterirler. Bu da ülkelerin idarecileri ve hükümetlerin en önemli gücüdür. Bu güç için hükümetlerin daha fazla özgürlük alan salamalar gerekirken getirilecek kstlamalar tamamen onlarn aleyhine olur. dedi.

Müslüman ülke idarecileri, uluslararas emperyalist ve siyonist kurululara kar uyank olmaldr

Söz konusu yasa teklifinin yabanc güçlerin bir oyunu olduuna vurgu yapan Ergin, Yasa teklifinin Mali Eylem Görev Gücü isimli uluslararas bir örgütün tavsiyeleri dorultusunda alndna dair kamuoyunda görüler beyan edilmektedir. Bu kuruluun kaynana baktmzda dünyada en çok kitle imha silahlarn kullanan ülkelerin ve devletlerin olduunu görüyoruz. Dolaysyla bu ülkeler dier devletleri kendi hakimiyetleri altna almak için bir sürü taktik uygularlar. Dolaysyla bu da belki de o taktiklerden birisidir. eklinde konutu.

Irak igalinde kitle imha silahlar bahane edilerek bir igal gerçekletirildiine dikkati çeken Ergin, gal sonrasnda, igali yapan devletin böyle bir ey olmadn kendi yöneticileri itiraf ettiler. Asl amaçlar bölgeyi hakimiyetleri altna almak ve petrollerini ele geçirmek için uluslararas bir oyun ve plan olduunu görmü olduk. Sonuç olarak milyonlarca insann madur olduunu, hayatn kaybettiini, tecavüze uradn ve çok büyük ykmlarn olduunu gördük. dedi.

Yetkililerin duyarl olmalar gerektiini ifade eden Ergin, Uluslararas emperyalist ve siyonist kurulular, ülkeleri kendi kontrolleri altna almak için birçok plan, program ve proje iletirler. Bunu da sivil toplum, kültürel, siyasal, psikolojik, medya gücü gibi her alanda uygularlar. Dolaysyla Müslüman ülke idarecilerinin bu konuda çok daha duyarl olmalar, emperyalistler ile siyonistlerin bu gibi planlarnn olduunu ve ona göre admlarn atlp tedbirlerin alnmas gerektiini mutlak surette deerlendirmeleri gerekir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git